Ihmiset & kulttuuri

Saunominen ainakin neljä kertaa viikossa vähentää sydän- ja verisuonitautikuolemia

Saunominen laskee verenpainetta ja nostaa sydämen sykettä kevyen tai keskiraskaan liikunnan tavoin.
Sydän- ja verisuonitautikuolleisuus oli sitä vähäisempää, mitä enemmän aikaa saunassa viikoittain vietettiin. Saunojia sauna- ja ravintolakokonaisuus Löylyssä Helsingissä. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Runsas saunominen vähentää sydän- ja verisuonitautikuolemia, osoittaa tuore Itä-Suomen yliopiston ja Jyväskylän yliopiston tutkimus, joka on julkaistu BMC Medicine -tiedelehdessä.

Tutkittavat olivat 50-vuotiaita tai tätä vanhempia miehiä ja naisia.

Neljästä seitsemään kertaan viikossa saunovien keskuudessa kuolemia havaittiin noin neljä kertaa vähemmän kuin vain kerran viikossa saunovien keskuudessa.

"Tärkeä havainto tässä tutkimuksessa on se, että tiheämpi saunominen on yhteydessä matalampaan sydän- ja verisuonitautiperäisen kuoleman riskiin niin keski-ikäisten ja vanhempien miesten kuin naistenkin keskuudessa. Aiempiin tutkimuksiin on osallistunut lähinnä miehiä", kertoo professori Jari Laukkanen Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa.

"On useita mahdollisia syitä, miksi saunominen voi alentaa sydän- ja verisuonitautikuolemien riskiä. Tutkimusryhmämme on aiemmissa tutkimuksissa osoittanut, että runsas saunominen on yhteydessä alhaisempaan verenpaineeseen. Lisäksi saunomisen tiedetään nostavan sydämen sykettä kevyen tai keskiraskaan liikunnan tavoin."

Sydän- ja verisuonitautikuolleisuus oli lisäksi sitä vähäisempää, mitä enemmän aikaa saunassa viikoittain vietettiin. Yli 45 minuuttia viikossa saunovien keskuudessa sydän- ja verisuonitautikuolemia oli tuhatta henkilövuotta kohden 5,1 ja alle 15 minuuttia viikossa saunovien keskuudessa 9,6.

Saunomistottumuksia selvitettiin kyselylomakkeen avulla, ja sydän- ja verisuonitautiperäiset kuolemantapaukset selvitettiin sairaaloiden ja terveyskeskusten vuodeosastojen asiakirjoista, kuolintodistuksista sekä oikeuslääketieteellisistä lausunnoista.

Tutkimukseen osallistui 1 688 Kuopion alueella asuvaa ihmistä. Tutkimuksen alussa osallistujien keski-ikä oli 63 vuotta. Seurantatutkimuksen aineisto kerättiin vuosina 1998–2015, ja keskimääräinen seuranta-aika oli 15 vuotta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lääkärin palsta: Mustikan terveellisyyden salaisuus piilee verenpainetta laskevassa antosyaanissa

Ministeriö esittää: Suomalainen saunominen Unescon kulttuuriperinnön luetteloon

Maailman suurin savusaunakokoelma pelastui – Nyt saunat lämpiävät taas: Katso video