Ihmiset & kulttuuri

Näin autat ilmastonmuutoksesta ahdistunutta lasta

Erilaiset pelot kuuluvat lapsen normaaliin kehitykseen. Vanhemman on kerrottava, ettei pelkääminen ole vaarallista.
Terhi Pape-Mustonen
Uneen tuudittavan koiran sade- ja aaltoäänet alkoivat rauhoittamisen sijaan ahdistaa.

6-vuotias lapseni sai syntyessään lahjaksi lelukoiran, josta kuuluu rauhoittavia tuutulauluja tai luontoääniä. Koira on siitä lähtien soinut melkein joka ilta.

Sittemmin puheeksi on tullut ilmastonmuutos ja koirasta kuuluvat sateen ja aaltojen äänet ovat alkaneet pelottaa. Ne muistuttavat vedenpinnan noususta, joka ilmastonmuutoksessa on riskinä.

Nuorikin lapsi voi ahdistua ympäristökriiseistä ja pelätä niiden seurauksia.

"Pienetkin lapset voivat kertoa peloistaan, toisaalta jotkin opettajat kertovat oppilaidensa suhtautuvan aiheeseen välinpitämättömästi. Sekin voi olla suojareaktio, että koko aihe pyritään torjumaan", ilmastokouluttaja Pinja Sipari kertoo.

"Pelko voi herätä mediasisällöistä tai vanhempien ja kavereiden puheista. Vanhemman kannattaa kuunnella ja ottaa huoli vakavasti. Usein toiminta asian puolesta yhdessä lapsen kanssa auttaa ahdistukseen."

Erilaiset pelot kuuluvat lapsen normaaliin kehitykseen. Kun vanhempi pystyy välittämään lapselle kokemuksen, ettei pelkääminen ole vaarallista, pelko yleensä lievittyy ja poistuu.

Koirakin pääsi pannasta, kun siihen liittyvä huoli unohtui.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uusvanhat toimet tekevät ilmastoviisaaksi – "Kun alkaa pohtia kasvinviljelytilan ilmastotoimia, kannattaa aloittaa maaperästä"

Miljardi tonnia hiiltä vastaa 200 miljoonan auton hiilidioksidipäästöjä – Afrikasta löytyi alue, joka saastuttaa niin paljon

Yhdysvaltalaistutkimus: Ilmastoskeptikot saavat mediassa huomiota tutkijoita enemmän