Ihmiset & kulttuuri

Eläköitynyt viljelijä kaipaa Ylen taajuuksille vanhoja tangoja

Yleisradion musiikki­päällikön mukaan Ylen radio­soittolistat ovat sangen moni­puolisia eri kanavilla. Soitto­listoista päätetään Helsingissä.
Pentti Vänskä
Antti Seppälä Siilinjärveltä kuuntelee radiota traktorin kopissa monesti useamman tunnin päivässä. Hän moittii Yle Radio Suomen musiikki­tarjontaa yksipuoliseksi.

Siilinjärveläinen eläkeläinen ja entinen maatalousyrittäjä Antti Seppälä viettää edelleen runsaasti aikaa traktorin hytissä.

67-vuotias Seppälä nimittäin on aktiivisesti mukana poikansa siemenviljelytilan töissä.

Radiossa soiva musiikki rytmittää tilan töitä. Seppälä kertoo kuitenkin olleensa viime aikoina erityisen pettynyt Yle Radio Suomen soittolistoihin.

”Eihän siellä soi vanhaa musiikkia enää juuri lainkaan. Koko viime vuonna en esimerkiksi kuullut yhtä ainutta vanhaa tangoa”, Seppälä harmittelee.

Mies on lähestynyt asiassa puhelimitse Yle Radio Kuopiota.

”Sieltä vain todettiin, että Helsingistä määrätään, mitä soitetaan. Kyllä Ylellä olisi tässä peiliin katsomisen paikka kerta kaikkiaan. Kun kyseessä on verovaroin tuettu firma, niin musiikin pitäisi paremmin huomioida myös meidät yli 60-­vuotiaat”, Seppälä vaatii.

Seppälän mielestä esimerkiksi Radio Sandelsin ja Järvi­radion soittolistat ovat Ylen vastaavia parempia ja monipuolisempia.

”Kyllä näiltä kaupallisilta kanavilta tulee monipuolisempaa tarjontaa ulos. Olen myös kiinnittänyt huomiota siihen, että Ylellä soittolista on tavattoman lyhyt. Siinä on ehkä viitisenkymmentä kappaletta, ja uusimpia hittejä soitetaan todella usein.”

Yleisradion musiikkipäällikkö Johan Lindroos vahvistaa MT:lle, että koko maan soittolistoista päätetään Helsingissä.

”Viikoittain täällä Pasilassa kokoonnumme raadilla, jossa päätetään kulloisistakin soittolistoista. Myös Ylen alueradiot voivat vaikuttaa soittolistojen rakenteeseen ja keskustella sen sisällöstä”, Lindroos kertoo.

Seppälän kritiikkiä Ylen soitto­listojen yksipuolisuudesta Lindroos ei allekirjoita.

”Kyllähän meillä soi erilaista musiikkia erittäin laajalla skaalalla. Kannattaa nyt muistaa, että Ylellä on useampi kanava, jotka kaikki ovat profiloituneet omalla tavallaan”, Lindroos painottaa.

”YleX tekee ohjelmaa nuoremmalle väelle ja myös musiikkitarjonta on sen mukaista.Yle Radio Suomella soi aikuisille räätälöity musiikki, ja sen lisäksi on vielä Yle Puhe ja Ylen Ykkönen – sekä kaksi ruotsinkielistä kanavaa”, musiikkipäällikkö luettelee.

Lindroosin mukaan mitään musiikkityylejä ei varsinaisesti suosita saati suljeta ulos, vaan eri kanavilta löytyy kappaleita kaikkiin makuihin.

”Yle Radio Suomessa soi todella vähän räppiä ja hiphopia, se puoli on paremmin edustettuna YleX:n taajuudella.”

Hän huomauttaa, että maailmassa tunnetaan jopa tuhansia erilaisia musiikkigenrejä.

”Meidän täytyy aina miettiä kokonaisuutta. Isossa kuvassa uskallan kuitenkin sanoa, että Ylen musiikkitarjonta on hyvin monipuolista.”

Yle Radio Suomessa on alueellisia lähetyksiä aamukuudesta aamukymmeneen sekä iltapäivällä kahdesta kuuteen. Näiden välissä pyörii valtakunnallinen ohjelma.

Lauantaisin alueellisia lähetyksiä on aamuyhdeksästä puoleenpäivään.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suoratoisto ja puhelin nousivat suomalaisen musiikinkuuntelun kärkeen – nuorimmat kuuntelijat ovat hylänneet rock-musiikin

Yle: Pitkäaikainen uutistenlukija Kari Toivonen on kuollut

Video: Harvinainen yhteishaastattelu: 20-vuotias Elonkerjuu juhlii "elämän pisintä ihmissuhdetta", vaikka lopettaminenkin on ollut lähellä