Ihmiset & kulttuuri

Otto Latvala luisteli Alajärven ulkojäiltä maailmanmestariksi: "Hymyssä suin ja pilke silmäkulmassa"

Suomen nuoret leijonat voittivat maailmanmestaruuden sunnuntaina Vancouverissa. Yksi maalintekijöistä oli Otto Latvala.
Vesa Moilanen
Juha Latvala ja Otto Latvala tapasivat Helsinki-Vantaan lentokentällä jääkiekon U20 -maailmanmestareiden palatessa Kanadasta Suomeen maanantaina.

Jääkiekon nuorten maailmanmestaruuskilpailut huipentuivat hiuksia nostattavaan finaaliin: Vancouverissa pelattu Yhdysvallat – Suomi päättyi lukemiin 2–3.

Suomen toisen maalin iski siniviivalta puolustaja Otto Latvala.

”Lauoin sen sinne päin vaan. Kyllä nämä ratkaisupelit olivat hienoimpia, maailmanmestaruus alkoi tuntua mahdolliselta välierien Kanada-ottelun jälkeen.”

Latvala on kotoisin Etelä-Pohjanmaan Alajärveltä. Maila tarttui käteen kuusivuotiaana.

”Aloitin eskari-ikäisenä, kun kaverit ja isovelikin pelasivat. Ei ollut mitään isompia esikuvia, mutta tietysti jääkiekkoa on tullut seurailtua.”

Alajärveläisille nuorille on sen sijaan nyt tarjolla esikuva omasta kylästä. Paluu kotikaupunkiin on hämeenlinnalaistuneen Latvalan mukaan edessä kauden loputtua.

”Varmaan silloin muutaman nimmarin saa kirjoittaa.”

Alajärvi on todella elänyt mestaruushengessä mukana: Viime päivät ovat olleet kiireisiä myös Oton isälle, huoltamoyrittäjä Juha Latvalalle.

”Ollaan otettu onnitteluita vastaan. Onhan tässä tapahtunut aivan uskomattomia asioita”, Juha Latvala kertoo.

Jos Otto Latvalalla on edessään aikaerosta toipuminen, voi myös perheellä kestää, ennen kuin paluu normaaliin unirytmiin onnistuu.

”Joka peli on katsottu suorana, ei ole yhtään mennyt sivuun.”

Otto Latvalan kasvaessa Alajärvellä ei ollut vielä jäähallia. Erityisesti äiti Sirpa Latvala kuljetti poikaa lätkäharjoituksiin Kuortaneelle, Lapualle ja noin 70 kilometrin päähän Seinäjoelle.

”Kun pakkaset tuli, niin pääsi pelaamaan. Kyllä me aika paljon halleissakin käytiin”, Otto Latvala muistelee.

Järviseudun Pallokerhossa Latvala pelasi D-junioriksi asti ja Seinäjoella C-junioriksi. Hän muutti yli kolmen tunnin ajomatkan päähän Hämeenlinnaan jo 14-vuotiaana valmentajansa Marko Raidan mukana.

”Otto asui valmentajansa mukana ensimmäisen vuoden. Seuraavana hän olikin jo Suomen mestari”, Juha Latvala kertaa.

Rakennusalaa opiskellut maailmanmestari keskittyy tällä hetkellä täysipäiväisesti jääkiekkoon.

”Tässä palataan arkeen pikkuhiljaa. Nyt on uratavoitteiden kohdalta aika tyhjää, katsotaan niitä sitten myöhemmin”, Otto Latvala sanoo.

Unelmat saavat olla suuria ja NHL-haaveitakin tuetaan, mutta mennään päivä kerrallaan, isä linjaa.

”Jos näytöt piisaa, niin miksi ei. Kaikki otetaan vastaan niin kuin tähänkin asti. Otto on aina pelannut hymyssä suin ja pilke silmäkulmassa, ei jääkiekko ole niin vakavaa.”

Fakta: Otto Latvala

Syntynyt 1999

Pituus 195 cm

Oikeakätinen puolustaja

Syntymäpaikka Alajärvi

Ensimmäinen seura Järviseudun Pallokerho

Nykyinen seura HPK

Suomi hävisi nuorten maailmanmestaruuskisoissa alkulohkossa puolet peleistään: ensin Ruotsille 1-2 ja sitten USA:lle 4-1. Tässä vaiheessa menestyksen odotettiin jäävän vaatimattomaksi.

Puolivälierissä Suomi kaatoi Kanadan 1-2, välierissä Sveitsin 6-1. Finaalissa voitto USA:sta tuli luvuin 2-3.

Latvala on yksi niistä Nuorten Leijonien pelaajista, joille tämä oli viimeinen juniorimaaottelu. Tänä vuonna 20 vuotta täyttäviä pelaajia on joukkueessa 17.

Suomen ja USA:n välistä nuorten MM-finaalia seurasi Ylen välityksellä parhaimmillaan 544 000 ihmistä. Lähetys alkoi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello 2.50.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomi voittaa joukkueena

Puolet suomalaisista käy urheilutapahtumissa – jääkiekko lajeista pitänyt ainoana pintansa

Leijonien kultajuhla Helsingin Kaisaniemen puistossa tänä iltana – maailmanmestarien kone suuntaa kohti Suomea myöhässä aikataulustaan