Ihmiset & kulttuuri

Paavi julistus pakottaa papit jatkossa ilmoittamaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Paavi ei taipunut rippisalaisuuden murtamiseen. Ripissa kuulemastaan pappi ei jatkossakaan saa kertoa eteenpäin.
Andreas Solaro
Paavi Franciscus Neitsyt Mariaa esittävän ikonin äärellä Bulgarian Sofiassa 5. toukokuuta.

Roomalaiskatolisen kirkon johtaja, paavi Franciscus julisti torstaina merkittävän muutoksen kirkon lakeihin seksuaalisen hyväksikäytön kitkemiseksi. Uudistuksen myötä kirkon papistolla on jatkossa velvoite raportoida epäillystä seksuaalisesta hyväksikäytöstä esimiehilleen.

Deutsche Wellen mukaan määräys koskee papiston ohella myös nunnia.

Ainoa poikkeus velvoitteesta myönnetään ripissä kerrotuille asioille. Rippi on katolisen kirkon sakramentti, jonka rikkominen on papistolta ehdottomasti kielletty.

Ripissä kerrottujen asioiden kertominen eteenpäin johtaa papin välittömään erottamiseen kirkosta. Osa seksuaalisen hyväksikäytön uhrien järjestöistä on vaatinut rippisuojan murtamista, mutta tähän kirkko ei taipunut.

Lain mukaan jatkossa jokaisella roomalaiskatolisen kirkon hiippakunnalla ympäri maailman on oltava selkeä järjestelmä hyväksikäytön raportoimiseksi.

Seksuaalisesta hyväksikäytöstä kertomista on aikaisemmin pidetty kirkossa omantunnonkysymyksenä. Paavi teki julistuksensa Motu propriona tunnetussa apostolisessa kirjoituksessa.

"On koittanut aika oppia menneisyyden katkerat oppitunnit", kirjoituksessa kerrotaan.

Asiakirjan mukaan papiston jäsenellä on jatkossa velvoite ilmoittaa hyväksikäyttöepäilys nopeasti eteenpäin "helposti saatavilla olevien järjestelmien kautta". Hiippakunnilla on aikaa kesään 2020 asti luoda tällaiset raportointijärjestelmät.

Hyväksikäyttöepäilyjen lisäksi ilmoitusvelvollisuus koskee hyväksikäytön peittelyä sekä lapsipornon hallussapitoa.

Katolista kirkkoa ovat viime vuosina piinanneet lukuisat ympäri maailmaa oikeussaleissa puidut seksuaalirikostapaukset, joissa papiston jäseniä on syytetty ja tuomittu hyväksikäyttörikoksista sekä toisten tekemien rikosten salaamisesta menneiden vuosikymmenien ajalta.

Seksuaalirikosskandaaleja on viime aikoina ollut tapetilla muun muassa Australiassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Uusi laki pätee vain kirkon sisällä, eikä se suoraan velvoita papiston jäseniä ilmoittamaan asiasta viranomaisille. Laki kuitenkin kehottaa papistoa noudattamaan oman maansa lainsäädäntöä hyväksikäytön raportoinnista.

Uudet säännöt ottavat tähtäimeensä lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten lisäksi myös aikuisten väliset hyväksikäyttötapaukset. Helmikuussa paavi tunnusti, että kirkon piirissä on ollut tapauksia, joissa papiston jäsenet ovat hyväksikäyttäneet nunnia ja jopa pitäneet heitä seksiorjinaan.

BBC:n mukaan nunnien seksuaalisen hyväksikäytön tapauksia on tullut julki muun muassa Ranskassa, Italiassa, Intiassa ja Chilessä.

Lue lisää