Ihmiset & kulttuuri

Matti Nykänen vetäytyi usein viikoiksi maaseudulle lepäämään – "Lenkit Muuramen metsissä auttoivat miestä toipumaan"

Hotelli Kultakenkä oli Nykäsen piilopaikka vuosina, jolloin mediajulkisuuden laineet löivät valtoimenaan.
Petteri Kivimäki
Muuramessa ravitallia pitävä Pekka Korhonen tarjosi 18 vuoden ajan Matti Nykäselle majapaikan Hotelli Kultakengän rivitalopäädystä.

Edesmennyt mäkihyppääjälegenda Matti Nykänen sai urheilu-uransa jälkeenkin osakseen runsaasti mediajulkisuutta.

Etenkin 2000-luvulla otsikoissa alkoivat korostua enenevissä määrin negatiivisemmat aiheet, kuten Nykäsen kännisekoilut.

Rankka elämäntyyli vaati veronsa. Piilopaikka Nykäselle löytyi Jyväskylän liepeiltä Muuramesta, Hotelli Kultakengästä.

"2000-luvulla Matti vietti täällä useita viikkoja vuodessa. Pisimmällään hän asusti täällä vuodenkin putkeen. Pidettiin matalaa profiilia, että hän pääsi lepäämään ja välillä irti siitä pyörityksestä", muuramelainen ravitalli- ja maaseutumatkailuyrittäjä Pekka Korhonen kertoo.

Nykäsen majailu Kultakengän rivitalopäädyssä pidettiin salaisuutena, mutta silti uteliaita keltaisen lehdistön toimittajia ilmaantui aika ajoin ravitallin pihapiiriin.

"Ainahan juttuja liikkui, joku sai jostain vihiä. Monta kertaa Matti tuli tänne keskellä yötäkin ja laittoi oven lukkoon ja verhot kiinni. Useamman kerran toimittajat kävivät pihassa kääntymässä, mutta joutuivat lähtemään tyhjin käsin pois."

Korhonen kuvailee Nykästä pitkäaikaiseksi ystäväkseen.

Miehet tutustuivat toisiinsa jo vuonna 1983, jolloin Nykäsen menestyksekäs mäkihyppyura oli hyvässä liidossa.

"Mattihan oli silloin vielä ihan poikanen, mutta meillä meni heti kemiat yksiin tosi hyvin. Olin itsekin nuorempana urheilumies, joten meillä riitti paljon juteltavaa. Urheilusta puhuttiin paljon ja pidettiin tiiviisti yhteyttä vuosikymmenten ajan", Korhonen muistelee.

Vuosituhannen vaihteen tienoilla Nykäsen elämänhallinta alkoi horjua ja alkoholiongelma riistäytyä käsistä.

Heikkoina hetkinä Pekka Korhonen yhdessä Anja-vaimonsa kanssa tuki Nykästä.

"Välillä Matti saapui tänne hirveän huonossa kunnossa. Kyllä maaseutu ja luonto olivat Matille sellainen henkireikä, josta hän sai voimaa. Kävely- ja juoksulenkit Muuramen metsissä auttoivat miestä toipumaan."

Nykänen oli kaksijakoinen persoona.

Mies oli ujo ja hyväntahtoinen, mutta luonteessa oli myös rämäpäinen puoli.

"Mattihan oli tosi kiltti ihminen pohjimmiltaan. Toisaalta hänestä löytyi sellaista rohkeutta ja peräänantamattomuutta, joka mahdollisti kaikki ne maailmanmestaruudet ja olympiavoitot. Hän treenasi valtavasti itseään säästämättä eikä tiukassa paikassa epäröinyt, vaan ylsi huippusuorituksiin."

Urheilu-uran jälkeen sama rämäpäisyys ajoi Nykäsen ongelmiin.

"Kun alkoholi tuli yhä enemmän kuvioihin mukaan, kääntyivät ne luonteenpiirteet negatiivisiksi. Joskus oli baareissakin sellaisia tilanteita, että Matille olisi käynyt tosi huonosti, jos hän ei olisi ollut Matti Nykänen. Siinä oli liikaa sellaista asennetta, ettei anneta yhtään periksi kellekään", Korhonen kertoo.

Muuramelaisen mielestä iso osa Nykäsen ongelmista johtui vääränlaisista kavereista.

"Nurkissa alkoi pyöriä kaikenlaisia siipeilijöitä. Oli ihan sellaista juopporemmiä ja roskatoimittajia, jotka aiheuttivat vain ongelmia. Matti ei ihan ymmärtänyt mihin hän lähti, kun alkoi antaa niitä haastatteluja viihdelehtiin", Korhonen summaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomi on maalainen

Tulevaisuus ei näy peruutuspeilistä

Jyväskylän imussa kasvava Uurainen tarjoaa isoja omakotitalotontteja ja väljää maaseutuasumista