Ihmiset & kulttuuri

Viisi vinkkiä: Näin tuet lähipiirisi imettäjää

Imetyksestä on monia terveyshyötyjä sekä äidille että vauvalle, mutta suurimmalle osalle se on jossain vaiheessa haastavaa.
Flickr/Chris Alban Hansen
Imettäjien tukeminen esimerkiksi suhtautumalla myönteisesti imetykseen julkisilla paikoilla edistää vauvojen terveyttä. Kuvaajan vaimo Anna imettää satamassa.

Imetys on asia, johon törmää harvoin vauvaperheiden ulkopuolella. Sitä ei juuri näe lehdissä, televisiossa tai katukuvassa.

Vauvan synnyttyä imetyksen pitäisi kuitenkin yhtäkkiä olla äidille maailman luonnollisin asia.

"Raskaana olleessa synnytys mietityttää yleensä imetystä enemmän ja ajattelin itsekin, että kyllä imetys vain sujuu", Nykymutsin imetyskirjan kirjoittanut Laura Talvitie kuvailee.

"Halusimme antaa kirjassa mahdollisimman paljon vertaistukea eri äitien kokemusten kautta."

Imettämisestä on lukuisia terveyshyötyjä sekä äidille että vauvalle. Kuuden kuukauden täysimetystavoitteen saavuttaminen on pitkä projekti ja usein matkaan mahtuu haasteita.

Jokaisella naisella on oikeus imetysrauhaan ja kaikkiin imetykseen liittyviin tunteisiin ja tuntemuksiin. Siihen sisältyvät myös imetyksen aloittamista, sen paikkaa ja kestoa ja lopettamista koskevat päätökset.

Tuore äiti voi olla epävarma. Silloin kaikenlaiset tokaisut ja hyvääkin tarkoittavat neuvot kolahtavat helposti tunteisiin

Talvitie muistuttaa, että myös lähipiirin hyvää tarkoittavat neuvot ja kysymykset voivat loukata. Esimerkiksi klassiset "vieläkö sä imetät" ja "riittääköhän sulla maitoa" -kysymykset voivat olla äidistä ahdistavia.

"Valtaosa kommenteista ei tietenkään ole ilkeyttä, mutta ulkopuolisen kannattaa miettiä, ovatko omat tiedot esimerkiksi imetyssuosituksista ajan tasalla. Ne ovat muuttuneet viime vuosikymmenien aikana valtavasti."

Maailman terveysjärjestö suosittelee, että lasta ruokitaan vain rintamaidolla kuuden kuukauden ikään asti. Muun ruuan ohella imetystä suositellaan jatkettavaksi kahden vuoden ikään asti ja siitäkin eteenpäin niin kauan kuin äiti ja lapsi haluavat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Suomessa taas suosittelee 4–6 kuukauden täysimetystä ja imetyksen jatkamista muun ruokailun ohella vähintään yksivuotiaaksi.

"Kun lapsi alkaa syödä muutakin ruokaa, imetyksen ravitsemuksellinen merkitys vähenee, mutta läheisyyden merkitys jää", Talvitie kuvailee.

Näin tuet läheisesi imetystä

1. Tsemppaa ja kannusta myönteisesti ilman painostusta.

2. Tarjoa lasillinen vettä, juominen on tärkeää mutta unohtuu helposti.

3. Ota imetyksestä selvää. Silloin ymmärrät paremmin myös mahdollisia haasteita.

4. Tarjoa äidille mahdollisuus levätä välillä viemällä vauva vaikka vaunulenkille.

5. Varmista, että äiti voi keskittyä imetykseen. Ruokahuolto, pyykkäys ja nimiäisten suunnittelu voivat olla imetyksen lisänä raskaita.

Lue lisää

Raportti: Yksikään valtio ei turvaa lasten terveyttä ja tulevaisuutta – lasten hyvinvoinnissa Suomi sijalla 16

"Imetyskohujen pahin seuraus on, että äiti jää kielteisyyden takia kotiin tai alkaa liittää imetykseen ahdistusta ja huolta"

Ben Zyskowicz on yksi imetyksen edistämiseen sitoutuneista kansanedustajista – mitä hän aikoo tehdä asian eteen?

Vauvan ykkösruoka kulkee aina äidin mukana – imettävillä naisilla myös vähemmän synnytyksenjälkeistä masennusta