Lihanleikkaaja perusti jääkiekkokaupan maaseudulle keskelle lakeuksia – ”Sain kuulla vähättelyä monelta suunnalta" - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Lihanleikkaaja perusti jääkiekkokaupan maaseudulle keskelle lakeuksia – ”Sain kuulla vähättelyä monelta suunnalta"

Ilmajokelainen Tomi Pitkäkangas jätti lihanleikkaajan työnsä ja alkoi lätkäkauppiaaksi.
Johannes Tervo
Tomi Pitkäkankaan ansiosta monessa perheessä kiekkoillaan halvemmalla. Yrittäjän mukaan lätkäkauppa pysyy jatkossakin Ilmajoen peltomaisemissa. ”Tästä ajaa nopeasti Seinäjoelle ja Matkahuolto vie tilaukset kätevästi joka puolelle Suomea.”

Miksi jääkiekkovarusteet ovat niin kalliita ja miksi ne pitää niin usein ostaa uusina?

Tätä Tomi Pitkäkangas, 32, pohti hankkiessaan varusteita jääkiekkoa harrastaville lapsilleen. Lätkä-isä ja intohimoinen harrastekiekkoilija oli kyllästynyt etsimään käytettyjä varusteita nettitoreilta.

Nyt hän isännöi Sporttikorneri jääkiekkokauppaa Ilmajoen Ahonkylässä. Myytävänä on käytettyjä ja uusia jääkiekkovarusteita niin aloittelijoille kuin ammattipelaajille.

Lähes 90 prosenttia tavarasta myydään verkossa, mutta kantatie 67 varressa olevassa myymälässä voi käydä ostamassa, vaihtamassa tai myymässä varusteita.

”Suosittelen varusteiden kierrätystä. Käytettynä juniorille saa koko varustepaketin edullisesti. Kun varusteet jäävät pieneksi, ne voi vaihtaa suurempaan ja vanhoista saa reilun hyvityksen”, Tomi Pitkäkangas sanoo.

Sporttikornerin verkkokauppa avattiin syksyllä 2016. Vaikka toiminta oli aluksi hyvin pienimuotoista, Pitkäkangas rohkeni irtisanoa kymmenen vuotta kestäneen työsuhteensa Atrialla.

Päätöstä helpotti miehen mukaan se, että loppuaikoina Atrialla siirryttiin robottileikkaamoon. Sen johdosta lihanleikkaajan työ kävi entistä fyysisemmäksi ja palkat putosivat.

”Oli tehtävä päätös, koska yrityksen kehittäminen vaati täysipäiväisen työpanoksen. Minulla on vahva visio siitä, että tällä alalla on valtavasti potentiaalia.”

”Riski oli kuitenkin suuri, koska minulla on kolme lasta ja asuntolaina. Toisaalta se kannustaa tekemään, kun on paljon pelissä”, Pitkäkangas pohtii.

Lätkäkauppa toimi aluksi Pitkäkankaan perheen autotallissa Tuomikylässä. Nykyisiin tiloihin yritys muutti alkuvuodesta.

Kodin yhteydessä sijainnut kauppa aiheutti toisinaan erikoisia tilanteita.

”Kerran ovikello soi puoli kahdeltatoista yöllä ja oven takana seisoi mies luistimiensa kanssa. Hän kysyi, että ehtisinkö pyyhkäistä terät. Vastasin, että tottahan minä teroitan, kun olet näin myöhään liikkeellä.”

Johtoajatuksena on varusteiden edullisuus ja nopea toimitus. Yrityksen sijainnilla ei Pitkäkankaan mukaan ole juuri merkitystä, sillä verkkokaupasta tilataan varusteita joka puolelle Suomea.

Pitkäkangas hankkii käytettyjä varusteita yksityisiltä ja jääkiekkoseuroilta. Ne puhdistetaan, pestään ja korjataan tarvittaessa ennen myymistä.

Yrittäjä on opetellut huoltamaan ja korjaamaan varusteita itse. Hän käsittelee tottuneesti neulaa ja lankaa vaihtaessaan hanskojen kämmennahkoja, korjaa maalivahdin räpyläpusseja ja patjoja.

Sporttikorneri toimii 70 neliön liiketilassa, mutta yritykselle etsitään parhaillaan suurempia toimitiloja Ilmajoelta. Uuteen paikkaan on tarkoitus rakentaa synteettinen jäätestikenttä, jossa asiakkaat voivat kokeilla luistimia ja maalivahdin patjoja.

Pitkäkangas vastaa yksin yrityksestä, mutta päivätöissä käyvä vaimo on usein apuna. Edessä on ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaaminen.

Jääkiekkokauppa on Seinäjoen ammattikorkeakoulussa agrologiksi opiskelevan miehen ensimmäinen yritys.

”Agrologikoulutus on todella hyvä yrittäjälle, koska siellä opetetaan talouden ja hallinnan asioita. Opiskelu on jäänyt yrityksen myötä taka-alalle. Aion kuitenkin suorittaa koulun loppuun lähiaikoina.”

Sporttikorneri on kasvanut nopeasti autotallista keskisuureksi toimijaksi alalla.

Tuore yrittäjä kohtasi monta epäilijää. Osa ei ole uskoa vieläkään, että maaseudulla toimiva jääkiekkokauppa voi menestyä.

”Sain kuulla vähättelyä monelta suunnalta, mutta se antoi lisää näyttämisen halua. Onneksi läheisimmät ihmiset tiesivät periksiantamattomuuteni.”

Hän toivoo, että aloittelevia pienyrittäjiä kannustettaisiin ja tuettaisiin rohkeammin.

”Amerikassa yritystoiminnan yhteydessä puhutaan menestymisestä ja bisneksestä, mutta meillä Suomessa se on sananmukaisesti yrittämistä. Ajatellaan, että se vain yrittää eikä saa siitä itsellensä mitään.”

Pelkkää bisnestä ei Pitkäkangas jääkiekon parissa tee. Hän on käynyt opettamassa paikallisen kyläkoulun lapsille luistelua. Viime talvena hän teroitti kaikki alakoulun luistimet ilmaiseksi, jotta lasten ei tarvitsisi sirklata tylsillä terillä.

Hän on myös lahjoittanut käytettyjä varusteita ilmaiseksi vähävaraisille perheille ja lasten pihapeliporukoille.

”Tykkään tehdä hyviä asioita ja uskon karmaan. Jos teen hyvää muille, saan hyvää takaisin.”

Pitkäkangas on innokas kiekkoharrastaja ja koulutettu juniorivalmentaja. Viime keväänä hän perusti Ilmajoelle oman harrastejoukkue Ilmajoki Hockey Teamin. Tavoitteena on myös matalan kynnyksen junioritoiminnan käynnistäminen.

Lajin harrastamista haittaa, ettei Ilmajoella ole jäähallia tai tekojäätä.

”On noloa, että näin maineikkaassa urheilupitäjässä ei ole jäähallia. Ilmajokiset harrastajat kulkevat Seinäjoella ja Kurikassa pelaamassa.”

”Olen varma, että jos tänne päätettäisiin rakentaa pressuhalli, se saataisiin pystyyn innokkaan talkooväen avittamana.”

Pitkäkankaan mukaan mukavinta työssä on nähdä lasten ilo, kun he saavat itselleen mieluisan varusteen.

”Myös vanhemmat lähtevät täältä usein hyvillä mielin tehtyään ostokset halvalla.”

Lue lisää

Uusyrittäjyyttä tuettava maalla ja kaupungeissa

Tänään kääritään hihat ja ryhdytään toimeen – Yrittäjien nimikkopäivä on kunnianosoitus sitkeydelle

Jääkiekon Liiga suosittaa kasvomaskien käyttöä, fanitapaamiset jäissä

Miten pelastaa työpaikat maailman mennessä kiinni?