Ihmiset & kulttuuri

"Ikävä kyllä minua ei palkittu kokkaustaidoistani, vaan ruokakulttuurin edistämisestä televisiossa"

Rotisseurin ketjuilla palkittu Merja Ylä-Anttilan ei ole tarvinnut kinata kotona kaupassakäynnistä
Kari Salonen
Ruoanlaitto ja erilaisten menuiden suunnittelu saa Merja Ylä-Anttilan innostumaan.

Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila on tunnettu suomalaisen ruoan puolestapuhuja ja innokas kotikokki. Hänet on palkittu ruokakulttuurin edistämisestä vuonna 2009 Rotisseurin ketjuilla.

"Ikävä kyllä en saanut ketjuja kokkaustaidoillani, vaan ruokakulttuurin edistämisestä televisiossa. Mutta tykkään kerätä reseptejä ja ruokakirjoja. Löysin juuri esimerkiksi mainion reseptin selleri-chorizomakkarakeittoon. Meillä syödään monipuolisesti kaikenlaista ja kasvisten osuus on kasvanut fiksulla tavalla keventämään kokonaisuutta."

Ylä-Anttila kertoo olevansa sekasyöjä. Kaupassakäynti ei ole perheessä kinastelun aihe.

"Se käy kumpi ehtii. Kerran eräässä Euroopan Yleisradiotapaamisessa joku kertoi miehensä tuovan aina vääriä vihanneksia kaupasta. Täytyy sanoa, että ranskalainen kulttuuri on suomalaisesta 30 vuotta jäljessä. Meillä ei tarvitse enää kotitalouden työnjaosta tehdä numeroa."

Tasa-arvosta on Ylä-Anttilan mielestä edelleen tärkeä keskustella. Ylen toimitusjohtaja kokee itse saaneensa aina tasa-arvoista kohtelua. Niin kotona, julkisuudessa kuin työelämässä.

"Onhan perheen ja uran yhdistäminen haasteellista. Kun tein aikoinaan politiikantoimittajan epäsäännöllistä työtä, äitini auttoi valtavasti."

"Tiedostan, että alalla on ilta- ja vuorotöiden takia ongelmia perheen ja työn yhdistämisessä. Minusta on tärkeää, että naiset uskaltautuvat ottamaan askelia uralla eteenpäin, vaikka se tuntuisi haastavalta."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miksi ruokafirmat ovat pörssin luusereita?

Haaste kunnille: "Kertokaa ruuan kotimaisuus", patistavat MTK-liitot

Multian kuntastrategiassa painotetaan lähiruokaa: "Suosimme kotimaisia ja lähellä tuotettuja elintarvikkeita aina, kun se on mahdollista"