Ihmiset & kulttuuri

Niinistö MT:lle Putinilta lahjaksi saamistaan Mannerheim-dokumenteista: ”Se oli aikamoinen yllätys”

Venäjän presidentin lahjoittama harvinainen Mannerheim-aineisto päätyy presidentti Sauli Niinistön toivomuksesta Kansallisarkistoon.
Jaana Kankaanpää
Merkittävää Mannerheim-aineistoa oli huutokaupassa Yhdysvalloissa, mutta sitten arkisto katosi jonnekin – kunnes viime elokuussa Sotshissa aivan presidentti Sauli Niinistön 70-vuotispäivien alla Venäjän presidentti Vladimir Putin yllättäen ilmoitti: "Minulla on sinulle lahja." Presidentti Niinistö esitteli Maaseudun Tulevaisuudelle saamaansa salkkua.

Presidentti Sauli Niinistö totesi viime viikolla Frankfurter Allgemeine -lehdelle, että presidentti Vladimir Putinin kanssa on aina oltava varovainen, koska hän niin hyvin valmistautunut tapaamisiin.

Tämä kävi ilmi myös Sotšissa, kun Suomen ja Venäjän presidentit tapasivat 22. elokuuta.

”Minulla on sinulle lahja”, Putin ilmoitti odottamatta vieraalleen ja nosti pöydälle aselaukkua muistuttavan, alumiinivahvisteisen, muhkean salkun.

”Se oli aikamoinen yllätys”, Niinistö muistelee selatessaan laukun sisältöä Mäntyniemessä.

Maaseudun Tulevaisuus pääsi mukaan ainoana lehtenä, kun presidentti tutustui saamaansa lahjaan.

Tilaustyönä valmistetussa laukussa on vaahtomuovisuojauksissa kaksi paksua, sinistä ja kultakirjailtua arkistomappia, jotka ovat täynnä muovitaskuja.

Taskuissa on lajiteltuna ja saksankielellä luetteloituna satoja vanhoja kirjeitä, valokuvia ja dokumentteja, jotka kaikki liittyivät marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimiin tai hänen sukunsa historiaan.

Lahjan varsinainen tarkoitus selvisi pari päivää myöhemmin, 24. elokuuta, kun Putin soitti Niinistölle onnittelupuhelun 70-vuotissyntymäpäivän johdosta.

”Venäläinen tapa on, että koskaan ei saa etukäteen onnitella. Niinpä Putin totesikin, että kuten varmaan arvelit, se lahja on syntymäpäivälahja sinulle”, Niinistö kertoo.

Niinistö sanoo perehtyneensä materiaaliin kiinnostuneena, mutta presidentti kutsui myös asiantuntijan Kansallisarkistosta arvioimaan aineistoa.

Ylitarkastaja Kenth Sjöblom vietti pari tuntia Mäntyniemessä ja vakuuttui nopeasti materiaalin aitoudesta. Mannerheimin käsiala sekä aineistosta saatu kuvailu auttoivat yksityisarkistojen parissa työskentelevää asiantuntijaa varmistamaan asian.

Ihan suoraan marsalkka Mannerheimia koskevia dokumentteja aineiston joukossa on Sjöblomin mukaan puolisenkymmentä. Loput ovat hänen sisarusten Sofien, Evan ja Johanin yksityistä kirjeenvaihtoa, joissa toki vilahtelee myös huomioita Carl Gustavin vaiheista.

”Joukossa on muun muassa Mannerheimin kokoomuspuolueen delegaatiolle pitämä puhe vuodelta 1919. Se on pidetty kohta sen jälkeen, kun Mannerheim oli eronnut valtiohoitajan tehtävästä”, Sjöblom kertoo.

Elegantilla ja selkeällä käsialalla kirjoitetussa, viisiliuskaisessa puheessa Mannerheim pyytää välittämään kiitokset kokoomuspuolueelle kaikesta tuesta, jota hän oli tehtävässään saanut.

Mannerheim esittää kokoomuslaisille myös sisä- ja ulkopoliittisen tilannekatsauksen, jota nykykielellä voisi luonnehtia inhorealistiseksi. Puhuja muun muassa varoittelee itänaapurista: rajan takana on suurvalta, jolla on hengenheimolaisia myös tällä puolella rajaa.

Sinänsä kiinnostavaa, että nyky-Venäjän presidentti on lahjoittanut Suomen presidentille asiakirjan, jossa varoitellaan itänaapurista.

”Onkohan lahjoittaja lukenut ihan koko materiaalin”, presidentti Niinistö naurahtaa ja toteaa, että Mannerheim yhtä kaikki on jo persoonana yhtymäkohta Suomen ja Venäjän historiassa: venäläinen kenraali ja suomalainen marsalkka.

”Minulla on se käsitys, että Mannerheimia kyllä arvostetaan Venäjällä. En lue muuta sivumerkitystä tuossa lahjassa”, Niinistö pohtii.

Toinen dokumentti, joka on Mannerheimin itsensä laatima, on helmikuulta 1936, jolloin hän matkusti Tukholman kautta Lontooseen osallistuakseen Britannian kuninkaan Yrjö V:n hautajaisiin.

Koneella kirjoitettu, liuskan mittainen teksti on lausunto Ruotsin lehdistölle Suomen liityttyä yhteisskandinaaviseen puolueettomuusblokkiin.

Aineiston joukossa on myös Mannerheimin kesällä 1941 kirjoittama kirje ruotsalaiselle kreivi Eric von Rosenille, jossa toivotaan hänen voivan vaikuttaa saksalaisten vangitseman nuoren puolalaisen kreivin Alexander Zamoyskin vapauttamiseen.

Kreivin isä oli todennäköisesti Mannerheimin ystävä ajalta, jolloin hän palveli Venäjän keisarillisessa armeijassa Puolassa.

Mannerheim on asialla kreivin vaimon pyynnöstä. Hän toivoo natsiyhteyksistään tunnetun von Rosenin olevan asian vuoksi yhteydessä Saksan valtakunnanmarsalkkaan Hermann Göringiin. Mannerheim tunsi sukuyhteydet hyvin, sillä von Rosen oli naimisissa Göringin edesmenneen vaimon Karinin sisaren kanssa.

Joukossa on myös muutamia valokuvia Mannerheimista. Hän näyttää jopa tehneen itsestään postikortin kylpylälomallaan Bad Wildungissa kesällä 1936. Kortti, jossa siviiliasuinen ja huolettoman oloinen Mannerheim kävelee hiekkaista puistotietä kävelykeppeineen, on lähetetty rouva Karin Ramsaylle.

Mukana on myös valokuva tsaarin armeijan kesäisestä sotaharjoituksesta. Kuvassa tsaari Nikolai II tarkastaa isoa ratsuväenosastoa avoimella tasangolla. Tsaari on merkitty kuvaan pienellä, mustekynällä tehdyllä ruksilla ja Mannerheimin kohdalle on merkitty kaksi ruksia.

Materiaalin joukossa on eniten Mannerheimin tyttären Sofien kirjeitä, josta suuri osa on lähetetty hänen tädilleen Hanna Lovènille Ruotsiin.

”En voi kuin hämmästellä Sofie Mannerheimin kirjeenvaihdon laajuutta”, Niinistö sanoo.

Kirjeet ovat saaneet Niinistö pohtimaan myös sitä, miten aika on muuttanut ihmisten välistä kommunikaatiota.

”Ennen vanhaan ihmiset lähettelivät tuommoisia pitkiä hyvin formuloituja ja kauniilla käsialalla kirjoitettuja kirjeitä. Nyt viestit pitää mahduttaa muutamaan sataan viestimerkkiin.”

Vaikka Putin lahjoitti Mannerheim-aineiston henkilökohtaisena lahjana, Niinistö ilmoitti hänelle, että pitää sitä lahjoituksena Suomen valtiolle ja koko kansalle. Hän onkin päättänyt lahjoittaa koko materiaalin Kansallisarkistoon.

Venäjän presidentti ymmärsi Niinistön ratkaisua: ”Sinä teet lahjalla mitä haluat."

Kuvia laukun sisällöstä Maaseudun Tulevaisuuden 21.9. ilmestyvässä Viikonvaihde-liitteessä.

Lue lisää

Vorschmack, kalafärssi ja viili maistuivat Mannerheimille — marsalkan ruokapöydässä ei puhuttu sodista ja strategioista

Itsenäisyyspäivän kunniamerkit julki: luonnonvara-ala ja pandemia näkyvät palkittujen valinnoissa

Presidentti Niinistö puhuu vahvemman Euroopan puolesta Saksassa

Tänään selviää, millaisin erityisjärjestelyin Linnan juhlia vietetään tänä vuonna – kättely ei ehkä palaa juhliin, vaikka koronapandemia helpottaisi