Ihmiset & kulttuuri

"Elokuvassa ajellaan Transitilla ympäri kyliä, juodaan viinaa ja koetaan kommelluksia" – maalaiskomedia Muistoseurat sai jatko-osan 10000 euron budjetilla

Muistoseurat 2 -elokuvassa seikkaillaan maaseutukunnissa ja kylillä ja tuodaan sitä ­kautta Etelä-Pohjanmaan maaseutua Suomen kartalle.
Johannes Tervo
Ohjaaja Jukka Mäkinen, näyttelijä Minna Lammi ja käsikirjoittaja Leea Keto osallistuivat elokuvan ensi-iltaan Kauhavalla 28. joulukuuta 2018.

Anteron aarteen jäljillä – Muistoseurat 2 -elokuva sai ensi-iltansa vuoden 2018 viimeisenä perjantaina Kauhavalla.

Kyseessä on harrastajanäyttelijöiden voimin toteutettu jatko-osa Muistoseurat-elokuvalle, joka näki päivänvalon loppuvuonna 2017.

Elokuvan tuotti Järvila­keuden kansalaisopisto. Käsikirjoittaja on kansalaisopiston rehtori Leea Keto, joka myös esiintyy sivuroolissa.

”Kuten Muistoseuroissa, myös jatko-osassa eteläpohjalaiset kaverukset lähtevät ajelulle kuolleen ystävänsä Anteron muistoksi. Aikaa on välissä kulunut viisi vuotta. Elokuvassa ajellaan Transitilla ympäri kyliä, juodaan viinaa ja koetaan kommelluksia”, Keto paljastaa.

Muistoseurat 2:n alussa saadaan vihiä edesmenneen Anteron mahdollisesta kulta-aarteesta, joka olisi kätkettynä jonnekin päin Etelä-Pohjanmaan Järviseutua.

Tapahtumat alkavat vyöryä eteenpäin nopealla tahdilla, kun maalaiskomediallinen aarre­jahti etenee kunnasta ja kylästä toiseen.

”Kyseessä on road movie. Elokuvassa seikkaillaan maaseutukunnissa ja kylillä, ja tuodaan sitä kautta eteläpohjalaista maaseutua Suomen kartalle”, Keto kertoo.

Kun Muistoseurat perustui osittain tositapahtumiin, ovat jatko-osan käänteet irronneet omille tyystin fiktiivisille raiteilleen.

Muistoseurat 2 -elokuvan ohjaaja on lukuisista Ylen televisio­produktioista, muun muassa Pirunpellosta, tunnettu Jukka Mäkinen.

”Kun Leea oli asiasta minuun yhteydessä, viehätyin heti hankkeen omaperäisyydestä ja hulluudesta. Erityisen hienolta tuntui ajatus siitä, että tehdään elokuvaa ei-Helsinki-keskeisesti”, Mäkinen sanoo.

Kuvaukset toteutettiin viime vuonna kiivaalla tahdilla, vain seitsemässä päivässä keskellä pakahduttavimpia kesähelteitä heinä–elokuun taitteessa.

”Kuvasimme viikon ajan käytännössä aamusta iltaan. Kuvaus­projekti oli tiukka puristus, mutta yhteishenki pysyi koko ajan hyvällä tasolla”, Mäkinen kiittelee.

Elokuvan budjetti on noin 10 000 euroa. Näyttelijöille ei maksettu palkkiota roolisuorituksistaan eikä myöskään käsikirjoittaja Leea Keto ottanut hengentuotteestaan rahaa.

Ensimmäisen osan kaikki näyttelijät ovat mukana uudessa elokuvassa.

Rooleihin valikoitui mukaan myös uusia näyttelijöitä, kuten lappajärveläinen Minna ­Lammi.

Muiden näyttelijöiden tavoin Lammilla on taustallaan vankka kokemus harrastaja­teatterilavoilta.

”Elokuvanteko oli uskomattoman hieno kokemus. Tällaisessa projektissa paikallisuus on se juttu, oikeastaan kaikki kaikessa”, Lammi sanoo.

”On ehkä liikaa totuttu siihen, että elokuvanteko tapahtuu jossain kaukana pääkaupunkiseudulla. Paikallisuus innostaa ihmisiä paitsi tulemaan katsomaan elokuvaa, myös lähtemään itse mukaan projektiin.”

Ensimmäisen Muistoseurat-elokuvan tapahtumat sijoittuivat Kauhavalle, Ylihärmään ja Seinäjoelle. Anteron aarteen jäljillä – Muistoseurat 2 -elokuvaa on kuvattu Kauhavalla, Lapualla, Ylihärmässä, Ala­härmässä, Lappajärvellä ja Evijärvellä.

Elokuvaa esitetään alkuvuonna muun muassa Alahärmän ja ­Kauhavan elokuvateattereissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Media aukaisi silmät, haluammeko katsoa

Maaseudun kehittäjä, kylätoimija, maaseutuyrittäjä, paikkakunnan päättäjä ja asukas, tämä on sinulle

Maaseudulle voimaa viiden kohdan ohjelmalla