Ihmiset & kulttuuri

Jarmo Lehtinen muistelee legendaarista Raimo "Höyry" Häyristä ja tämän äitiä: "Äiti oli vielä kovempi puhumaan kuin Raimo"

Jarmo Lehtinen teki yhteistyötä myös "sinivalkoisen äänen" Paavo Noposen kanssa. "Kun tulin ulos hotellista parin minuutin päästä, Paavo ja laukku olivat hävinneet."
Jaana Kankaanpää
Jarmo Lehtinen aloitti selostusuransa Yleisradion kesätoimittajana vuonna 1979. Hänellä riittäisi kirjaksi asti tarinoita legendaarisista radioäänistä.

Ylellä vuodesta 1979 työskennellyt Jarmo Lehtinen ehti tehdä yhteistyötä legendaaristen radioäänien Paavo Noposen ja Raimo "Höyry" Häyrisen kanssa. Hän tuli hyvin toimeen molempien selostajapersoonien kanssa.

"Raimo Häyrinen oli hyvin kulmikas ihminen, mutta me pärjäsimme tosi kivasti yhdessä. Hänelle piti antaa tilaa kuten Noposelle. Paavo sanoi, että kun tökkään kerran kyynärpäällä, tiedät lopettaa, minulla on sanottavaa."

Ennen selostusuraansa Lehtinen asui Helsingin Mellunmäessä samassa talossa kuin Raimo Häyrisen äiti. Jarmo ei voinut mennä aamulla pissattamaan kettuterrieriään samalla puolelle katua, jos hän oli pihalla.

"Olisin myöhästynyt töistä. Häyrisen äiti oli vielä kovempi puhumaan kuin Raimo. Jumalauta se puhui ja puhui."

Vuonna 1987 Lehtinen ja Paavo Noponen olivat lähdössä hotellin edestä Rooman stadionille selostamaan yleisurheilun MM-kisoja. Lehtiseltä jäi tärkeä paperi hotellihuoneeseen ja hän jätti laukkunsa Noposelle.

"Kun tulin ulos hotellista parin minuutin päästä, Paavo ja laukku olivat hävinneet. Menin taksilla stadionille ja siellähän Noponen oli. Hän sanoi: Katsos Jarmo, Roomassa taksit eivät odota."

Sinivalkoinen ääni Paavo Noponen muistetaan siitä, että hän kirjoitti etukäteen valmiiksi pitkät pätkät selostuksen alkua ja kohokohtia.

Valmistautuminen kostautui 1994 Helsingin EM-kisoissa uran viimeisessä selostuksessa, jossa Noponen oli päättänyt ennalta, että Saksan Edgar Itt voittaa 400 metrin aidat. Kisan voittikin ukrainalainen juoksija, ja Paavo pyyteli anteeksi, että ura loppuu virheeseen kuten alkoi.

"Uransa ensimmäisessä selostuksessa 1952 Helsingin olympialaisten seiväshypyssä Paavo selosti hyppääjän panneen riman kuoppaan, vaikka tarkoitti seivästä. Se saatiin leikattua pois", Jarmo Lehtinen naurahtaa.

Lue lisää:

Mikko Hannula tunnetaan värikkäistä kielikuvista, iskelmäsiteerauksista ja imitaatioista – suosikkiselostaja paljastaa uransa huippuhetket

Muistatko nämä urheiluselostuksien hauskimmat helmet? "Kavereiden kädet tärisevät kuin ensimmäisillä treffeillä sillä nuorella miehellä"

Jarmo Lehtinen on ääni suurten tunteiden takana – hiihdon parisprintti sai hillityn selostajan sekoamaan

Lue lisää

Urheiluselostajalegenda Raimo "Höyry" Häyrinen on kuollut

Tapio Suominen listaa uransa ikimuistoisimmat urheiluselostukset – muistatko, mikä oli ainoa hänen tulkitsemansa suomalainen olympiakulta?

Tapio Suomisen elämänkerta avaa katastrofin taustat: Maniajakso tuhosi avioliiton, kaksi parisuhdetta ja 30 vuoden työuran Ylen urheiluselostajana

Jarmo Lehtinen on ääni suurten tunteiden takana – hiihdon parisprintti sai hillityn selostajan sekoamaan