Ihmiset & kulttuuri

Pelottaako hammaslääkäri? Näillä vinkeillä ehkäiset ja pysäytät hampaiden reikiintymisen

Reikiintymisen aiheuttavat hampaiden pinnoille kiinnittyneen plakin kariesbakteerit, jotka tuottavat sokereista hampaan pinnan mineraaleja liuottavia happoja.
Kari Salonen
Hammaskiilteen liukenemista happohyökkäysten aikana ehkäisee se, että hampaat muistaa harjata fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä.

Suomen Hammaslääkäriliitto muistuttaa tiedotteessaan, että karieksen aiheuttama hampaiden reikiintyminen on mahdollista pitää kurissa hyvällä omahoidolla ja terveellisillä elintavoilla. Liitto korostaa, että vaikka pieniä reiänalkuja olisikin päässyt jo syntymään, niiden eteneminen on mahdollista pysäyttää.

Reikiintymisen aiheuttavat hampaiden pinnoille kiinnittyneen plakin kariesbakteerit, jotka tuottavat sokereista hampaan pinnan mineraaleja liuottavia happoja. Pienistä liukenemista ei kuitenkaan ole haittaa, sillä ne korjaantuvat syljen vaikutuksesta ja pehmentynyt hammaskiille kovettuu uudelleen silloin, kun suussa ei ole ruokaa.

"Kun ateriarytmi on säännöllinen, janojuomana käytetään vettä, ja kun aterioiden välillä ei napostella sokerisia syötäviä tai juotavia, hampailla on yllin kyllin aikaa toipua bakteerien ravinnoksi kelpaavien tuotteiden nauttimisesta aiheutuvista happohyökkäyksistä, Hammaslääkäriliiton terveyden edistämisen asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen sanoo tiedotteessa.

Hammaskiilteen liukenemista happohyökkäysten aikana ehkäisee se, että hampaat muistaa harjata fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä. Säännöllinen harjaaminen myös edesauttaa liukenemien korjaantumista happohyökkäysten välillä.

Epäsäännöllinen ateriarytmi on hampaiden kannalta huono juttu varsinkin, jos siihen kuuluu aterioiden välillä tapahtuvaa napostelua ja sokeristen sekä happamien juomien siemailua. Nämä asiat yhdessä nimittäin altistavat hampaat reikiintymiselle. Erityisen suuri vaara on silloin, jos myös hampaiden harjaus ja fluorihammastahnan ovat epäsäännöllisiä.

Hausen huomauttaa, että silloin kun hampaassa ei vielä ole varsinaista reikää, vaurion eteneminen reiäksi on mahdollista estää. Parhaimmillaan kariesvaurion eteneminen voi Hausenin mukaan pysähtyä jo muutamien viikkojen kuluessa. Hän vinkkaa, että reiänalun pitäminen puhtaana käyttämällä aamuin illoin fluorihammastahnaa voi pysäyttää vaurion etenemisen, kunhan ateriarytmi on sellainen, että hampaille jää riittävästi aikaa happohyökkäyksistä toipumiseen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lännen Media: Säästöt purevat pahasti hammashoitoon

Perättömät fluorihuhut nostavat päätään Suomessa

Loppi onnistui puristamaan työttömyyden minimiin