Ihmiset & kulttuuri

Aamulla navettaan, illalla lavalle – näyttelevä maitotilan isäntä on tänä kesänä esittänyt Jari Sillanpään isää

Maitotilallisilla ja näyttelijöillä on tunnetusti raadolliset työajat. Siitä huolimatta Harri Penttilä on onnistunut yhdistämään kaksi unelma-ammattiaan.
Sanne Katainen
Eläinten kanssa työskentely on aina ollut Harri Penttilälle mieluisinta, koneet eivät häntä niin paljoa kiinnosta. Vesilahden Narvan kylässä sijaitseva maitotila on ollut luomussa vuodesta 1995 lähtien.

"Koomista, että maitotilalla ei ole maitoa", sanoo Harri Penttilä ja nauraa päälle.

Penttilän nauru on kuplivaa, eikä siihen voi olla yhtymättä.

Maito on loppunut sekä omasta jääkaapista että isovanhempien keittiöstä suuren omakotitalon yläkerrasta. Kermaa sentään löytyy, joten musta kahvi vaihtaa väriä vaaleampaan.

Olohuoneessa oleva pöytä on entisöity, samoin kaappi seinän vieressä. Tilan päärakennuksen olohuoneessa kulkevat menneet vuodet ilmavalokuvassa, maalauksessa ja Vesilahti-ryijyssä.

Niiden ympärille Penttilä on sipaissut tuoretta maalia ja levittänyt uudet tapetit. Täytyyhän jokaisen isännän jättää tupaan oma jälkensä.

Vesilahdella Narvan kylässä syntynyt ja kasvanut Harri Penttilä otti puolet perheensä tilasta hoitaakseen vuoden 2012 alussa. Maatalousyhtymästä puolet on Penttilällä ja puolet hänen vanhemmillaan.

"Äiti jäi juuri omista töistään eläkkeelle mutta tekee vielä tilalla muutaman tunnin päivässä töitä, että pysyy vireänä. Itse asiassa vanhempani ovat varmaan parhaillaankin tekemässä aitaa."

Pellon toiselle puolelle talon rakentaneista vanhemmista on totisesti ollut apua, sillä maitotila ja sitä ympäröivät viljelmät eivät ole tänä kesänä suinkaan olleet Penttilän ainoa työsarka.

Yli 40 kertaa hän on kivunnut kesäteatterin lavalle Valkeakoskella esittämään Jari Sillanpään isää sekä keikkamyyjää. Iskelmätähden urasta kertova Rakkaudella merkitty -musikaali keräsi suuria yleisöjä Suomen Kesäteatterin katsomoon.

"Jarikin kävi pari kertaa katsomassa ja tykkäsi esityksestä. Hänen isänsä tuli morjestamaan esityksen jälkeen, ja keikkamyyjät kävivät tervehtimässä. On hauskaa, että esittämilläni hahmoilla on oikeat esikuvat."

Monella mittarilla Penttilä on ollut tänä kesänä unelmaroolissaan, sillä mukana on niin tanssia, laulua kuin komiikkaakin.

Musikaalin näytökset loppuivat viime viikolla, mutta Penttilälle on luvattu jatkoa myös ensi kesäksi.

"Tämä on ollut merkillinen kesä ihan harjoitusvaiheesta lähtien. Yleensä kesäteatterissa täytyy treenata pilkkihaalareissa, mutta nyt on saanut mennä shortseissa toukokuun puolivälistä asti."

Näytteleminen kiehtoi Penttilää jo nuorena. Täysi-ikäisyyden korvilla hän sai ensimmäisen roolinsa, Häräntappoaseen Allun. Suoraan päärooliin siis.

"Kun on pienempi kylä, pääsee heti tekemään isompia rooleja. Tuntuu, että kehittyykin nuorena ihan eri tavalla kuin jos olisi koko ajan sivurooleissa."

Paikallisten nuorisoseurojen ja harrastajateatterien kautta Penttilä päätyi 2000-luvun alussa opiskelemaan Suomen teatteriopistoon Tampereelle. Rooleja riitti Tampereen Komediateatterissa.

Seuraavaksi vuorossa olikin Kouvola, kun koe-esiintyminen toi roolin West Side Story -musikaalista.

"Chino oli ensimmäisiä isoja roolejani ammattiteatterissa."

Kouvolasta Penttilä palasi Tampereelle vapaaksi näyttelijäksi.

Vaikka parrasvalot ja näyttämöt ovat pitäneet Penttilää otteessaan, on maatalous kulkenut koko ajan teatterielämän rinnalla.

Vuonna 2006 Penttilä alkoi suorittaa agrologiopintoja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Siinä vaiheessa piti myös alkaa tehdä päätöksiä kotitilan uudesta pihattonavetasta.

"Ajattelin, että joka tapauksessa tulen asumaan kotitilalla, mutta kysymys oli, pidänkö vielä lypsylehmiä."

Lopulta päätös oli helppo, sillä eläimet ovat aina kiinnostaneet Penttilää enemmän kuin koneet.

"Mietin, että onko mitään pointtia pitää maatilaa, jos ei ole eläimiä, kun juuri niiden kanssa tykkään pelata."

Agrologin papereita Penttilä ei koskaan saanut kouraansa, vaikka lopputyön lisäksi opinnoista ei jäänyt paljoa uupumaan. Ei hän sitä kuitenkaan jaksa surkutella, sillä opinnot antoivat tukea navetan miljoonainvestointiin ja työt tilalla sujuvat ilman diplomiakin.

"Luotan siihen, että aika tekee agrologin."

Mutta miten ihmeessä Penttilä pystyy yhdistämään maitotilan isännän ja näyttelijän vaativat roolit?

"Kesäteatterit ja projektiluonteiset esitykset yleensäkin on helppo järjestää. Esitin Tampereella Ahaa-teatterissa Pesosta Viirun ja Pesosen joulu -näytelmässä viitenä peräkkäisenä vuotena. Teimme melkein joka päivä näytöksiä kuukauden ajan."

Penttilä saattaa hoitaa eläimet aamupäivällä, ja hänen lähtiessä illaksi teatterille on isän tai työntekijän vuoro. Pitkätkin päivät jaksaa, kun työrupeamat ovat maltillisen mittaisia ja innostavia.

Valkeakoskella sijaitsevalle kesäteatterille on Penttilän kotoa noin 40 minuutin ajomatka. Iltanäytöksen jälkeen hän on yleensä jo kymmeneltä kotona ja pääsee puoliltaöin nukkumaan. Aamulla on jälleen vuorossa lypsy.

"En minä viideltä jaksa herätä töihin muutenkaan, vaan kuuden–seitsemän aikaan."

Näyttelemisen ja tilanhoidon lisäksi Penttilä soittaa vielä parissa bändissä, tekee omaa musiikkia ja on toista kautta kunnanvaltuustossa keskustan edustajana isänsä ja isoisänsä jalanjäljissä.

Aikeissa on asettua ehdolle myös eduskuntavaaleissa. Suunnitelmia kampanjaa varten on alettu jo punoa.

"Tein aikoinaan Matti Vanhasen kampanjaan hauskoja sanoituksia tuttuihin biiseihin. Antti Tuiskun Peto on irti -kappaleesta tuli Matti on irti, Kylmästä lämpimään -biisistä Viikon päästä äänestään. Jotain biisejä tulee varmaan omaan kampanjaankin", Penttilä lupaa hykerrellen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Musiikkiteatterin rutistus: 1 500 talkootuntia vaatinut katsomo ja esitys valmiiksi ajallaan – "Henkinen tuki ja huumori pelastavat"

Aivoja elvyttävä elämys

"Ruikonperän multakurkun" ura katkesi dramaattiseen halvaantumiseen: "Ilman valtion taiteilijaeläkettä suolat olisivat loppuneet kupista ja kuhmut otsasta”