Ihmiset & kulttuuri

Kalevauva.fi-yhtyeen uusi video Seksitön Jalasjärvi katsottavissa nyt vain MT:n verkkosivuilla: "Onko tuleva kuntaliitos vienyt kaikkien halut?"

Kalevauva.fi on Aapo Niinisen ja Kimmo Nummisen muodostama nykypäivän trubaduuriyhtye. Laulujen hulvattomat sanoitukset on kerätty suoraan kansan suusta: internetin keskustelupalstoilta.
Jarkko Sirkiä
Kimmo Numminen (vas.) ja Aapo Niininen laulavat asiallisella naamalla esimerkiksi etupyllystä ja telakoitumisesta, koska kuulijat saavat päättää, miten he reagoivat kappaleisiin.

”Mikä siinä on ettei enää naisväkeä ole kutsumassa päiväkahveille!? Onko tuleva kuntaliitos vienyt kaikkien halut?"

"Seksitön Jalasjärvi. Pesisjoukkueen nousu olis voinu vähän piristää, mut sekin jäi toteutumatta.”

Näin riimitellään Kalevauva.fi-yhtyeen hulvattomassa kappaleessa Seksitön Jalasjärvi, jonka video on ensinäytössä MT:n sivuilla.

Kimmo Nummisen ja Aapo Niinisen muodostama huippusuosittu yhtye muuttaa Vauva.fi-keskustelupalstan viestiketjut lauluiksi.

Vauva.fi on yksi Suomen suosituimmista keskustelupalstoista netissä. Se ei ole vain odottavien äitien, vaan koko kansan keskustelufoorumi.

Kalevauva.fi kävi esiintymässä kesällä 2017 Jalasjärven Aukusti-rokissa. Numminen ja Niininen arvelivat etukäteen, että pienestä Jalasjärvestä tuskin löytyy keskusteluketjua Vauva-palstalta.

”Heti ekana ruudulle tuli seksitön Jalasjärvi. Nyt on hyvä meininki. Kysymyksessä on traaginen tarina maaseudun autioituvasta kylästä. Keskustelu Jalasjärvestä on poistunut mystisesti netistä, mutta onneksi tallensimme tekstin jälkipolville”, Niininen huokaa.

Kalevauvan taival alkoi Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilta heinäkuussa 2016. Numminen halusi kirjoittaa tapahtumaan laulun otsikolla Pitkitetty nuoruus.

”Rupesin googlaamaan, onko sellaista biisiä jo olemassa, ja netissä tuli vastaan Vauva-foorumin keskustelu aiheesta. Pitkitetty nuoruus on sitä, että eletään elämää 40-vuotiaana kuten kaksikymppisenä ryypäten ja rellestäen.”

Niininen innostui kaverinsa ideasta laulaa suoraan Vauva.fi-foorumin viestejä. Sen piti olla vain kesätempaus, mutta keskustelupalstan hervottomista kommenteista kootut laulut löysivät nopeasti yleisönsä.

Ensimmäisellä Kaustisen keikalle oli vielä paljon lapsiperheitä ja ikäihmisiä, jotka pyörittelivät hieman silmiään suora-sanaisille lauluille, kuten Te, jotka ette harrasta usein seksiä.

Toiselle viinitupaan järjestetylle Kaustisen keikalle tuli niin paljon yleisöä, että esiintyminen jouduttiin siirtämään ulos. Keikasta kuvattiin koostevideo, joka levisi kulovalkean tavoin somessa ja myös media kiinnostui yhtyeestä.

Molemmat duon jäsenet ovat pitkän linjan muusikoita. Yhtye työllistää miehet nykyään lähes päätoimisesti.

Kalevauvan suosion salaisuus ovat pieteetillä tehdyt sävellykset ja sanoitukset. Bändillä on hyvin laaja kirjo faneja lukiolaisista eläkeläisiin saakka, mistä he ovat kiitollisia.

Bändin nimi keksittiin heti alkuvaiheessa, eikä se liity jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummolaan, kuten jotkut kuulijat ovat luulleet. Kalevauva.fi viittaa Kalevalaan, koska nettikeskustelut ovat nykypäivän runonlaulantaa läppärin hehkussa.

”Esikuvamme Elias Lönnrot taisi vähän runoilla itse Kalevalan sekaan, mutta me keräämme runot suoraan kansan suusta. Toki meillä on valta valita tekstit. Jätämme pois lauluista ilkeät kommentit, joissa haukutaan esimerkiksi jonkun ihmisen ulkonäköä”, Niininen painottaa.

Kalevauva yhdistää musiikissaan ja lauluissaan sillisalaattimaisesti hyvin erilaisia vaikutteita: YLVIS-komediaduosta M.A. Nummiseen sekä folkin ja kantrin perinteeseen.

”Kalevauva on nostettu myös yliopiston äidinkielen oppikirjaan esimerkiksi uudenlaisesta tekstinkäsittelystä. Opimme siitä, että teemme flarf-runoutta eli kollaaseja sosiaalisesta mediasta. Voimme laittaa sen käyntikorttiin”, Numminen hymyilee.

Miehet ovat miettineet, voisiko Kalevauvan laulujen kautta jatkossa neutraloida vihapuhetta. He eivät ole vielä keksineet, miten esimerkiksi rasismin voisi tehdä naurunalaiseksi.

Vaarana on, että kuulijat eivät käsitä ironiaa ja laulu kääntyy itseään vastaan. Esimerkiksi Vexi Salmen Irwinille sanoittama satiirinen Mutakuono ja lakupelle ymmärrettiin ulkomaalaisvastaiseksi lauluksi.

”Maailmalla hyvä esimerkki on Bruce Springsteenin Vietnamin sotaa kritisoiva Born in the USA, joka tulkittiin virheellisesti nationalistiseksi lauluksi”, Numminen pohtii.

”Pitääkö synnytyksessä todella olla alapää paljaana? Voiko kätilö tai lääkäri käyttää tilannetta hyväkseen?”

Kalevauva.fi jatkaa ronskeilla lauluillaan ikiaikaisen kansanperinteen vaalimista. Esimerkiksi Elias Lönnrot sai kuulla keruumatkoillaan paljon eroottista aineistoa. Seksirunot ja sananlaskut eivät päässeet Kalevalaan, mutta ne tallennettiin SKS:n arkistoon merkinnällä ”sanat sopimattomat”.

”Samat aiheet, seksi ja väkivalta, ovat kiinnostaneet ihmisiä tuhansia vuosia", Numminen sanoo

"Kyllähän se keskustelu menee kahvipöydässäkin välillä navan alle”, Niininen heittää.

”Netissä alapääjutut korostuvat paljon vahvemmin, kun niitä voi kertoa nimettömästi ilman suodatinta”, Numminen muistuttaa.

Banjoa soittava Numminen ja kitaraa näppäilevä Niininen laulavat asiallisella naamalla etupyllystä ja panohanskoista. Onko keikoilla vaikea pitää pokkaa?

”Olemme tottuneet näihin lyriikoihin. Jos keikalla on hurmoksellinen yleisö, joka laulaa sanoja täysillä mukana tai jotain odottamatonta tapahtuu, hymy saattaa vähän herähtää”, Numminen vastaa.

Kaupunkibiisit ovat keskeisessä osassa Kalevauvan ohjelmistossa. Niistä on tehty myös musiikki¬videoita, jotka Niininen on suunnitellut ja kuvannut.

”Ensimmäisellä videolla me seisoimme vain järvenrannalla tyttöystävän mökillä, kamera oli jalustassa ja vedettiin biisi akustisesti. Viimeisimpiin Kouvola ja Vantaa -videoihin on panostettu kunnolla. Teimme molempiin kaupunkeihin kymmenen kuvauspäivän iskun”, Niininen kertoo.

Vantaa-biisi soitetaan lähes jokaisella Kalevauvan keikalla. Samalla Numminen ja Niininen pääsevät levittämään kotikaupunkinsa ilosanomaa ympäri Suomea.

”Pohjoisemmasta katsottuna tämä on Hesaa, mutta kuten laulussamme sanotaan, Vantaa on Suomen landein kaupunki. Täällä voi mennä verkkareissa kauppaan ja kotoa lähtiessä vastaan tulee 200 metrin päässä metsää, missä tahansa ilmansuunnassa”, Niininen iloitsee.

Nummisen mukaan Kalevauvan musiikkivideoihin on kuvitettu utopia siitä, millainen esimerkiksi Kouvola olisi, jos nettikommentit pitäisivät paikkansa.

”Todella övereissä jutuissa on aina joku totuuden ripaus. Suomalaiset suhtautuvat ironisella rakkaudella kotiseutuunsa. Joo paska paikka, mutta samaan aikaan paras paikka. Siitä tulee hauska fiilis”, Niininen tuumii.

Numminen ja Niininen ovat miettineet hehkutusbiisin tekemistä jostain oikein pienestä paikkakunnasta. Miehille tulee heti mieleen Keski-Suomessa sijaitseva reippaan tuhannen asukkaan Kivijärvi, jossa Numminen on viettänyt lapsuuskesänsä.

”Tänään myös varmistui, että esiinnymme kesällä Kivijärvellä sankohiipimisen SM-kisoissa. Mahtava tapahtuma, Kivijärvi maailmankartalle”, Numminen iloitsee.

Kivijärven lisäksi Kalevauva esiintyy kesällä useilla festivaaleilla. He palaavat esimerkiksi Kaustisen kansanmusiikkijuhlille.

”Olisi kivaa, jos ihmiset tulisivat nyppäämään keikoilla hihasta ja kertomaan, että he ovat kirjoittaneet tuon nettikommentin, joka on päätynyt biisiimme.”

Jarkko Sirkiä
Kalevauva.fi-duon jäsenet Kimmo Numminen ja Aapo Niininen vievät mielellään kotikaupunkinsa Vantaan ilosanomaa ympäri Suomea. Yhtyeen Vantaa-hitissä lauletaan: "Maitoa fiinimpiä ruokajuomia vantaalaiset eivät juo. Suomen landein kaupunki".
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Katusoitto ja "some" ponnauttivat Hillary Klugin ammattilaiseksi ilman rahaa ja suhteita, takana määrätietoinen työnteko

Värttinän perustaja Sari Kaasinen: ”Kulttuurin ei pidä olla vain hyvin toimeentulevien saatavilla”

Muusikko Antti Järvelä: "Vasta muutettuani pois, tajusin kuinka erikoislaatuinen kasvupaikka Kaustinen oli"