Ihmiset & kulttuuri

Vähintään kolmannes Suomessa julkaistusta kirjallisuudesta pyritään kääntämään pistekirjoitukselle – Kokeile miten oma nimesi kirjoitetaan pisteillä

Pistekirjoitus on monille näkeville tuttu, arjessa ohitettava ilmiö lääkepakkauksissa ja junanpenkkien numerolapuissa. Mutta tiesitkö, että Suomessa tuotetaan satoja pistekirjoituskirjoja vuodessa?
Näkövammaisten liitto ry
Pistekirjoitusta luetaan sormenpäillä vasemmalta oikealle.

Suomessa on arviolta noin 1 500–2 000 pistekirjoitusta käyttävää näkövammaista. Pistekirjoina on mahdollista lukea jopa tämän vuoden uutuuskirjoja, kuten Reijo Mäen Vares-romaani Gekko.

Pistekirjoituskirjoja tuottaa Celia, joka on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus. Vuosittain Celia tuottaa noin 2 000 pistekirjoituskirjaa, ja sen tarkoituksena on tuottaa vähintään 30 prosenttia kaikesta Suomessa julkaistusta kirjallisuudesta. Myös asiakkaat saavat toivoa, mitkä kirjat he haluaisivat lukea pistekirjoituksella.

Kohollaan olevat pisteet vievät enemmän tilaa kuin painettu teksti, sillä A4-kokoisen sivun yhdelle riville mahtuu 30 pistemerkkiä. Esimerkiksi Mäen Gekko-dekkari on painetulla tekstillä kirjoitettuna 399 sivua pitkä, kun taas pistekirjoitetussa versiossa on 11 vihkossa yhteensä 836 sivua.

Pistekirjoituksessa kaikki merkit muodostuvat kuuden pisteen muodostamassa suunnikkaassa. Sen avulla voidaan muodostaa 64 merkkiä.

Pistekirjoitus tunnetaan myös nimellä Braillen merkistö. Ranskalaisen satulasepän poika Louis Braille (1809–1852) sokeutui kolmevuotiaana.

Braille oli oppinut sotilaiden käyttämää yökirjoitusta, jolla pystyttiin viestimään pimeässä kahdentoista kohollaan olevan pisteen avulla. Sen pohjalta Braille alkoi kehittää pistekirjoitusta, joka on käytössä yhä tänä päivänäkin.

Lue lisää:

Testaa Näkövammaisten liiton sivuilla, miten esimerkiksi nimesi kirjoitetaan pistekirjoituksella.

Lähteet: Näkövammaisten liitto ry, Celia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vammaisen tie politiikkaan on usein mutkikas ja kapea – ennakkoluulot voivat johtaa ajatuksiin yhden asian poliitikosta tai puolueen maskotista

Saksan kansallispuistot vaalivat esteettömyyttä ja suurta reittivalikoimaa – Merkityiltä poluilta poistuminen johtaa sakkoihin

Silvo Sormunen kokeili edesmenneen vaimonsa opaskoiraa, mutta vasta Kirppu-koira tuntui omalta – Nyt kaksikko kulkee yhdessä 10 kilometriä päivässä