Ihmiset & kulttuuri

Uusi Lääkärinpalsta käsittelee ajankohtaisia terveysaiheita – ensimmäisissä osissa kerrotaan flunssasta ja krapulasta

Viikonvaihteen uudella juttupalstalla kolme lääketieteen tutkijaa käsittelee lääketieteen tutkimuksen kiinnostavimpia aiheita.
Markku Vuorikari
Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessorina toiminut Heikki Arvilommi on kirjoittanut yhdessä kahden kollegansa kanssa jo yli 20 vuotta. Hän on toiminut pitkään myös Lääkärilehden kolumnistina.

Maaseudun Tulevaisuuden Viikonvaihde-liitteessä alkaa ilmestyä joka viikko uusi Lääkärinpalsta. Palstalla käsitellään ajankohtaisia lääketieteen aiheita kiinnostavasti ja kansantajuisesti.

Palstan kirjoittajat Heikki Arvilommi, Matti Viljanen ja Pentti Huovinen ovat taustaltaan lääketieteen tutkijoita, jotka ovat kirjoittaneet yhdessä eri julkaisuihin jo yli 20 vuotta.

He ovat kaikki väitelleet Turun yliopistosta bakteeriopin ja serologian oppiaineesta. Kaikki kolme ovat toimineet myös entisen Kansanterveyslaitoksen tutkijoina.

Kolmikolta on ilmestynyt myös Kirsikoita kihtiin -niminen kirja.

"Katsomme tarkasti, mistä kirjoitamme. Pyrimme valitsemaan aiheita, jotka ovat merkityksellisiä ja jotka voisivat kiinnostaa lukijoita", kertoo Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaanina toimiva Huovinen.

Ensimmäisenä palstalla julkaistava teksti käsittelee hyvin ajankohtaista aihetta: flunssaa. Syksyn mittaan luvassa on myös muun muassa krapulaa käsittelevä teksti.

"Esimerkiksi punkki- ja hirvikärpässesongin aikana etsimme uutta tietoa näistä aiheista ja kirjoitamme niistä", kertoo eläkkeelle jäänyt Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessori Heikki Arvilommi.

Lääkärilehden kolumnistina vuosia toiminut Arvilommi kertoo, että lääketieteen kansantajuistaminen on kirjoittajille tärkeää. Siksi hän ei kutsu Lääkärinpalstaa suoranaisesti tiedepalstaksi.

"Siitä voisi saada hiukan kuivalta kalskahtavan kuvan."

Aiheet tulevat yhtä kaikki tuoreimmasta tutkimuskirjallisuudesta.

Niin ikään eläkkeelle jäänyt Turun yliopiston professori Matti Viljanen sanoo muiden tavoin, että kirjoittajat käsittelevät lukijoita kiinnostavia aiheita.

"Vaikka itseä kiinnostaisi välillä hyvinkin tieteelliset aiheet, kirjoittaessa pitää muistaa, mikä kiinnostaa kansaa", hän pohtii.

Pitkään yhdessä kirjoittaneet herrat ovat saaneetkin alusta alkaen hyvää palautetta kiinnostavista ja helposti lähestyttävistä aiheista. Jo ihka ensimmäinen teksti kirvoitti lukijoilta innostuneen reaktion.

"Kun ensimmäinen tekstimme julkaistiin vuonna 1993, saimme palautetta, että kerrankin on hyvästä aiheesta kirjoitettu", Arvilommi muistelee.

Kirjoituksen aiheena oli tuolloin pieru.

Palautteen antanut vanhempi naishenkilö oli samalla kertaa toivonut myös tyrää käsittelevää kirjoitusta. Sitä ei Arvilommin mukaan kuitenkaan tehty.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lääkärin palsta: Energiajuomilla sydän- ja verenpainevaikutuksia

Lääkärin palsta: Mustikan terveellisyyden salaisuus piilee verenpainetta laskevassa antosyaanissa

Petteri Orpo pääsee Ylen puheenjohtajatenttiin kuumeesta huolimatta