Ihmiset & kulttuuri

Arvio: Klassikkomusikaali hehkuu ja rokkaa tunnelmallisessa latoteatterissa

Grease-elokuvan ensi-illasta on kulunut 40 vuotta. Jyväskylässä musikaaliin tarttuu nuori näyttelijäkaarti.
Rydell High Schoolin teinit sydämen asioita käsitellään laulaen ja tanssien.

Kellohameet hulmuavat ja nahkatakit kimmeltävät, kun joukko nuoria twistaa kuin 1950-luvulla ikään. Aikamatkalle on lähdetty Jyväskylässä Latoteatteri Kulissista, jossa raikuvat tutut hitit Grease-musikaalista.

Oppilaat palaavat kesäloman jälkeen Rydell High Schoolin opettajien valvovien silmien alle. Pinkkeihin takkeihin pukeutunut tyttöjengi saa riveihinsä herttaisen Sandyn, joka on lomalla kokenut ihanan kesäromanssin. Uudelle oppilaalle selviää kuitenkin pian, että kesällä niin herttainen Danny onkin koulun käytävillä omaa paikkaansa puolusteleva kovis.

Grease on tarina nuoruudesta sekä sitä värittävistä peloista, sydänsuruista ja hauskuudesta. Kun vuosikurssillinen teinejä yrittää miettiä mitä elämältään haluaa, ei yhteentörmäyksiltä voida välttyä.

Tarina lienee tutuin John Travoltan ja Olivia Newton-Johnin tähdittämästä musikaalielokuvasta, joka sai ensi-iltansa 40 vuotta sitten. Vaikka kappaleet saavat edelleen jalan naputtamaan tahtia, ei juoni ole täysin kestänyt aikaa. Silmät lähtevät pyörimään villisti ympyrää, kun nainen päätyy muuttamaan koko olemustaan vain rakkauden tähden. Ei kovin terve tai kestävä perusta parisuhteelle.

Kulississa klassikkomusikaalia on kohdeltu kunnioittavasti. Tunnelmalliseen latoon on loihdittu kimmeltävää fiftaritunnelmaa, ja orkesteri on ihastuttavan svengaava. Myös näyttelijöiden keskuudessa nousee esille uskomattoman vahvoja laulu- ja tanssisuorituksia. Rohkeita miesääniä tosin kaipaisi hieman enemmän, välillä reteäksi tarkoitettu laulu meinaa peittyä säestyksen alle.

Oikeastaan toivoisin, että esiintyjien taitoihin olisi uskallettu nojata jopa vielä rohkeammin. Nyt käsikirjoitukseen on lisätty löysää dialogia ja hitusen väkinäistä vitsailua. Eniten yleisö tuntuu kuitenkin syttyvän taitavilla koreografioilla kuorrutetuista musiikkinumeroista. Eikä suotta, juuri nehän ovat musikaalien parasta antia.

Grease Latoteatteri Kulississa Jyväskylässä 31.8. saakka.

Lue lisää

Teatteri: Palkittuun romaaniin perustuva Bolla luikertelee ihon alle – vääränlaista rakkautta väärässä paikassa väärään aikaan

Broadway-musikaali valloitti Törnävänsaaren kesäteatterilavan – "Vastaavaa ei ole esitetty tässä maassa aiemmin missään"

Kesäteatterien lavoilla on taas eloa, mutta yleisömäärät vaihtelevat – yhden asian suhteen kesä on ollut hyvin poikkeuksellinen, kerrotaan Kiuruvedeltä

Pertti Koivulan mielestä maakuntien kulttuuriperintöä voisi hyödyntää enemmän taiteessa – "Maaseudulla vietetty aika tekee hyvää luovuudelle"