Ihmiset & kulttuuri

Karitsat kiinnostavat Helsingin Haltialassa – kotieläintilalla käynti on monelle pääsiäisperinne

Vierailijoita riittää pitkiksi jonoiksi asti.
Stina Haaso
Erityisesti pienet karitsat kiinnostavat kotieläintilan vierailijoita.

Haltialan kotieläintilalla riittää nyt ruuhkaa ja ryysistä: pienten karitsojen ihailu on monelle tärkeä pääsiäisperinne. Kävijöitä on riittänyt henkilökunnan mukaan koko pääsiäisen, pitkänä perjantaina tila oli kiinni.

Henri ja Maria Tehilälle lapsineen ovat käyneet Haltialassa pääsiäisenä joka vuosi. Suloiset karitsat ovat siis jonottamisen arvoisia.

Tänä vuonna myös aurinkoinen sää on hellinyt Helsinkiä.

Lampaiden lisäksi tilalla on lehmiä, sikoja ja kanoja. Ne ovat kesästä syksyyn ulkona, jolloin niitä pääsee piha-alueella katsomaan aamusta iltaan.

Haltialan kartanon peltojen viljely on aloitettu jo 1400-luvulla. Peltoala on 202 hehtaaria ja kartanon metsäalue kuuluu Keskuspuiston pohjoisosaan.

Pelloilla viljellään kotimaisia viljalajeja, kauraa, ruista, ohraa ja vehnää. Haltialan viljasta suurin osa myydään keskusliikkeille, osalla ruokitaan Helsingin linnustoa ja pieni osa jauhatetaan tilalla myytäväksi.

30 hehtaarin peltoalaa viljellään luomuna. Loppua hoidetaan tavanomaisen maatalouden menetelmin. Osa pelloista tehdään suorakylvönä eli kylvö tehdään suorakylvökoneella maata muokkaamatta. Tämä pitää maaperän elävänä ja estää maa-ainesten huuhtoutumista.

Stina Haaso
Kävijöitä kertyy pääsiäisinä jonoiksi asti.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pääsiäisen paluuliikenne vilkkaimmillaan

Testaa tietosi MT:n suuressa Munavisassa!

Hengähdyspaikka: Pääsiäinen on samaan aikaan sekä rujo että kaunis