Ihmiset & kulttuuri

Museotraktorit kilpailevat kyntökilpailussa lauantaina – uutuutena piikkipyörätraktorien kisailu

Mäkilän traktorimuseolla Someron Kärilässä järjestää Ol Hollil -tapahtuman 17. kerran.
Carolina Husu
Heikki ja Pekka Mäkilä esittelevät lauantain kyntökisoihin starttia odottavaa Farmall F 20 -traktoriaan, joka on vuosimallia 1938.

Lauantaina Someron Kärilässä puhalletaan Ol Hollil -tapahtuman starttifanfaarit komeasti aamukymmeneltä. Luvassa on pärinää ja tekemisen meininkiä. Tapahtuma järjestetään jo 17. kerran Mäkilän traktorimuseolla Someron Kärilässä.

”Tämän vuoden uutuus on piikkipyörätraktorien kyntökilpailu”, Pekka Mäkilä kertoo innoissaan.

Kisassa on mukana viisi museotraktoria kuskeineen.

”Yksi kisaan osallistuvista traktoreista ei tahtonut olleenkaan startata, kun sitä koekäytettiin”, Mäkilän veljekset naureskelevat.

Veljekset kertovat tehneensä tuntikausia töitä ja lopulta homma onnistui. Kone kulkee ja on mukana kisoissa, joissa menneisyys ja tämän päivän taito ovat tiukassa testissä.

Pekka Mäkilä kertoo, että kotitilan ensimmäinen Fordson Major vuosimallia 1945 on mukana kisassa. Kisoja tuomaroi moninkertainen kynnön maailmanmestari Paavo Tuominen.

”Odotettavissa on vieraita Saksasta saakka. Eräskin iäkäs pari tulee laivalla Helsinkiin ja ajaa sieltä omalla museotraktorillaan tänne vetäen perässään asuntovaunuaan”, Pekka Mäkilä kertoo.

Tapahtumassa esitellään perinnetyökaluja ja vanhoja maaseudun työtapoja. Luvassa on muun muassa pärehöylää, puukaasutraktorin viritystä, maamoottoreita, kehräämistä, savitöitä, herneen virvelöintiä, musiikkia ja tervehdyksiä, hevosia sekä tietenkin traktorikavalkadi.

Mäkilässä on varauduttu runsaaseen yleisömäärään. Jo ensimmäisellä kerralla kävijöitä oli puolisentuhatta, ja monena vuonna heitä on tullut paikalle yli tuhat.

Lauantaina 14.7. klo 10–17 Mäkilän traktorimuseolla, Käriläntie 10, Somero.

Lisää aiheesta:

Veljesten harrastus paisui yli sadan traktorin museoksi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viljelijät kritisoivat tiehanketta traktorimarssilla Lappeenrannan seudulla: "Isot koneet ja koulureitit eivät ole hyvä yhdistelmä"

Pudasjärveläiselle traktorikuskille tuomio pyöräilijän yli ajamisesta – Kaksikolla erimielisyyksiä vuosien ajan

Edes traktorin eteen ajettu auto ei estänyt miestä lähtemästä ajamaan tukevassa humalassa – pakeni lopulta metsään