Ihmiset & kulttuuri

Karaoke- ja saunarallia, talkoita ja pihakirppiksiä – lauantaina vietetään Avoimet kylät -päivää sekä Kyläkauppapäivää

Noin 1 500 kylää tai kauppaa Raaseporista Utsjoelle kutsuu väen tutustumaan elinvoimaisiin kyliin.
Albert Vallunen
Avoimet Kylät -päivässä on tarjolla erilaista ohjelmaa kaiken ikäisille kävijöille.

Tulevana lauantaina järjestetään kaksi valtakunnallista tapahtumaa, joissa on mukana noin 1 500 kylää tai kauppaa niin maaseudulla kuin kaupungissa. Avoimet Kylät -päivä ja Kyläkauppapäivä tarjoavat mahdollisuuden tutustua Suomen elinvoimaisiin kyliin ja muistuttavat lähimatkailun mahdollisuuksista.

"Avoimet kylät -päivä on vakiinnuttanut paikkansa monen kylän tapahtumakalenterissa ja kyseessä on myös monessa kylässä kesäkauden avajaiset", kertoo Sofia Tuisku Suomen Kylät ry:stä.

Avoimet kylät -päivä järjestetään jo viidettä kertaa. Mukana on tänä vuonna yli 600 kylää aina Raaseporista Utsjoelle asti.

Kylät ovat itse voineet päättää ohjelmansa ja luvassa onkin sekä perinteisiä pihakirppiksiä ja talkoita että paikallisia erikoisuuksia, kuten sauna- ja karaokemaratoneja. Kolmessa maakunnassa järjestetään myös leikkimielinen kyläralli, jossa ajatuksena on kiertää eri paikkoja ja kilpailla toisia vastaan. Tapahtumiin ovat tervetulleita kaikki, olitpa sitten kyläläinen tai ohikulkeva matkailija.

Erityisesti kulttuurikohteet ovat nostaneet suosiota ja talkoiden ja kesäkahviloiden lisäksi useilla kylillä on mahdollisuus tutustua myös kylän historiaan.

Perinteistä Kyläkauppapäivää vietetään lauantaina.

Lähikaupassa hoidetaan paljon muitakin asioita, kuin vain ruokaostoksia, jonka vuoksi päivän tarkoituksena on tuoda esiin läheltä löytyvien palveluiden tärkeys. Kyläkauppapäivään osallistuu yli 900 pientä myymälää, jotka tarjoavat päivän aikana ohjelmaa tai kahvitarjoiluja asiakkailleen.

Avoimet kylät -päivän järjestävät yhteistyössä Suomen Kylät ry, maakunnalliset kyläyhdistykset, Leader -ryhmät ja paikalliset toimijat. Kyläkauppapäivän järjestävät Päivittäistavarakauppa ry ja sen jäsenyritykset.

Katso kaikki tapahtumat nettisivuilla olevasta kartasta osoitteesta: avoimetkylat.fi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miljoona virkaa: Miniatyyriversio lähilomasta

Yhteisöllisyyden arvoa on vaikea mitata euroissa, totesivat päättäjät Vehkataipaleen kylätalolla

Vuoden eteläpohjalainen kylä onnistui houkuttelemaan lapsiperheitä, mutta nyt sieltä viedään koulu