Ihmiset & kulttuuri

Vuohi oli vuosia suosituin Toisenlainen lahja, mutta tyttöjen koulutus kiilasi sen ohi

Kirkon ulkomaanavun myymien aineettomien lahjojen tuotto oli korkeimmillaan kymmenisen vuotta sitten.
Vuohi oli vuosia Kirkon ulkomaanavun suosituin Toisenlainen lahja. Kuvituskuva.

Ympäristöasiat nousevat mieleen myös joululahjaostoksilla, ja turhan tavaran sijaan moni valitsee aineettoman lahjan.

Aineettomia lahjoja tarjoavat monet tahot. Yksi niistä on Kirkon ulkomaanapu, joka alkoi myydä Toisenlaisia lahjoja vuonna 2005. Ideana on lahjoittaa tietty summa rahaa ja kertoa lahjansaajalle ostaneensa tämän nimissä esimerkiksi koulutarvikkeita niitä tarvitseville.

Toisenlaisen lahjan suosituin paketti on perinteisesti ollut köyhälle perheelle hankittava vuohi, jonka hinta on tällä hetkellä 30 euroa.

Viime vuonna vuohi joutui kuitenkin luopumaan kärkipaikastaan, kun kappalemäärältään myydyimmäksi lahjaksi nousi 25 euroa maksava stipendi tytölle.

"Se taisi olla ensimmäinen kerta, kun vuohi ei ollut suosituin", kertoo varanhankinnan päällikkö Johanna Karjalainen.

Stipendi tytölle tukee heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen koulunkäyntiä, ja sen suosio näyttäisi jatkuvan myös tänä vuonna.

Kirkon ulkomaanavun Toisenlaisen lahjan tuotto oli korkeimmillaan vuonna 2007, jolloin kerätty potti oli yhteensä 1,75 miljoonaa euroa. Viime vuosina keräyksen tuotto on ollut noin 1,2 miljoonaa euroa.

Lue lisää

Syksyllä 1949 sodan ja pahojen hallavuosien jälkeen lapsiperheet kärsivät nälästä Pohjois- ja Itä-Suomessa

Suomen ensimmäinen hävikkiruokakauppa on ylittänyt tavoitteensa – 130:tä vapaaehtoista yhdistää ajatus siitä, että ruokaa ei tulisi laittaa roskiin

Puolet suomalaisista pohtii ympäristöasioita joululahjaostoksilla, mutta vain ani harva jättää lahjat kokonaan ostamatta

MT haastatteli nuoria aineettomista joululahjoista, joille näytettiin ainakin osittain vihreää valoa – "Tavaroitakin on mukava saada"