Ihmiset & kulttuuri

Yksinkertaista elämää ja vähävaraisten auttamista – ortodoksit valmistautuvat pääsiäiseen rukoillen ja paastoten

Moni tekee myös pyhiinvaellusmatkan luostariin.
Meri Vilen
Valamon luostarin pääkirkon on suunnitellut arkkitehti Ivan Kudrjavzev. Pohjoisvenäläistä kivikirkkotyyliä edustava kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1977. Samantyyppisiä yksikupolisia valkoisia tiilikirkkoja on rakennettu muun muassa Novgorodiin ja Pihkovaan.

Pääsiäinen on ortodoksisen kirkkovuoden suurin juhla. Se on kuoleman voittamisen juhla. "Kristuksen ylösnousemus on kristinuskon ydin", muistuttaa Valamon luostarin johtaja arkkimandriitta Sergei.

"Valmistaudumme pääsiäiseen suuren paaston kautta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, ettemme syö eläinkunnan tuotteita. Paastoamista ei vaadita kaikilta ja ruokapaasto on vain osa pääsiäiseen valmistautumista."

Paastonaikana ortodoksit viettävät yksinkertaisempaa elämää, jolloin varoja jää vähävaraisempien auttamiseen. Tavoitteena on myös rukouselämän vahvistaminen ja Jumalan kohtaaminen.

"Moni tekee paaston aikaan pyhiinvaellusmatkan luostariin. Synnintunnustus kuuluu uskoomme. Paasto on hiljentymisen aikaa."

"Paastolla on toinenkin puolensa. Seitsemän viikon valmistautumisen jälkeen tuntuu riemujen riemulta ja juhlien juhlalta, kun saa taas syödä kaikkea."

Luterilaisten piinaviikkoa ortodoksit kutsuvat suureksi viikoksi. Silloin luostarissa eletään läpi Kristuksen kärsimystie. Kiirastorstaina eli suuren torstaina liturgiassa muistellaan ehtoollisen asettamista ja illalla luetaan 12 kärsimysevankeliumia. "Koko viikon jumalanpalvelukset ovat uniikkeja. Ne sisältävät paljon symboliikkaa", arkkimandriitta selittää.

Pitkäperjantai-iltapäivänä eli suurena perjantaina pidetään niin sanottu suuri ehtoopalvelus. Illalla on Kristuksen hautauspalvelus. Lauantaina luetaan jo ylösnousemusevankeliumi ja vaihdetaan mustat kirkkotekstiilit valkoisiksi.

Pääsisäisyön jumalanpalvelus on hyvin juhlallinen. Ristisaatto kiertää aluksi kirkkoa, jonka jälkeen kirkon ovet avataan. Jumalanpalvelus on täynnä valoa, väriä ja iloa.

Juhlalliset jumalanpalvelukset jatkuvat vielä pääsiäisen jälkeisen viikon eli niin kutsutun kirkkaan viikon ajan. Pääsiäiskausi jatkuu 40 päivää Kristuksen taivaaseen astumiseen, eli helatorstaihin saakka.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pääsiäisen paluuliikenne vilkkaimmillaan

Karitsat kiinnostavat Helsingin Haltialassa – kotieläintilalla käynti on monelle pääsiäisperinne

Testaa tietosi MT:n suuressa Munavisassa!