Digitalisaatio ja kaupungistuminen haastavat mielenterveyden: ”Kaikessa ajatellaan vain taloudellista hyötyä" - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Digitalisaatio ja kaupungistuminen haastavat mielenterveyden: ”Kaikessa ajatellaan vain taloudellista hyötyä"

”Nykyään eletään sellaisessa arvo­tyhjiössä, jossa nuoret eivät enää edes hahmota, mikä on oikein ja mikä väärin", arvioi Anne Niiles-Mäki.
Petteri Kivimäki
Sisarukset Johanna Niiles-Hautanen (vas.) sekä Anne Niiles-Mäki perustivat terapia- ja hyvinvointikeskuksen synnyinkuntaansa Petäjävedelle. Zorro-koiraa käytetään välillä terapiakoirana.

Logoterapeutti Anne Niiles-Mäki on huolissaan yhteiskunnallisesta arvomaailmasta sekä ihmisten psyykkisestä ja henkisestä tilasta nykymaailmassa.

”Nykyään eletään sellaisessa arvo­tyhjiössä, jossa nuoret eivät enää edes hahmota, mikä on oikein ja mikä väärin. Tai että mikä on hyvää ja mikä pahaa. Tai että omilla teoilla voi olla seurauksia”, Niiles-Mäki päivittelee.

Hän puhuu ihmisten eksistentiaalisesta heitteillä olemisesta, joka juontuu logoterapeutin mukaan aikamme megatrendeistä: digitalisaatiosta ja kaupungistumisesta.

”Digitalisaatio on paljolti aiheuttanut sen. Me siirrymme jatkuvasti keskustelemaan enemmän koneiden kuin oikeiden ihmisten kanssa. Digitalisaatio on renkinä hyvä asia, mutta siitä on tullut isäntä.”

Ihmiset oireilevat maaseudulla perinteisesti vahvana vaikuttaneen yhteisöllisyyden katoamista, Niiles-Mäki suree.

”Maaseudun ihmiset ovat mieleltään selkeästi terveempiä kuin kaupungeissa asuvat. Maalla on vielä enemmän sellaista yhteisöllisyyttä, vaikka täälläkin se on vähenemään päin.”

Urbaania elämäntapaa Niiles-Mäki luonnehtii pohjimmiltaan materialistiseksi ja kovia arvoja ihannoivaksi.

”Kun yhteiskuntamme on muuttunut sellaiseksi, että kaikessa ajatellaan vain taloudellista hyötyä, se vaikuttaa ihmisten mielenterveyteen todella vakavin seurauksin. Kaupungeissa asuviin ihmisiin kohdistuu kaikkein kovin paine.”

Petäjävedelle palannut logoterapeutti on asunut aiemmin itsekin vuosia kaupunkiseuduilla, muttei enää palaisi sellaiseen ympäristöön.

”Ei minua saisi isoon kaupunkiin enää millään rahalla!”

Vallitseva yhteiskunnallinen kehitys on Niiles-Mäen mielestä täysin nurinkurista.

”Maaseutumaisia yhteisöjä ja pieniä kuntia pitäisi ehdottomasti vahvistaa paikkoina, jonne ihmiset voivat elämänsä rakentaa. Sen sijaan poliitikot ajavat kaikin voimin maaseutua alas”, hän harmittelee.

Lue lisää

Maalle muutettiin tänä keväänä poikkeuksellisen paljon: "On tapahtunut selkeä trendipoikkeama normaalista"

Muuttoliikkeen suunta kääntyi

Voima- linjan suunnittelu ei huomioi luontoa

Puukaupassa Kuutio tuo hyötyjä – kun sitä käyttää