Ihmiset & kulttuuri

Roman Schatz: Mökkeily on ympäristökatastrofi – suomalaisten mökeille suuntaamat automatkat saavat etäisyyden aurinkoon tuntumaan lyhyeltä

"Mökkeily loukkaa itseriittoisuusperiaatetta, kuormittaa kaunista suomalaista luontoa ja sitoo pääomia."
Juho Leskinen
Mökkimatka on monelle kaupunkilaiselle syy pitää autoa, vaikka muuten siitä voisikin luopua.

Saksalaissyntyinen toimittaja ja kirjailija Roman Schatz pureutuu kolumnissaan suomalaiseen mökkiperinteeseen. Hänen mielestään kyseessä on huolimaton resurssien tuhlaus.

"Kun kaupunkisuomalaiselta kysytään, miksi hän omistaa auton, vakiovastaus on, että mökkimatkan takia. Jos jokaisella maamme kesämökillä käydään kaksi kertaa vuodessa, yhteinen ajomatka on 187 606 400 kilometriä. Siis lähes 200 miljoonaa kilometriä."

"Ajamalla tasaista satasen tuntivauhtia yötä päivää, tauotta, matka kestäisi vähän yli 214 vuotta. Ja kertaukseksi, välimatka maapallon ja auringon välillä on noin 150 miljoonaa kilometriä, eikä siinä ole tietyömaita, peltipoliiseja tai hirviä."

Kesäinen mökkeily tekee suomalaiset riippuvaisiksi ulkomaisen öljyn tuonnista, hän kirjoittaa.

"Se pakottaa meidät hankkimaan kaikenlaista kalustoa ja tekee meistä ylikansallisten puutarha- sekä rautakauppaketjujen orjia."

"Mökkeily loukkaa itseriittoisuusperiaatetta, kuormittaa kaunista suomalaista luontoa ja sitoo pääomia. Mökkeilyn vuoksi joudumme ylläpitämään tuhansia kilometrejä maantietä, mikä kuluttaa valtavasti henkilötyövuosia."

Kesämökit ovat sympaattisia, ja mökkeily vaikuttaa viattomalta, Schatz kuvailee.

"Mutta samalla se on suoranainen ympäristökatastrofi ja valtava resurssien tuhoamisoperaatio."

Lue koko kolumni:

Roman Schatz: Kesällä koko Suomi pidetään asuttuna

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maatalouskomissaarin valinta voi olla vaakalaudalla – "Tausta tullaan varmasti kyseenalaistamaan"

Ilmastonmuutos ja HCV-alueet askarruttivat metsänomistajia Äänekosken metsäillassa – "Nuoret ja varttuneet kasvatusmetsät sitovat parhaiten hiiltä"

"Ilmastokatastrofi lyö läpi" – kun tuhot romahduttavat puun hinnan, kärsii metsänhoito ja lopulta koko yhteiskunta, sanoo saksalainen ympäristövaikuttaja