Ihmiset & kulttuuri

Maatilaharjoittelu Yhdysvalloissa vahvisti Ville Puhakan käsitystä suomalaisen maatalouden vastuullisuudesta: "Eläinten kohtelu oli raakamaista"

Nuori maatalousyrittäjä Ville Puhakka tunnetaan viime talven somejulkisuudesta.
Lari Lievonen
Ville Puhakka nousi viime talvena otsikoihin, kun hänen kotitilaansa esittelevä video saavutti suuren suosion sosiaalisessa mediassa.

21-vuotias Ville Puhakka nousi viime talvena näkyvästi otsikoihin, kun hän julkaisi sosiaalisessa mediassa esittelyvideon kotitilastaan.

Videolla hän kertoi yleisölle, kuinka suomalaisilla maatiloilla eläinten hyvinvoinnista todella huolehditaan.

Puhakka esitteli videolla avoimesti lypsykarjanavettansa sekä kertoi, miten päivittäiset rutiinit navetassa toteutetaan.

"Tarkoitushakuinen uutisointi sekä sosiaalisen median keskustelut antavat usein virheellisen kuvan eläinten kohtelusta. Joidenkin ihmisten käsitys maataloudesta on tuon kaltaisen uutisvirran varassa", Puhakka kertoo.

Videota jaettiin Facebookissa runsaasti ja katselukertoja kertyi lopulta yli 200 000, mikä yllätti miehen suuresti.

Pian videon julkaisun jälkeen nuori yrittäjä sai runsaasti kannustavia viestejä sekä haastattelupyyntöjä radiolähetyksiin ja lehtiin.

Myös maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kiitti Puhakkaa arvokkaasta kuluttajatyöstä kirjeitse.

"Lopulta siinä tuntui, että joka haastattelussa sai kertoa saman tarinan. Olihan se hienoa, että aihe kiinnosti mediaa noinkin paljon. Viestini meni selkeästi perille."

Puhakka asuu Pohjois-Karjalassa Ilomantsissa. Hän on ollut osakkaana yhtymämuotoisessa maitotilassa yhdessä isänsä ja tämän puolison kanssa vuodesta 2015 alkaen.

Tila muutettiin yhtymäksi laajennuksen myötä, jolloin tilalla otettiin käyttöön lypsyrobotti. Puhakka oli tuolloin 18-vuotias.

Tila tuottaa maitoa Valiolle vuosittain 650 000 litraa.

Puhakka on valmistunut Ylä-Savon ammattiopistosta sekä maaseutuyrittäjäksi että maanrakennuskoneen kuljettajaksi.

Nykyään hän opiskelee toista vuotta agrologiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulussa.

Puhakan urasuunnitelmat ovat olleet selvät jo vuosia – maidontuotanto jatkuu.

"Tilan historia ulottuu yli 250 vuoden päähän, joten on tavallaan kunnia-asia jatkaa tässä yrittämistä, vaikka en siitä mitään paineita otakaan. Ala tuntuu itselle luontevalta."

Hänellä oli selvä syy sille, miksi päätyi opiskelemaan alaa Etelä-Pohjanmaalle.

"On tärkeää hankkia verkostoja ympäri Suomen, sillä niistä on suuresti hyötyä tällä alalla, jonka toimintaympäristö on varsin haasteellinen."

"Etelä-Pohjanmaalla on todella aktiivista maataloustoimintaa, joten ajattelin sen olevan luonteva paikka korkeakouluopiskelulle."

Puhakka naurahtaa, että opiskelijaelämästä on myös helppo nauttia, kun kotiin on tarpeeksi etäisyyttä.

"Kyllä opiskeluaikana täytyy pitää myös hauskaa. Kun asuu kaukana kotoa, ei isäntä soittele apuihin pienten asioiden takia."

Ensimmäisen korkeakouluvuoden jälkeen mies päätti poistua mukavuusalueelta ja suunnata työharjoitteluun ulkomaille.

"Edellisten vuosikurssien opiskelijat kertoivat hyviä kokemuksiaan maatilaharjoittelusta Yhdysvalloissa, joten se herätti minunkin kiinnostukseni."

Puhakan mukaan Yhdysvaltoihin lähtö oli lopulta helppoa, koska hakuprosessi oli selkeä ja se tapahtui luotettavasti Minnesotan yliopiston kautta.

"Ensisijainen toiveeni oli päästä työskentelemään suurella lypsykarjatilalla."

Lopulta hän päätyi yhdessä luokkakaverinsa Eeli Reinikan kanssa 3 000 lypsylehmän tilalle Texasin Chandleriin, joka sijaitsee lähellä suurkaupunki Dallasia.

Kokemus ei kuitenkaan vastannut täysin odotuksia. Tilan omistaja suhtautui työntekijöihin ja tilaan välinpitämättömästi.

"Työnantajan kanssa oli vaikea tulla toimeen, sillä hän oli todella etääntynyt tilan arjesta. Paikat olivat huonossa kunnossa ja palkanmaksu sakkasi."

Ennen harjoittelun alkua isäntä lupaili miehille mahdollisuuden osallistua peltotöihin. Lopulta kaksikko työskenteli koko kesän meksikolaisten kanssa lypsykarjan parissa.

Vaikka kesä oli odotuksiin nähden pettymys, Puhakka oppi kesän aikana paljon uutta.

"Yhdysvalloissa maataloudessa on todella vähän byrokratiaa ja paljon vapauksia. Se helpottaa yrittämistä merkittävästi, mutta toisaalta rajoitukset ovat myös tarpeellisia."

Tilan työntekijöiden ja yrittäjien suhtautuminen ympäristöä ja eläimiä kohtaan oli hänen mukaansa välinpitämätöntä.

"Eläinten kohtelu oli suoraan sanottuna raakamaista. Kyllä meillä Suomessa tehdään asiat paljon vastuullisemmin kuin maailmalla keskimäärin."

Puhakka suosittelee myös muille opiskelijoille ulkomaille lähtöä. Mukavuusalueelta poistuminen on useimmiten palkitsevaa.

"Suomi on pieni maa ja maailmalla tapahtuu paljon. Ulkomaille lähtö on kaiken lisäksi melko vaivatonta. Jos tilaisuus on, se kannattaa ehdottomasti hyödyntää."

Kesän kokemusten perusteella Puhakka on entistä vahvemmin sitä mieltä, että kotimaisen maatalouden eettisyyttä on syytä korostaa nykyistä enemmän.

"Jos joku väittää, että täällä on asiat huonosti, kannattaa ihan oikeasti käydä katsomassa toimintaa muissa maissa."

"Toki aina löytyy niitä periaatevastustajia, joiden kanssa ei voi, eikä edes kannata yrittää keskustella rakentavasti."

Tulevaisuus tilan isäntänä on myös pyörinyt mielessä.

"Haaveissa on tilakoon kasvattaminen kahden robotin kokoluokkaan. Haasteena tosin on pellon vähäinen saatavuus lähialueelta."

Puhakan mukaan nykyinen tukipolitiikka ei tue riittävästi maatalouden rakennekehitystä.

"Ei peltoa kukaan ainakaan huvikseen myy, kun tukipolitiikalla tuetaan maan omistamista. Se tekee tästä hommasta hankalaa."

Miehellä on rehellinen mielipide siitä, millaisena näkee suomalaisen maatalouden tulevaisuuden.

"Kyllä tällä alalla tulevaisuutta on, mutta ei valitettavasti kaikille, jotka tällä hetkellä alalla työskentelevät. Pudotuspelit ovat käynnissä."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Efsa: Eurooppalaiset pitävät turvallisuutta yhtenä tärkeimpänä kriteerinä ruokaostoksilla – eniten huolta aiheuttavat antibiootit ja torjunta-aineet

Valion maitotiloille tulossa hiililaskuri – toteuttajana Biocode, taustalla ProAgrian tietokannat

Erävihreä: Hallitusohjelman suunta on hyvä, sovittavaa jäi