Ihmiset & kulttuuri

Aarre: Risto Isomäki on optimisti: ”Viime vuosien aikana on tapahtunut asioita, jotka herättävät toivoa”

Kirjailija Risto Isomäki kertoo Aarteen jutussa asioita, joita harva hänestä tietää. Tiesitkö esimerkiksi, että hän on omia koealoja perustanut metsänomistaja ja entinen Keskustan aktiivijäsen?
Maria Miklas
Risto Isomäen tuotteliaisuuteen on kolme syytä. Hän opetteli jo nuorena valitsemaan, mihin käyttää aikansa, ei ole yhdessäkään somekanavassa ja käyttää hyväkseen alitajunnan koneistoa, joka on tietoista mieltä valtavasti isompi. ”Illalla mietin jotakin intensiivisesti, aamulla päähän pulpahtaa valmis toimintasuunnitelma.”

Kun olin perustamassa Aarretta syksyllä 2008, otin yhteyttä Risto Isomäkeen ja pyysin häntä uuden, metsäaiheisen lehden kolumnistiksi. Asiaa mietittyään hän suostui, mutta vain vuoden pestiin, koska arveli ettei aiheita ehkä riittäisi pidempään.

Vuoden pestiä jatkettiin suullisella sopimuksella vielä pari kertaa, sen jälkeen se on jatkunut toistaiseksi. Aiheet eivät ole olleet ehtymään päin.

Aarteen vakituiset kolumnistit Juha Aaltoila ja Risto Isomäki valitsevat aiheensa ja niiden käsittelytavan itse. Joskus alkuaikoina ehdotin vienosti, että Risto voisi kirjoittaa enemmän omasta metsänhoidostaan.

Hän omistaa noin 260 hehtaaria metsää, jotka sijaitsevat Pertunmaalla, Ranualla, Pelkosenniemellä ja Savukoskella. Osan niistä hän on ostanut itse, osan perinyt, osa kuuluu metsätiloihin, jotka hän omistaa yhdessä siskonsa kanssa.

Pelkosenniemellä Isomäellä on koealoja, joissa hän kasvattaa haapaa ja hieskoivua. Hän on huomannut, että Suomen ilmaston tähänastinen lämpeneminen 2,3 asteella näkyy jo selvästi Etelä-Lapin puuston kasvun voimistumisena.

Isomäen erityinen rakkauden kohde ovat aina olleet puut ja metsät ja villit eläimet, vaikka hän onkin ollut kiinnostunut miltei kaikista tieteenaloista. Heinolan lukiossa hän järjesti rahankeräyksiä Unicefille ja toimi hetken Luonto-Liitossa. Tampereen yliopistossa 80-luvun alussa hän oli mukana prosenttiliikkeessä ja kansainvälisessä Nestlé-boikotissa.

2000-luvun alussa kokenut kansalaisvaikuttaja toimi jonkin aikaa puoluepoliittisena taustalobbarina – ja ei, puolue ei ollut Vihreä liitto. Isomäen tavoitteena oli saada Anneli Jäätteenmäki pääministeriksi kahden Lipposen hallituksen jälkeen.

Kirjailijanuransa Risto Isomäki aloitti scifillä. Uusin kirja, episodiromaani Viiden meren kansa, ei sijoitu tulevaisuuteen vaan niin kauas kansamme menneisyyteen, ettei tarjolla ollut kirjallisia lähteitä vaan korkeintaan arkeologiaa.

Kirjaa lukiessani olin huomaavinani, että tarinoiden punaisena lankana ovat paikalliset maailmanloput. Kirjassa kerrotaan ihmisyhteisöistä, jotka elävät elämänmuotonsa viimeistä normaalia päivää. Arvelin, että tarinat ovat vertauskuvia pelosta, jota nykyihmiset ilmastouhan alla tuntevat.

Isomäki kuitenkin kieltää tämäntyyppisen yhteyden. Eihän hän muutenkaan ole mikään lopunaikojen ennustaja, päinvastoin. ”Viiden viime vuoden aikana on tapahtunut paljon asioita, jotka herättävät minussa toivoa.”

Mitä nämä asiat ovat? Entä miksi Isomäki sittemmin erosi Keskustasta? Lue koko juttu Risto Isomäestä Aarteen sivuilta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aarre: Ahvensaalis mielessä? Näillä vinkeillä onnistut ahvenen pyynnissä

Kyselytutkimus: Puukauppapäätökseen vaikuttaa moni asia – perinteisten tekijöiden rinnalle nousivat muun muassa kotimainen jatkojalostus ja materiaalitehokkuus

Maisemat palauttamalla Suomi kauniimmaksi