Ihmiset & kulttuuri

Yö-yhtyeen keulakuva Olli Lindholm on kuollut 54-vuotiaana

Yhtyeen oli määrä esiintyä Valkeakoskella perjantaina.
Olli Lindholm Emma-gaalassa helmikuun alussa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Yö-yhtyeen perustajajäsen ja laulaja Olli Lindholm on kuollut. Hän kuoli sairauskohtaukseen viime yönä, kertoo yhtye Facebookissa.

Lindholm oli kuollessaan 54-vuotias.

"Meillä on teille surullisia uutisia", yhtyeen Facebook-päivityksessä kirjoitetaan.

"Yö-yhtyeen perustajajäsen, keulakuva ja laulaja Olli Lindholm on poissa. Olli menehtyi maanantain ja tiistain 11.–12.2. välisenä yönä sairaskohtaukseen."

Yhtyeen mukaan Lindholm oli sen jäsenille sydänystävä, joka oli aina omiensa puolella.

"Hän jätti meille lukuisia muistoja sekä laulut, jotka elävät aina. Omaisille haluamme esittää osanottomme. Toivomme heille voimia surutyöhön."

Lindholmilla on kaksi aikuista lasta.

Yhtyeen oli määrä esiintyä Valkeakoskella perjantaina ja Lappeenrannassa lauantaina osana Yö akustisemmin -kiertuetta. Viime vuosina Lindholm toimi muun muassa The Voice of Finland -tv-laulukilpailun tuomarina.

Lindholm teki pitkän päivätyön Yön pomona, ja taival johti vaikeuksien kautta menestykseen. Bändin tunnetummista kappaleista on tullut osa kotimaan suurta laulukirjaa: hittejä ovat muun muassa Joutsenlaulu, Likaiset legendat ja Rakkaus on lumivalkoinen.

Yhtyeen läpimurtoalbumi oli Varietee vuonna 1983. Alkujaan rockista ponnistanut Yö liitettiin sittemmin myös osaksi iskelmämusiikin laajempaa kontekstia. Lindholm voitti jopa Iskelmä Finlandia -palkinnon vuonna 2008.

Aikoinaan sanaa iskelmä käytettiin lyömäaseena Yötä vastaan.

"Nykyään Cheek on ehdolla palkittavaksi iskelmäkategoriassa. Joten niiden, jotka aikoinaan lällättivät Iskelmä-Ollista, kannattaisi miettiä, mitä iskelmä oikeastaan on?" Lindholm sanoi 50-vuotishaastattelussaan STT:lle vuonna 2014.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nykäsen ja Lindholmin kuolemat saivat rocktähden huolestumaan terveydestään – "Lääkäri kysyi kumman valitset: urheilun vai lääkkeet?"

Olli Lindholmin hitit osuivat suoraan suomalaisten sydämiin, ne kaikuivat melankoliaa ja tulevaisuuden uskoa

Tekstarilla erotettu Yön ex-basisti vaati Olli Lindholmilta 35 000 euroa – oikeus hylkäsi kanteen