Ihmiset & kulttuuri

Kosken Talolan koulun 5. luokkalaiset pitivät Maalaistentalolla liikuttavan puheen – katso video

Kosken Talolan koulun viidesluokkalaiset matkustivat Varsinais-Suomesta Helsinkiin puhumaan maataloudesta.
Sanne Katainen
Kerttu Kanasuo, Katriina Ahola ja Katja Mutkala pääsivät Simonkadulle pitämään puhetta maanviljelijän ammatin arvostuksesta.

Maalaistentalossa MTK:n Helsingin toimistolla on totuttu kuulemaan puheita, mutta tämän viikon keskiviikkona puheenpitäjinä oli tuoreita kasvoja. Kolme viidesluokkalaista tyttöä Kosken Talolan koulusta esitti MTK:n henkilöstölle maataloustuottajien arkea kuvaavan puheen.

MTK-Koski tl:n puheenjohtaja Martti Mäkitalo kertoo, että viidesluokkalaisten puhe syntyi tänä keväänä yhdistyksen järjestämään Kylvösiunaukseen. MTK-Koski Tl on järjestänyt vuosittaisen Kylvösiunaus-tapahtuman vuodesta 1992 lähtien. Siunauksiin on haettu aina ulkopuolinen puhuja. Tänä vuonna Kosken Talolan koulun opettaja oli ehdottanut koulun oppilaita, joiden joukosta löytyy monta hyvää puhujaa. Puhetta seurasi pellon laidalla noin 140 henkeä.

”Lopputulos oli niin hyvä, että halusimme myös muiden kuulevan puheen. Tästä syntyi ajatus tuoda puhe Simonkadulle asti”, Mäkitalo kehuu.

Simonkadulle puhetta pitämään päätyivät Kerttu Kanasuo, Katriina Ahola ja Katja Mutkala.

Koululaisten opettajan Marika Honkalan mukaan puhetta valmisteltiin yhdessä koko koulun kesken.

"Kaikki koulun oppilaat saivat käydä piirtämässä paperille mindmap-tyyliin maatalouteen ja maaseutuun liittyviä sanoja ja lauseita", Honkala kertoo.

Tämän jälkeen viidesluokkalaiset tekivät mindmapin pohjalta oman kirjoituksen maaseudusta ja opettajat koostivat lasten tarinat puheeksi.

Mukana kirjoitusurakassa ollut viidesluokkalainen Katriina Ahola kertoo, että oma teksti syntyi nopeasti.

"Puheen kirjoitus oli helppoa ja nopeaa, faktoja vain tulvi aivoista. Omasta tekstistä tuli pitkä kun oli niin paljon asiaa",

Puheen pitäminen sujui yhtä helposti kuin sen kirjoittaminen. Ahola kertoo esiintyvänsä jatkuvasti niin tanssien, laulaen kuin kuvauksissa. Kokenut esiintyjä ei liiemmin jännittänyt puhumista. Simonkadulla puhuminen jännitti hieman Kylvösiunaus-tilaisuutta enemmän.

"Kotona vähän jännitti, mutta täällä Simonkadulla jännitys laukesi."

Viidesluokkalaiset ottavat puheessaan kantaa viljelijän asemaan ja tulevaisuuteen. Mitä mieltä Ahola on viljelijöiden tulevaisuudennäkymistä?

"Tulevaisuudesta ollaan huolissaan, ei ole hyvä, jos teknologia tulee viljelijöiden tilalle", Ahola miettii.

Ahola on itsekin viljelystilalta kotoisin.

"Paljon kyllä kotona vaihdetaan ruokapöydässä mielipiteitä maataloudesta, mutta ne ovat perheen sisäisiä asioita", Ahola jatkaa salamyhkäisesti.

MTK-Koski tl on toiminut yhteistyössä Koskelan koulun kanssa jo vuosien ajan. Koulun oppilaita kutsutaan joka vuosi järjestettävään Päivä maalla -tapahtumaan. Koululaisten opettaja Marika Honkala kertoo, että oppilaat odottavat innoissaan vuosittaista maatilapäivää. Maatilalle kuljetaan yleensä pyörillä ja muun ohjelman lisäksi tarjolla on pikniklounas. Päivästä jää oppilaille paljon mieleen.

"Päivää muistellaan usein pitkään, miten esimerkiksi sonni nuolaisi kättä ja sitä pääsi rapsuttamaan", Honkala kertoo.

Puheen valmistaneet viidesluokkalaiset olivat mukana maatilapäivässä vuosi sitten keväällä neljäsluokkalaisina. Katriina Ahola kertoo, että maatilapäivästä jäi hyvät muistot.

"Maatilapäivässä kivointa oli kun päästiin katsomaan traktoreita. Testasimme koneita ja istuimme hyttiin. Lisäksi tunnistimme viljoja ja näimme ihania lehmiä ja sonneja" Ahola selostaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MTK lupailee: Henkilöstön lentopäästöt kompensoidaan

Nyt on Suvivirren aika

Edunvalvonnalla näytön paikka