Ihmiset & kulttuuri

Taimien kasvatuksessa on vielä tarvetta lisävalolle – kotipuutarhuri hoitaa myös omaa vastustuskykyään

Kärsimätön kotipuutarhuri saa nopeaa satoa erilaisista iduista.
Sanne Katainen
"Tomaatit vievät niin paljon tilaa, että laitan niitä vasta maaliskuun aikana tai ostan valmiina taimina”, Lassi Remes kertoo.

Ulkona hohtelee vielä suuressa osassa Suomea hanki, mutta innokkaat kotipuutarhurit ovat jo upottaneet kätensä multaan. Yksi heistä on Kauppapuutarhaliiton kasvihuoneviljelyn asiantuntija Lassi Remes.

”Olen kylvänyt vihreää ja punaista basilikaa, leijonankitaa, paprikoita, koristehirssiä ja latva-artisokkaa. Lisäksi juurtumassa on rosmariinin pistokkaita. Tomaatit vievät niin paljon tilaa, että laitan niitä vasta maaliskuun aikana tai ostan valmiina taimina.”

Latva-artisokka on Suomessa melko harvinainen ja vaatii pitkän esikasvatuksen ehtiäkseen muodostaa latvan.

Remes kertoo, ettei satoa yleensä tule kerättyä vaan koristeellinen latva jää esteettiseksi iloksi.

”Muissa kasveissa sato on tärkeä, minulla on tietyt varmat kasvit joista saadaan mukavasti syötävää.”

Basilikasadon pitäisi valmistua kesäkuussa. Sitä Remes kasvattaa paljon ja käyttää salaattien lisäksi pestossa.

Taimien kylvössä on olennaista lukea siemenpussin kylvöohjeet hyvin. Useat siemenet itävät noin 20–24 asteessa. Siksi kylvöastiat on laitettava lämpöiseen paikkaan.

Ikkunalaudalla ruukun pohjalämpö saattaa olla ikkunanraoista tulevan kylmän ilman johdosta liian matala. Silloin kylvökset on hyvä sijoittaa eristävään styroksilaatikkoon.

Pienet taimet voivat vielä maaliskuussa kaivata lisävaloa. Etelä-ikkunan paahdetilannetta kannattaa tarkkailla, etteivät taimet kuivu. Hyvin varustetut sähköliikkeet osaavat opastaa lamppujen valinnassa.

Kärsimätön kotipuutarhuri saa nopeaa satoa erilaisista iduista. Esimerkiksi mungpavut itävät parissa päivässä. Vaihteleva salaatti syntyy herneiden, krassin, auringonkukan tai vaikkapa valkosipulin versoista.

Puutarhanhoito on terveellinen harrastus. Kasvien kasvattaminen ja hoitaminen tukee myös puutarhurin hyvinvointia, sillä kasvien näkeminen ja niiden kanssa puuhastelu laskevat stressitasoa ja virkistävät.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että luontokokemukset myös vähentävät mielipahaa ja negatiivisia tunnetiloja, kuten aggressiivisuutta ja jännittyneisyyttä. Lisäksi sisäkasvit puhdistavat ja kosteuttavat hengitysilmaa.

Paitsi ravinteikkaita ruokakasveja puutarhuri voi kasvattaa myös omaa vastustuskykyään. Likaisilla käsillä voi nimittäin olla merkittäviä terveysvaikutuksia.

Ihmisen immuunipuolustus vaatii ärsykkeitä toimiakseen kunnolla. Tampereen yliopiston tutkimuksessa havaittiin viime vuonna, että käsiin hierottava maa-aines voi parantaa merkittävästi kaupungissa asuvan ihmisen suoliston ja ihon mikrobiston monimuotoisuutta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maisematekoja tarvitaan maaseudullakin - Katso lista parhaista pihapuista

Näin kasvatat ruukun kylkeen sydämen muotoisen sammalkoristeen

Kirja-arvio: Agneta Ullenius opastaa puutarhaviljelyyn – näillä helpoilla kasveilla puutarhuri pääsee alkuun ja säästää rahaa