Ihmiset & kulttuuri

Petteri Orpossa piilee erämökkiläinen – "ruuanlaitto ja sauna, muuta ei viihtymiseen tarvita"

Osa-aikaisten kuntalaisten sitouttaminen kannattaa, koska tyytyväisinä he toimivat myös kakkoskotikuntansa hyväksi, Orpo tähdentää vieraskolumnissa.
Sami Karppinen
Luonto on tärkeä lataaja myös kokoomusjohtaja Petteri Orpolle, joka on useimmiten viime vuosina nähty kiertämässä kaupunkimaisemissa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tähyää jo lomalle. Siitä osa kuluu Kainuussa mökillä, jossa ei ole sähköä eikä juoksevaa vettä.

"En malta odottaa, että pääsen itsekin mökille metsätöihin ja kalastamaan. Kun urakoi päivän raivaussahan kanssa, työt Helsingissä unohtuvat ja mieli virkistyy", hän kirjoittaa MT:n vieraskolumnissa.

"Mökkielämä on minulle ja perheelleni tärkeää, sillä mökillä olo auttaa päästämään irti arkirutiineista. Ruuanlaitto sekä saunan ja paljun lämmitys ovat päivän tärkeimmät ohjelmanumerot, eikä viihtymiseen tarvita muuta."

Orpo käy samalla läpi viimeaikaisia lakihankkeita, jotka koskettavat vapaa-ajan asukkaista eläviä kuntia.

Vaikka kaksoiskuntalaisuus ei voi toteutua perustuslaillisten ongelmien vuoksi, sitä koskevassa selvityksessä todettiin, että osa-aikaisten kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia on mahdollista parantaa, Orpo muistuttaa.

Hän perää kokeilukulttuuria osa-aikaisten kuntalaisten osallistamisessa ja sitouttamisessa. Heidän joukossaan on paitsi mökkiläisiä ja vapaa-ajan viettäjiä myös opiskelijoita ja niitä, jotka käyvät toisella paikkakunnalla työssä tai joiden perheenjäseniä on eri paikkakunnilla.

Hyviä esimerkkejä osallistamisesta on esimerkiksi mökkimaakunta Etelä-Savossa, Orpo sanoo ja nimeää Mikkelin seudun vapaa-ajanasukasvaltuuskunnan ja Mäntyharjun palveluportaalin.

"Tyytyväiset osa-aikaiset asukkaat haluavat myös itse toimia osa-aikaisen kuntansa hyväksi", Opro uskoo.

Petteri Orpon vieraskolumni

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Eurovaalit: Kokoomus karsisi EU:sta maatalouden byrokratiaa

Orpo haukkuu SDP:n puheenjohtajan talousosaamisen kokoomuksen sisäisessä kirjeessä: "Minulle ei selvinnyt, mikä on Rinteen käsitys talouden tosiseikoista"

SDP jatkaa aamulla hallitustunnusteluja kokoomuksen kanssa