"Elämme oikeastaan edelleen dinosaurusten aikakautta" – vain lentokyvyttömät lajit katosivat - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

"Elämme oikeastaan edelleen dinosaurusten aikakautta" – vain lentokyvyttömät lajit katosivat

Heurekan uusi dinosaurusten näyttely havahduttaa luonnon suuruuteen ja ihmisen pienuuteen.
Päivi Sivonen
Näyttelyn kiinnostavimpiin otuksiin kuulunee järeä Tyrannosaurus rex, joka eli 67 miljoonaa vuotta sitten ja kehittyi luultavasti linnusta. Se söi lihaa, kuuli ja näki tarkasti, oli 12 metriä pitkä ja painoi kuusi tonnia.

Dinosaurus on iso ja ihminen pieni.

Maailma on vanha ja ihminen nuori.

Ja mikä kiintoisinta: dinosaurukset elävät edelleen.

Tiedekeskus Heurekassa avautui lauantaina 2. helmikuuta uusi näyttely, joka panee monet mitat kohdilleen.

Historiaa hahmottaa heti Jättimäiset dinosaurukset -näyttelyn alussa näppärästi tv-ruudulla esiintyvä tussitaitelija.

Mitaksi sopii ihminen: Jos maapallo syntyi kantapäiden korkeudella, nenän kohdalla elettiin aikaa 450 miljoonaa vuotta sitten. Kulmakarvojen tasalla eli 240 miljoonaa vuotta sitten triaskaudella saapuivat dinosaurukset. Ne kukoistivat jurakaudella, kunnes tuli tuhoava asteroidi 66 miljoonaa vuotta sitten liitukauden lopulla.

Ihminen on palloillut täällä vasta hiuksen paksuuden ajan.

Mutta dinosauruksistakin katosivat vain lentokyvyttömät lajit, näyttelyä tehnyt evoluutiobiologi Maija Karala kertoo.

Keskuudessamme elää edelleen dinoja, jotka polveutuvat kissan tai koiran kokoisista lentävistä liskoista, nimittäin lintuja. Niitä on kaksinkertainen määrä nisäkäslajeihin verrattuna.

"Elämme oikeastaan edelleen dinosaurusten aikakautta", Karala sanoo.

Niille, jotka haikailevat oikeiden dinosaurusten kokoamista dna-ketjujen avulla, näyttelyn tuottaja ja Jurassic Park -elokuvien taustahahmo Don Lessem vastasi Heurekan lehdistötilaisuudessa näin:

"Miksi ne pitäisi saada takaisin? Ne olivat suunnattoman suuria mutta eivät mikään epäonnistunut evoluutio, joka olisi tuomittu sukupuuttoon. Ne elivät sentään kauan, 186 miljoonaa vuotta, eli niillä oli oma aikansa."

Heurekan näyttely esittelee ison joukon erikokoisia, -ruokaisia ja -näköisiä dinosauruksia. Niiden elämästä kerrotaan kosketusnäytöillä. Ympärillä vaihtuvat säät ja vuorokaudenajat, eli kirkkaus vaihtuu pimeyteen ja sadevesikin lotisee.

11-vuotiaan näyttelykävijän mielestä parasta olivat lavasteiden lisäksi liikkuvat ja ääntelevät dinosaurusrobotit, etenkin jättimäiset ja pitkäkaulaiset Brachiosaurus ja Mamenchisaurus, joista esillä olevat mallit ovat vain teinejä.

Aikuinen olisi metrejä korkeampi eli 35-metrinen eikä mahtuisi näyttelyhalliin.

Nämä suuruudet olivat kasvissyöjiä, mistä kertoo korkealle puiden lehvästöön ulottuva kaula, pieni pää, sillä purulihaksia ei tarvittu, sekä kookas maha, jonne kasvikset siirtyivät purematta sulamaan. Eläimillä oli toki suuret luut, mutta ne olivat onttoja, mikä kevensi eläimen painoa.

Tyrannosaurus rex oli lihansyöjä, Se on mukana näyttelyssä sekä luurankona että oikeankokoisena mallina.

Nuoreen dinoeksperttiin teki vaikutuksen myös VR- eli virtuaalilaitteella katsottava simulaatio, jossa katsoja on itse Saurolophuksen munasta kuoriutuva poikanen. Ja kas, ympärillä on muitakin pienokaisia sekä emo, joka käy katsomassa pikkuisia ihan lähietäisyydeltä.

Simulaatio ja hienot lavasteet ovat Heurekan omaa tuotantoa ja aivan omaa laatuaan, sillä aiemmin Unkarissa ja Kanadassa näyttelyssä olivat esillä vain Lessemin tuomat dinosaurukset, luurangot ja vitriiniesineistöä.

Lapsille mieluista dinopuuhaa ovat myös luiden kaivaminen hiekasta ja liskojen painojen arvuuttelu.

Heurekassa näyttely on esillä vuoden eli maaliskuun 2020 puoliväliin. Jatkopaikka ei ole vielä tiedossa, mutta vuosihan onkin ihmiselle pitkä aika.

Lue lisää

Rapsutuskone, lehmänlannan hajua ja puusta tehty puu: Kotimainen maatalous- ja puuosaaminen ovat isosti esillä Heurekassa

Dinosaurus ja digipokkari johdattivat Eurooppaan

Ystävänpäivää voi juhlistaa suuntaamalla tieteellisen katseen kohti oluttuoppia

Dinosaurusten jäljillä: Raptorit voisivat olla meille yhtä vaarallisia kuin sudet, kasvinsyöjä maistuisi ehkä pihkaiselta – ratkaisiko kolme sekuntia massasukupuuton?