Ihmiset & kulttuuri

Kanerva Karpo kotiutui syrjäiseen kolkkaan, jossa on osattava ampua ja maitolitra maksaa 3 euroa

Huippuvuorilla on karua ja kallista. Talon lämmittäminen maksaa tuhansia euroja talvessa.
Kanerva Karpo
Kanerva Karpo ja Sally-koira viettävät kesäiltaa kotipihallaan. Huippuvuorilla ei kasva puita, joten avotulella palaa rakennusjätepuuta.

Graafinen suunnittelija Kanerva Karpo on sonnustautunut paksuun norjalaisneuleeseen. Hän kehuu 10-asteista elokuista iltaa lämpimäksi. Harvoin tuulee näin vähän.

Kesäillan kunniaksi Karpon ja hänen miesystävänsä omakotitalon takapihalla loimuaa tuli metallitynnyrissä. Siinä poltetaan rakennusjätepuuta, sillä saarella ei kasva puita.

Karpo muutti Norjan Huippuvuorille joulukuussa matkusteltuaan ensin alueella muutamaan otteeseen. Kumppani oli aluksi kämppäkaveri, mutta kohtalo puuttui peliin.

Karpon veri on vetänyt aina arktisille alueille. Hän ihailee luonnon karuutta ja vuoria sekä nauttii kunnon talvista.

Olohuoneen pöydän äärestä avautuu maisema merelle ja lumihuippuisille vuorille. Siinä kelpaa tehdä etätöitä suomalaisille asiakkaille.

"Täällä on maailman nopein netti", kertoo Karpo. Valokuitu palvelee hänen lisäkseen satoja arktisen alueen tutkijoita.

Huippuvuorten Longyearbyenissä on noin 2 200 asukasta. Kansallisuuksia on kymmeniä ja vaihtuvuus suurta. Suomalaisia Huippuvuorilla asuu jokunen. He työskentelevät muun muassa tutkijoina ja eräoppaina.

Ihmisiin tutustuu helposti ja elämä on sosiaalista. Toki juorujakin liikkuu paljon. Rikollisuutta on vähän. Muutama pikkurikollinen kuormittaa vuoron perään paikallista viranomaista.

Karpon miesystävä työskentelee kapteenina veneessä, jolla tehdään myös kalastusretkiä. Ajoittain hän tuo kotiin turskaa, josta saa osansa myös perheen nelijalkainen. Kymmenvuotias Sally on entinen valjakkokoira, joka eläköityi koiratarhalta.

Elämä kaukaisella saarella on kallista. Tuoretuotteet ovat hinnoissaan kylän ainoassa ruokakaupassa. Pariskunta suosii edullisempia pakasteita. Joskus he raaskivat ostaa tomaatin tai avokadon melkein kuin näyttelyesineeksi.

Litran maitotölkistä saa pulittaa kolme euroa. Kilo perunoita maksaa lähemmäs neljä euroa ja pakastepizza kymmenen euroa. Kerran koko saarelta loppui vessapaperi.

Ruuan hinta ehkäisee Karpon mukaan napostelua. Ruokalistalla on usein pastaa tai tacoja. Toisinaan pöydässä on lahtivalasta, joka ei ole uhanalainen laji.

Karpo on opetellut paikallisia sienilajeja. "Sienestys on täällä rentouttavaa, kun ei ole hirvikärpäsiä tai hyttysiä kiusaamassa."

Toisin kuin luulisi, olut on kaupassa suhteellisen halpaa.

Asukkailla on alkoholikortit, joilla saa ostaa 24 tölkkiä olutta kuukaudessa. Väkeviä viinoja saa ostaa jopa pari litraa kuussa. Viiniä ja ravintolakulutusta ei säännöstellä. Laki on peräisin ajoilta, jolloin kaivosmiesten alkoholinkäyttöä haluttiin rajoittaa. Herrat sen sijaan saivat vapaasti lipitellä viinejään.

Paikalliset hoitavat lääkärikäyntejään mantereen puolella Tromssassa. Lento sinne kestää puolitoista tuntia. Tavaroita tilataan netistä, sillä kylillä myydään lähinnä retkeilyvarusteita.

Kalliiden rahtihintojen takia Longyearbyenissä kukoistaa kirpputorikulttuuri. Käytetystä lipastosta saa pulittaa jopa satoja euroja.

Karpon koti sijaitsee seitsemän kilometrin päässä asutuskeskittymästä. Lentokentän kiitorata näkyy takapihalta. Jääkarhuvaaran takia pihasta ei pidä poistua ilman kivääriä. Pihapissalle Karpo myöntää loikkivansa aseetta. Siten pariskunta hoitaa tarpeensa, vaikka pakkanen paukkuisi pakaroissa. Ison hädän varalta talossa on polttava käymälä, jonka tuottamat tuhkat haudataan maahan.

Omakotitalon sähkölasku nousee talvella satoihin euroihin kuussa. Sähkö tulee paikallisesta hiilivoimalasta. Huippuvuorilla on yhä kaksi toiminnassa olevaa hiilikaivosta.

Yli 15-asteen pakkasilla putket jäätyvät, jolloin suihkussa käydään tuttavien luona. Käyttövesi haetaan ympäri vuoden paloasemalta tuhannen litran tankkiin. Joskus myrskyää niin, ettei ulos ole menemistä.

"Kunnon talvimyrskyllä mökki tärisee. Sisällä on silloin muumilaaksofiilis."

Auton lisäksi pariskunnalla on moottorikelkka. Sillä viilettäessä näkee joskus jääkarhuja.

Karpo ei osaa sanoa, kauanko hän haluaa asua Huippuvuorilla. Moni pelkää, että paikan luonne muuttuu Disneylandiksi kiihtyvän turismin myötä. Satamaan saapuu risteilyaluksia, joissa on kyydissä yli 5 000 turistia. Silloin moni paikallinen sulkeutuu kotiinsa ja vetää verhot ikkunoiden eteen.

Turistit muun muassa tunkeutuvat paikallisten koteihin pällistelemään ymmärtämättä, että niissä oikeasti asutaan. Ovia kun pidetään auki, jotta kadulla kulkija pääsee turvaan miltäpä muultakaan kuin jääkarhulta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aggressiivisten jääkarhujen tunkeilu ihmisten koteihin Venäjän pohjoisilla saarilla ohi – hätätila kumottiin

Novaja Zemljalle julistettiin hätätila aggressiivisten jääkarhujen vuoksi

Maailman pohjoisin olut pannaan suomalaisesta maltaasta – mäskistä eroon pääseminen maksaa enemmän kuin maltaat