Ihmiset & kulttuuri

Video: Aurinkovoimalla varustettu kelluva sauna valmistui neljässä päivässä: "Keskeinen juttu on ihmisten iloinen kiinnostus"

Helsinkiläinen Janne Käpylehto on tullut tunnetuksi jääkaruselleista. Hänen tavoitteenaan on tehdä energiasta hauskaa.
Janne Käpylehto
Saunan alla olevat putkiponttoonit sallivat lautan säilytyksen vedessä myös talvella jäiden tultua.

Helsingin rannoilta voi näinä päivinä ja loppukesästä nähdä kiinnostavan rakennelman. Reilut viisi metriä pitkä, ellipsinmuotoinen saunarakennus aurinkopaneeleilla ja näköalatornilla on sen rakentajan, helsinkiläisen Janne Käpylehdon mukaan herättänyt paljon uteliaisuutta.

"Keskeinen juttu tässä on ihmisten iloinen kiinnostus. Rakennelmaa tullaan katsomaan ja rannalla otetaan rivissä kuvia", Käpylehto kertoo.

Kiinnostuksen lisäksi rakentaminen itsessään oli syy projektin aloittamiseen. Kovin montaa kesäpäivää rakennushanke tosin ei vienyt.

"Rakentaminen vei kolme neljä työpäivää. Suunnitelma oli valmiina päässä. Yksi aamu päätin, että nyt on hyvä rakentaa, ja hain puutavarat."

Saunassa on puukiuas ja kolmen istuttava laude. Seisomapaikoille löylyihin mahtuu lisäksi kaksi henkeä. Saunatornin kupeessa olevat aurinkopaneelit ovat sähkömoottoria varten. Varoiksi on myös pieni polttoainekäyttöinen perämoottori.

Lähtökohtaisesti Käpylehto käyttää saunaa itse, eikä suunnittele sen markkinointia kaupallisiin tarkoituksiin. Ajatuksena on tehdä muutaman pysähdyspaikan saunaretki, kunhan uimaportaat on kiinnitetty.

Erilaisissa tapahtumissakin Käpylehto saattaa käydä saunaa näyttämässä.

Aikaisemmin Käpylehto on tullut tunnetuksi pyörivistä jääkaruselleista. Hänen innovaationsa on ollut kone, jolla karusellit leikataan jäähän.

Toinen mediahuomiota saanut keksintö on polkusähköenergialla lämmitettävä sauna. Käpylehto sanoo haluavansa projekteillaan tehdä energiasta hauskaa ja konkreettista.

"Meillä ei ole juuri mitään syitä, miksi emme teknillis-taloudellisesti pääsisi kestävään energiajärjestelmään, mutta yksi syy on se, ettei energia ole kovin mielenkiintoista. Energiaa ei osata käyttää oikein tai tehdä oikeita valintoja sähkölaitteita hankittaessa. Ja kolmanneksi osattaisi vaatia poliitikoilta enemmän ja nopeammin siirtymistä kestävään energiajärjestelmään."

Käpylehto on entinen materiaalifysiikan ja rekonstruktiomatematiikan insinööri, joka on tehnyt töitä myös avaruusvirasto Nasalle.

Lue lisää

Yle uutiset: Tampereen Rauhaniemessä pääsee pian neljään erikoissaunaan: jää-, hamppu-, terva- ja hirsisauna avataan koronatilanteen salliessa

Rakentavatko suomalaiset maailman ensimmäisen avaruussaunan? Kiuas voisi lämmetä infrapunalla

Olkiluoto-3 on omiaan tasaamaan sähkön hintavaihteluja Suomen ja Ruotsin välillä – hintapiikkien todennäköisyys pienenee

"Tämän fiulin kanssa on päästy moneen paikkaan" – Salon veljekset Kaustiselta vaalivat perinteitä sekä soitossa että hirsirakentamisessa