Ihmiset & kulttuuri

Aarre: Petäjäveden vanha kirkko on puurakentamisen mestarinäyte – katossa on 20 000 tervattua paanua

Mäntyhirsistä veistetty Petäjäveden kirkko on Unescon maailmanperintökohde. Kirkon valmistumisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 255 vuotta.
Hanne Manelius
Kesäisin kirkko herää eloon: siellä pidetään häitä, kastetilaisuuksia, kesäkonsertteja ja kesäjumalanpalveluksia.

Vuonna 1764 valmistunut Petäjäveden vanhan kirkko on suojeltu Unescon maailmanperintökohteena. Suojelun perusteena mainitaan se, että kirkko edustaa pohjoismaisen puukirkkoarkkitehtuurin ja rakennustaidon pitkää perinnettä.

Kesällä 1763 paikalliset talonpojat ryhtyivät ripeästi kirkon rakennustyöhön, kun pohjapiirros oli valmis. He toivat hirsiä ja muuta rakennusmateriaalia, vaikkei rahoituksesta ollut vielä varmuutta.

Tarvittiin satoja hirsiä, lattialankkuja, sahalautoja, 32 ikkunaa, 20 000 kattopaanua, tuohta, tervaa, rautaa ja 40 000 naulaa.

12 kirvesmiestä ahkeroi 35 päivässä valmiiksi lattian, seinät ja aumakaton. Seuraavana vuonna valmistuivat välikatto, penkit, alttari ja saarnastuoli. Hirret ja laudat ovat mäntyä, paanukatot haapaa ja koristeellisen kynttiläkruunun sakarat katajaa.

Sisällä on poltettu pelkästään kynttilöitä ja päreitä. Lämmityslaitteita ei ole ollut koskaan.

Kun uusi kirkko 1800-luvun lopulla valmistui, vanha kirkko oli purku-uhan alla. Mikä sen pelasti? Lue koko juttu Aarteen sivuilta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aarre: Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa hoito alkaa jaloista – Miksi rakentaa kattoa, jos perustukset ovat huonot?

Aarre: Pihka lievittää tulehduksia – voit käyttää sitä myös kotihoidossa

Aarre: Vastuullinen vesilinnustaja käyttää apunaan noutavaa koiraa – se löytää saaliin tiheästäkin kaislikosta