Tunnetko rotinaperinteen? Tavalla on tarkoitus tukea ja kannustaa tuoretta äitiä - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Tunnetko rotinaperinteen? Tavalla on tarkoitus tukea ja kannustaa tuoretta äitiä

Ruokatuliaisia, vinkkejä ja hammasrahaa. Rotinoilla käynti tuli valtakulttuuriin siirtokarjalaisten myötä.
Ville-Petteri Määttä
Vauvan syntyminen tuo mukanaan uuden elämänvaiheen ja uudet haasteet.

Rotinoilla käynti on tullut valtakulttuuriin siirtokarjalaisten myötä. Ruokaperinteen tutkijan, filosofian tohtori Maarit Knuutilan mukaan tapa on säilynyt näihin päiviin saakka, vaikka sanana rotinat on ehkä unohtunut.

Rotina-sana tulee venäjän kielen sanasta rodiny, joka tarkoittaa lapsivuodetta.

Tuliaisina vauvaperheeseen viedään yleensä syötävää, kukkia ja lahjoja vastasyntyneelle. Knuutila kertoo, että ruokatuomisten sisältö on muuttunut vuosien saatossa. Osaltaan tähän on vaikuttanut kotisynnytysten loppuminen.

”Ennen vanhaan rotinakorissa, leivinlaudalla tai käspaikassa vietiin piirakoita, kukkoja, kakkaroita, lihaa, munia, juustoa ja makeita leivonnaisia. Ruoalla haluttiin antaa monipuolisuutta ja vahvistusta synnyttäneen äidin ruokavalioon.”

Sotien jälkeen ruokatuliaiset ovat muuttuneet makeampaan suuntaan. Katariina Turmanille tulee heti mieleen omasta lapsuudestaan täytekakut.

”Meillä on seitsemän vuotta ikäeroa veljeni kanssa. Kun hän syntyi, laskimme aina sisareni kanssa rotinavieraita ja sitä, montako täytekakkua tulee. Siihen aikaan oli muodissa Valion jäätelökakut, jotka tuotiin styroksisessa pakkauksessa.”

”Meillä kylätoimikunta käy yhä tervehtimässä pullakranssin kera vastasyntynyttä”, kertoo Eeva-Kaisa Ehrnrooth.

Perinteisten herkkujen lisäksi usein tuodaan pieniä lahjoja vauvalle, lähinnä vaatteita.

”Ennen vanhaan annettiin niin sanottua hammasrahaa. Se sujautettiin vaivihkaa vauvan tyynyn alle. Useimmiten antajana oli perheetön sukulainen tai sukulaismies, mutta toki rahalahjan saattoi antaa joku muukin”, kertoo Raija Mustonen.

Rotinoilla käyvät yleensä lähisuku, ystävät ja naapurit, jos sattuvat tietämään mitä naapurustossa on tapahtunut. Turmanin mukaan nykyään naapureita ei välttämättä maallakaan tunneta niin hyvin, että tiedettäisiin perheenlisäyksestä.

Rotinakäynnin tarkoitus on onnitella koko perhettä vauvan syntymän johdosta sekä jotenkin tukea ja kannustaa äitiä uudessa ja vaativassa tehtävässä.

Kahvipöytäkeskusteluissa naiset vertailevat yleensä kokemuksiaan ja jakavat vinkkejä. Käydään läpi odotusaika, synnytys, imetysasiat ja vauvan nukkumiset. Mutta ennen kaikkea tutustutaan uuteen tulokkaaseen.

Juttu on julkaistu Kantrissa 20.6.2012.

Lue lisää

Lapsiperheiden koronakokemukset halutaan talteen vanhempien ja nuorten omina kirjoituksina – "Tulevia kriisejä varten on tärkeää kartoittaa tarpeita, joita yllättävä tilanne aiheuttaa"

Ensikoti voi muuttaa äidin ja vauvan elämän – satsaus ensikotiin saattaa estää huostaanoton

Vauvasta yrittäjäksi? Tänään syntyville jaetaan yrittäjäopas jo synnytyssairaalassa

Sulkava ei saakaan houkutella lapsiperheitä "verovapaudella" – hallinto-oikeuden mukaan avustus on lainvastainen