Ihmiset & kulttuuri

Valitse tomaattilajike kotipuutarhaan kasvupaikan, maun, koon ja satoisuuden perusteella

"Kasvin kauneuskin on tärkeää ainakin parvekkeella", Marttojen asiantuntija toteaa.
Satu Lehtonen
Kahden viikon ikäisiä Gardeners Delight -lajikkeen taimia.

Toissa kesänä saatiin kasvihuoneesta tosi hyvänmakuista tomaattia! Mikä se lajike olikaan?

Ja viimevuotinen pihvitomaatti oli puisevaa. Sitä lajiketta pitäisi välttää, mutta kun en muista nimeä.

Huolimattoman kotipuutarhurin jokavuotinen piina eli lajikkeiden valinta on taas käsillä. Huolellisella tätä ongelmaa ei ole, sillä hän laittaa lajikkeet tarkasti muistiin joka vuosi.

Kysytään siis ohjeita Martoilta.

Marttaliiton kotipuutarha-asioiden johtava asiantuntija Asta Kuosmanen kertaa ensin perusasiat.

Kotipuutarhuri viljelee yleensä tomaattia joko lasitetulla parvekkeella, lämmittämättömässä kasvihuoneessa tai ulkona seinustalla. Näihin tarkoituksiin on hyvä valita avomaan lajike, joka ei vaadi kasvihuoneoloja.

Kun kasvutila on rajattu, ruukussa viihtyvä lajike tai amppelitomaatti on hyvä.

Satoisuus riippuu pääasiassa hoidosta, mutta jonkin verran myös lajikkeesta, Kuosmanen toteaa.

"Ja sitten on tietysti mieltymysjuttu: haluaako isoja vai pieniä tomaatteja. Kasvin kauneuskin on tärkeää ainakin parvekkeella. Pieniä tomaatteja tuottavat lajikkeet ovat myös kauniita."

Kuosmanen suosittelee kotipuutarhurille ennen kaikkea kirsikkatomaatteja.

Seuraavan lajikeluettelon Kuosmanen poimi Hyötykasviyhdistyksen valikoimasta. "Näitä uskallan suositella."

Pensastomaatteja Kuosmasen suosituslistalla on kolme.

Red Alert on vanha suosittu, nopeakasvuinen lajike, joka on otettu uudelleen tuotantoon. Tomaatit ovat erittäin makeita. Soveltuu pensasmaisena hyvin ruukkuviljelyyn.

Outdoor Girl on vanha englantilainen, aikainen lajike avomaaviljelyyn. Kasvuaika noin 65 vuorokautta. Kasvaa noin 120 senttiä korkeaksi. Rotevat ja leveät lehdet. Hyvin lannoitettuna antaa suuren sadon. Punaiset tomaatit kiinteitä, keskikokoisia ja ohutkuorisia. Voimakas aromi – tällaiselta tomaatin tuleekin maistua.

The Amateur on aikainen englantilainen pensastomaatti vuodelta 1950. Soveltuu erinomaisesti Suomen epävakaiseen kesään. Aromikkaat, punaiset hedelmät ovat keskikokoisia, noin 85-grammaisia.

Hyvien kirsikkatomaattilajikkeiden lista on pitkä.

Rosella on erikoisen värinen, tummanroosa kirsikkatomaatti. Ohutkuorisen, makean hedelmän malto on vihertävä. Satoisa ja viljelyvarma runkotomaatti, soveltuu kasvihuoneeseen, lasitetulle parvekkeelle tai lämpimälle seinustalle.

Zuckertraube on rotevakasvuinen, isoja terttuja tekevä punainen kirsikkatomaatti, jolla on aromikas maku. Kasvihuoneessa tai suojaisella, aurinkoisella seinustalla sateensuojassa kasvatettavaksi.

Yellow Submarine on keltainen, erittäin makea cocktail-tomaatti, jolla on hauskan päärynänmuotoiset hedelmät.

Tumbler F1 on erittäin aikainen, punainen, hyvän makuinen kirsikkatomaatti. Jalostettu erityisesti amppelikasvatukseen, riippuva kasvutapa. Runsassatoinen.

Trixi on terve ja hillittykasvuinen kirsikkatomaatti, jolla on kirkkaanpunaiset, makeat, hiukan ovaalin muotoiset, noin 20 grammaa painavat hedelmät. Soveltuu avomaallekin. Taimet voivat olla lähekkäin.

Sungold F1 on monen suosikkikirsikkatomaatti. Sen kasvutapa on vähän villi, siksi tukeminen on tärkeää. Viljely kuitenkin kannattaa, koska 10–15 grammaa painavat oranssinpunaiset tomaatit ovat supermakeita. Viljellään joko kasvihuoneessa tai lämpimällä seinustalla. Antaa satoa myöhään syksyyn.

Hundreds & Thousands tuottaa nimensä mukaisesti runsaasti makeita ja mehukkaita, suupaloiksi sopia pikkutomaatteja. Soveltuu amppelikasvatukseen ja ruukkuviljelyyn. Pitkä sadonkorjuuaika.

Black Cherryn tumman kirsikanpunaiset hedelmät muuttuvat kypsyessään upean suklaanruskeiksi. Hedelmät ovat aromikkaita ja makeita, halkaisijaltaan noin 2,5-senttisiä. Harrasteviljelijöiden suosima runkotomaatti, jonka hedelmät eivät halkeile herkästi.

Pensastomaateista ei tarvitse poistaa "varkaita", runkotomaatista täytyy. Runkotomaatti vie myös paljon tilaa.

Silti Kuosmanen suosittelee kotipuutarhurille vielä yhtä runkotomaattia.

Tanskan vienti on vanha, kestävä ja suosittu lajike. Sen korkeus noin 170 senttiä. Perushyvänmakuinen tomaatti, joka tunnetaan myös nimellä Bonner Beste. Voidaan kasvattaa lämpimällä paikalla avomaalla tai kasvihuoneessa.

Lue lisää

Näin saat kesän kukat talteen kuivaamalla ja glyserolilla – trendikkäin kimppu syntyy sekoittamalla kuivaa ja tuoretta

Kuivatut tomaatit öljyssä

Kasviskastike

Ravinneliuos mahdollisesti syyllinen tomaattien kasvustovaurioihin Ruotsissa