Ihmiset & kulttuuri

Suomalaiset lukevat mielellään kirjoja, mutta kirjaostosten määrä vähenee

Suomalaiset ostivat viime vuonna noin 18 miljoonaa painettua kirjaa.
Kari Salonen
Suomi lukee -tutkimus selvittää kirjojen lukemista ja niiden ostamista omalla rahalla.

Suomalaisista 85 prosenttia lukee mielellään, mutta siitä huolimatta painettujen kirjojen ostaminen vähenee. Asia selviää Kirjakauppaliiton ja Kustannusyhdistyksen Taloustutkimuksella teettämästä Suomi lukee -tutkimuksesta.

Suomalaiset ostivat viime vuonna noin 18 miljoonaa painettua kirjaa, mikä on noin kolme miljoonaa kirjaa vähemmän kuin vuonna 2013. Suurkuluttajien eli yli kahdeksan kirjaa vuodessa ostaneiden määrä on laskenut samalla kuin kirjoja ostamattomien määrä on kasvanut.

”Kirjamyynti on laskenut viimeisen kymmenen vuoden aikana merkittävästi, mutta muutamana viime vuonna kirjakaupoissa on nähty positiivisia myyntilukuja. Vähittäiskauppa kokonaisuudessaan ja ajankäyttö- sekä kulutustottumukset ovat olleet kovassa murroksessa, ja se näkyy myös kirjakaupassa”, toteaa Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson tiedotteessa.

Painettujen kirjojen myynnin laskua selittänee ainakin osittain sähkökirjojen ja pilvilukemistojen eli esimerkiksi kuukausimaksullisten e- ja äänikirjapalveluiden käyttö. Myös kirjojen hinta on oletettavasti vaikuttanut ostopäätöksiin. Hinta on kirjan sisällön aihepiirin ja kirjailijan lisäksi merkittävimpiä ostoskriteerejä.

Suomi lukee -tutkimus selvittää kirjojen lukemista ja niiden ostamista omalla rahalla. Tutkimuksen kohderyhmä on 15–79-vuotiaat suomalaiset. Tutkimus on tehty viiden vuoden välein vuodesta 1995 lähtien.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Etsitkö kesälukemista? MT:n kirjallisuustoimittaja suosittelee 12 kirjaa, joihin kannattaa tarttua tänä kesänä

Suomalaiset lukevat aiempaa vähemmän kirjoja

Kirjastotilasto: Innokkaimmat lainaajat asuvat Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla