"Kirjojen kuolema ei tullutkaan" – kirjan ja ruusun päivän juhlinta jatkuu koko viikon - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

"Kirjojen kuolema ei tullutkaan" – kirjan ja ruusun päivän juhlinta jatkuu koko viikon

Yli puolet perinteisistä kirjakaupoista on sulkenut ovensa viimeisen 20 vuoden aikana. Nyt aallonpohjasta on noustu.
Jaakko Kilpiäinen
Suomessa lukemisen ystäviä palvelee noin 160 kirjakauppaa, joilla on noin 250 myyntipistettä eri puolilla Suomea.

"Perinteisistä kirjakaupoista yli puolet on sulkenut pysyvästi ovensa. Mutta nyt näyttää siltä, että murroskausi alkaa helpottaa. Kirjamyynnin aallonpohjasta on tapahtunut jopa nousua ja uusi normaali alkaa olla käsillä. Kirjojen kuolema ei tullutkaan”, arvioi Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson tiedotteessa viimeisen 20 vuoden muutoksia.

Karlsson perustaa näkemyksensä kirjamyynnin nykytrendeihin ja tilastoihin. Myös Helsingin kirjamessujen lyömät kävijäennätykset kertovat trendin muutoksesta.

Kirjallisuus kiinnostaa, ja kirjat tekevät yhä kauppansa.

“Myyntikanavat ovat monipuolistuneet, mutta kirjakauppojen kautta myydään yhä suurin osa painetusta kirjallisuudesta Suomessa. Lisäksi kirjamyyntikäyrät ovat tasoittuneet ja kääntyneet viime vuosina paikoin nousujohteisiksi. Erityisen iloinen olen siitä, miten vahva lastenkirjakulttuuri Suomessa on”, sanoo Karlsson.

Kirjan ja ruusun päivää vietetään tänäkin vuonna kansainvälisenä lukemisen juhlapäivänä. Päivä valittiin vuonna 1926 barcelonalaisen kirjakauppiaan ajatuksesta. Vuonna 1995 Unesco julisti Kirjan ja ruusun päivän Maailman kirjan ja tekijänoikeuden päiväksi.

Suomessa kirjakaupat jakavat lastenkirjoista tutun Mira Malliuksen kuvittamia kirjakasseja tästä päivästä sunnuntaihin asti kaikille vähintään 15 eurolla kirjoja ostaville.

Lahjallaan kirjakaupat haluavat muistuttaa siitä, millainen merkitys on paikallisilla ja kirjallisuudelle omistautuneilla kirjakaupoilla.

“Kirjan sijasta halusimme tänä vuonna jotain, mikä näkyy kaduilla ja kertoo lukemisen ilosta sekä kirjakauppojen olemassaolosta. Kirjakassi täytettynä kirjoilla on näkyvä viesti”, kertoo Karlsson.

Nyt vietetään myös kansallista lukuviikkoa.

Suomessa lukemisen ystäviä palvelee noin 160 kirjakauppaa, joilla on noin 250 myyntipistettä eri puolilla Suomea.

“Kotimaisten kirjakauppojen tulevaisuuden ratkaisee kuitenkin viime kädessä kuluttaja. Eli jokainen meistä. Jos arvostamme paikallisia kirjakauppoja, osoitetaan se heille asioimalla. Siten tuemme suomalaista yrittäjyyttä ja yhtä tärkeää kanavaa, jonka kautta välitämme kulttuuriperintöämme jälkipolville”, muistuttaa Karlsson.

Amazonin lähitulevaisuuteen ennustettu tiiviimpi rantautuminen Suomeen ei Karlssonia huolestuta.

“Amazonin maailmanvalloitus lähti liikkeelle kirjoista, joten sen aiheuttamaa turbulenssia on meillä jo nähty. Se on vahva toimija erityisesti ulkomaisen kirjallisuuden saralla ja aiheuttanee hintakilpailua jatkossakin, mutta kotimaisilla kirjakaupoilla on oma paikkansa”, uskoo Karlsson.

Lue lisää

Lätkäjätkästä kehittyi kova lekamies – "Aaron on hyvin rauhallinen ja hiljaisen määrätietoinen urheilija. Hän ei kohkaa itsestään juuri lainkaan"

Myytinmurtajista tuttu Grant Imahara kuoli 49-vuotiaana

Kuuluisa kyläbaari ruokkii pizzoilla

Miksi Petäjäveden vanha kirkko nostettiin 1994 yhdeksi Suomen maailmanperintökohteista? – vastauksen saa tänä kesänä Keski-Suomesta