Ihmiset & kulttuuri

Joensuu hurmaantui kansallispelistä – pelkkä makkara ei enää riitä pesiskatsojille

"Pesäpallosta puhutaan Joensuussa kaupungilla, lehdet kirjoittavat ja ihmiset toivottavat tsemppiä", Joensuun Mailan koppari ja myyntipäällikkö Jonne Kemppainen kertoo.
Lari Lievonen
Joensuun Mailan lukkari Juha Puhtimäki kehuu toukokuussa avattua Joensuun Mehtimäen uutta pesäpallostadionia. Puitteet pesäpallolle ovat huippuluokkaa.

Pohjois-Karjalan maakuntakeskuksessa on kova pesäpallobuumi. Joensuun Mailan ja Kouvolan Pallonlyöjien välillä lauantaina pelattu toinen superpesisfinaali Joensuussa myytiin loppuun neljässä päivässä.

”Pesäpallosta puhutaan Joensuussa kaupungilla, lehdet kirjoittavat ja ihmiset toivottavat tsemppiä. Joensuu on iso kaupunki pesiskartalla, jossa valtaosa seuroista tulee pieniltä maaseutupaikkakunnilta”, Joensuun Mailan koppari ja myyntipäällikkö Jonne Kemppainen sanoo.

Jääkiekossa on Joensuussa urheilulajeista pisimmät perinteet, mutta nykyään pesäpallo-otteluissa on kaupungin isoimmat yleisökeskiarvot. Joensuun Maila nousi superpesikseen vuonna 2004, jolloin Kitee piti vielä hallussaan Pohjois-Karjalan pesisvaltikkaa.

”Muuttovirta on yksi syy Joensuun nousuun. Maakunnasta kannetaan tänne pesiskulttuuria, kun ihmiset muuttavat Joensuuhun opiskelemaan ja töihin. Meillä on valtava määrä junioreita ja joka vuosi tulee lisää.”

Pelkkä pesäpallo-ottelun seuraaminen ei enää riitä katsojille, koska kilpailu ihmisten vapaa-ajasta on kovaa.

”Olemme onnistuneet, jos pelin tulos on katsojille toissijainen juttu. Tavoitteenamme on, että ihmiset pääsevät Joensuun Mailan peleissä hetkeksi arjen murheista ja heittäytyvät urheilun huumaan”, Kemppainen kuvailee.

Joensuun Maila on satsannut toukokuussa avatulla uudella Kerubi-stadionilla esimerkiksi savukoneisiin, maskotteihin ja äänentoistoon. Myyntipisteitä on 11 ja saniteettitilat ovat kunnossa.

Runkosarjan otteluun pääsee Joensuussa ennakkolipulla halvimmillaan vain kuudella eurolla, mikä on superpesiksen edullisin lipun hinta.

”Poistimme eläkeläis- ja opiskelijaliput ja paremmat paikat ovat Joensuussa hieman tyyriimpiä. Emme halua ryöstää lippujen hinnoilla, mikä on ehkä pulmana joissakin urheilulajeissa”, Kemppainen sanoo.

Joensuun uudella pesäpallostadionilla on kuusi aitiota, 200 hengen vip-tilat ja urheilubaari. Vip-tiloissa ja aitioissa on huomioitu myös kasvissyöjät ja ruokarajoitteiset. Joensuun Mailan katsojista puolet on naisia ja alle 30-vuotiaiden osuus on iso.

”Heillä on ehkä vähän erilaiset ruokatottumukset kuin kokeneella pesiskatsojalla, joka on tottunut syömään kisamakkaran. Meiltä pyydetään joka pelissä kasvisruokaa. Sitä voisi tuoda jatkossa myös kioskeihin. Tällä hetkellä bataattiranskalaiset ovat tarjonnassa lähimpänä kasvisruokaa.”

Lue myös (MTPlus): Juha Puhtimäki on syksyn kuumin pesispelaaja – "Pohojalaisuus, oman rauhan ja tilan tarve sekä pieni junttius ovat aika syvällä minussa"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Monella yliopisto-opiskelijalla on kasvisruokapäivä joka päivä – "Kasvisruokailijoiden määrä on kaksinkertaistunut alle vuodessa"

Onko kasvissyönti uhka tuottajalle? — Maaltavastaajat-podcast kertoo

Näin meillä syödään: Kuntosalilla voi käydä myös kasvisten voimalla – ”Maksan mielelläni enemmän kasvisruuasta”