Ihmiset & kulttuuri

Badding lauloi paratiisista – aito Paratiisi löytyy Somerolta

Kolme suomalaisen musiikin suurmiestä kulki yhtä matkaa.
Kari Salonen
"Kun mä sinut kohtasin, oli ilta ihanin. Linnut lauloi ja kimmelsi taivaan kuu..."

Heinäkuussa Esakallion tanssilavalla ensi-iltansa saa musiikillinen kuvaelma, jossa yhteen kietoutuvat kolmen musiikkimiehen elämäntarinat omaleimaisella maalaispaikkakunnalla. Kuvaelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Kaija Parko.

Somerolla lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Mauri Antero Numminen toimi vuosina 1958–1960 aika ajoin Unto Monosen yhtyeessä rumpalina. Muuttoa opiskelupaikkakunnalle Helsinkiin vuonna 1960 seurasi melko pian jäsenyys uudessa yhtyekokoonpanossa.

Nummisen laulajanura sai alkunsa Helsingissä. Koska mies ei ollut innostunut laulamaan omalla äänellään, kehitti hän itselleen parodisen laulutavan, josta muodostui hänen tavaramerkkinsä.

Numminen tunnettiin eräänlaisena avantgarde ja underground -taiteilijana. Hän kohahdutti aikalaisiaan muun muassa laululla Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa, jonka Unto Mononen sävelsi. Numminen pyrki usein tietoisesti ärsyttämään ihmisiä etenkin uransa alkuaikoina.

Jälkipolvet muistavat 1970-luvulla kansan suosikiksi nousseen Nummisen erityisesti lastenlauluista elokuvassa Herra Huu sekä TV-sarjasta Jänikset maailmankartalle! Ruotsissa hän saavutti suosiota laulullaan Gummiboll.

Rauli Aarre Tapani ”Badding” Somerjoki oli suomalainen laulaja, säveltäjä ja sanoittaja, jota pidetään yhtenä suomalaisen musiikin suurena vaikuttajana. Monet hänen kappaleistaan ovat jääneet suomalaisen musiikin historiaan. Yksi niistä on hänen yhdessä Arja Tiaisen kanssa sanoittama Paratiisi.

Tiesittekö, että Karjalan kannaksella syntyneen ja siirtoväkenä Somerolle muuttaneen Unto Monosen kotitalo oli nimeltään Paratiisi? Sanotaan, että Monosen lauluissa kuuluu omakohtaisen kokemuksen syvä sointi. Ikään kuin mies olisi tehnyt laulut itselleen eikä kuulijoille. Ehkä niihin on siksi ollut helppo samaistua. Ne ovat jääneet elämään.

Lue myös

Musiikin suurmiesten jalanjäljissä – Jonna Tervomaan kesään kuuluu aikamatka Rauli Badding Somerjoen, Unto Monosen ja M.A. Nummisen aikaan Somerolla

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oululainen kaupunki-cowboy tekee country-musiikkia, jota kuunnellaan Yhdysvalloissakin: "Musiikki valitsi tekijänsä"

8 000 asukkaan Kuhmo rakentaa maailman parasta kamarimusiikkifestivaalia talkoohengessä – "Teemme työtä yhteisen päämäärän eteen"

Musiikin suurmiesten jalanjäljissä – Jonna Tervomaan kesään kuuluu aikamatka Rauli Badding Somerjoen, Unto Monosen ja M.A. Nummisen aikaan Somerolla