Ihmiset & kulttuuri

Kaakon kamarimusiikki versoi kesäasukkaan ajatuksesta

Virolahdella järjestetään musiikkitapahtuma jo viidennen kerran. Tänä vuonna juhlistetaan Viroa.
1800-luvulla valmistunut rakennusta on hyödynnetty monissa maataloustoimissa. Viime kesänä rakennuksen alakertaan kunnostettiin Kiessi hevosajoneuvomuseo. Kiessin vintti on yksi Kaakon kamarimusiikin tapahtumapaikoista. Samuli Peltonen (vas.), Bence Bogány, Tuomas Ylinen ja Tomas Nuñez-Garces esiintyivät vintillä viime vuonna.

Vuonna 2013 Jukka Merjanen asteli Virolahden kunnanjohtajan puheille. Kesävirolahtelainen oli päättänyt, että mökkikuntaan on saatava klassisen musiikin tapahtuma.

Viulua soittava Merjanen työskentelee Suomen kansallisoopperan ensimmäisenä konserttimestarina, ja on lapsesta asti viettänyt kesiä Kaakkois-Suomessa Virolahdella.

"Kunnanjohtaja oli iloinen, että kesäasukkaiden taholta tuli tällainen idea. Virolahden kulttuuriväki oli myös kaivannut suurempaa kulttuuritapahtumaa. Idea ja seudulla elänyt tarve kohtasivat", kertaa Kaakon kamarimusiikin toiminnanjohtaja Siru Ahopelto.

Ensimmäinen Kaakon kamarimusiikki -tapahtuma järjestettiin vuonna 2014. Ahopelto ja taiteellisena johtajana toimiva Merjanen ovat olleet mukana alusta lähtien.

Tapahtuman kävijämäärä on kasvanut joka vuosi. Viime vuonna klassisen musiikin konserteista nautiskeli noin 1 700 kävijää.

Suomenlahden rannalla aivan Venäjän rajan tuntumassa sijaitseva Virolahti on Ahopellon mielestä mitä mainioin sijainti klassisen musiikin tapahtumalle.

"Turusta tänne pääsee Helsingin kautta yhtä soittoa moottoritietä pitkin."

Kun tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran, oli liikenne Venäjän rajalla vilkasta. Vaalimaan rajanylityspaikkain sijaitsee Virolahdella.

Vaikka liikenne rajalla on tapahtuman alkuajoista hieman hiljentynyt, toivoo Ahopelto venäläistenkin löytävän kamarimusiikkitapahtuman. Viime vuonna tunnettavuutta lisättiin järjestämällä pari konserttia Viipurissa, joka sijaitsee alle 70 kilometrin päässä Virolahdelta.

Suomalaisia kävijöitä tulee sekä lähialueilta että kauempaakin.

"Olemme vahva mökkikunta. Kesäasukkaiden välityksellä viesti kulkee kauemmaksikin kuin omalle seudulle", Ahopelto sanoo.

Meri yhdistää on kamarimusiikkitapahtuman tämän vuoden teema. Ohjelmistoon on valittu sekä virolaisia että latvialaisia sävellyksiä maiden satavuotisjuhlien kunniaksi.

Tapahtuman ohjelmistossa on muun muassa lasten satukonsertti sekä oopperaa. Tapahtumapaikkoja on monia aina kirkoista kalastajapirttiin ja kotiseutumuseoon asti.

"Kun Virolahdelta puuttuu suuri, hieno konserttitalo, hyödynnämme niitä tiloja joita meillä on. Yleisö sanoo, että tapahtuman viehätys perustuu kulkemiseen paikasta toiseen. Samalla näkee kaunista maaseutua ja maisemia", Ahopelto kertoo.

Lisäksi Virolahdella järjestetään tulevana viikonloppuna Sepramarkkinat. Sepra tulee vironkielisestä ystävyyttä tarkoittavasta sanasta.

Suomalais-virolainen kulttuuri- ja markkinatapahtuma järjestetään kahden vuoden välein vuorotellen Suomessa ja Virossa. Tänä vuonna tapahtumaan saapuu yli sata virolaista esiintyjää.

"Suomen ja Viron rannikoiden asukkaat kävivät satoja vuosia vaihtokauppaa. Sepramarkkinoilla kunnioitetaan tätä perinnettä", Ahopelto sanoo.

Kaakon kamarimusiikki Virolahdella 3.–7.7. Sepramarkkinat Virolahdella 7.–8.7.

Lue lisää

Harppu lumosi nuoren soittajan - ammattiharpistin leipä on kapea

Video: Katso kuinka nuori harpisti loihtii lumoavia säveliä soittimestaan – harppu lumosi soittajan jo kuusivuotiaana

Video: Jaana ja Juha Kokkala antavat kasvot nykyajan maatalousyrittäjille MT:n uudessa televisiomainoksessa – "Talven kun funtsailee niin keväällä alkaa taas multa tuoksua”

Kansallisoopperan konserttimestari Petteri Iivonen löytää sukutilalta rauhaa ja tasapainoa – nyt hänellä on edessään yllättävän hankala päätös