Ihmiset & kulttuuri

Provinssi käynnistyy tänään Seinäjoella – tapahtuma tuo seudulle kymmeniätuhansia festivaalikävijöitä ja jopa 11 miljoonaa euroa

Tänään torstaina käynnistyvillä kolmipäiväisillä festivaaleilla esiintyvät muun muassa yhtyeet Limp Bizkit, Cypress Hill, Macklemore ja Flogging Molly.
Johannes Tervo
Seinäjoen kaupungin elinvoimajohtajan Erkki Välimäen ja festivaalijohtaja Sami Rumpusen mielestä Provinssi on merkittävä tapahtuma Seinäjoen seudulle niin taloudellisesti kuin kulttuurisestikin. Miehet virittäytyivät festivaalitunnelmaan päälavan edustalla tänään torstaina aamulla, muutamaa tuntia ennen tapahtuman alkua.

Järjestyksessään 41. Provinssi käynnistyy tänään torstaina Seinäjoen Törnävänsaarella.

Festivaalijohtaja Sami Rumpunen arvioi, että Provinssin kävijämäärä tulee asettumaan lähelle edellisvuotta.

"Viime vuonna Provinssissa oli kolmen päivän aikana 76 000 kävijää. Nyt lipunmyynti on kiihtynyt tapahtumaa edeltävinä päivinä", Rumpunen kertoo.

Festivaaliohjelmassa on koko joukko tunnettuja ulkomaisia yhtyeitä.

"Tämän vuoden erikoisuutena on leveä kärki ulkomaisten esiintyjien osalta. Emme niinkään nojaa yhden tai kahden kärjen varaan, vaan vetovoimaisia esiintyjiä on lähemmäs kymmenen", Rumpunen toteaa.

Lavalle nousevat muun muassa yhtyeet Limp Bizkit, Cypress Hill ja Flogging Molly.

Vokalistinsa yllättävän menehtymisen myötä kaikki kiertueensa perunut Prodigy korvattiin Macklemorella.

"Tämän lisäksi Provinssissa ovat kaikki kovimmat kotimaiset nimet. Kaikkiaan esiintyjiä on 91, joista puolet on ensikertalaisia", Rumpunen kertoo.

Kymmenien tuhansien kävijöiden vanavedessä Provinssi tuo Seinäjoen seudulle runsaasti rahaa.

Into Seinäjoen vuonna 2016 teettämässä, Seinäjoen kesätapahtumien kokonaistaloudellisia vaikutuksia kartoittavassa selvityksessä käy ilmi, että Provinssi heijastevaikutuksineen jalkauttaa Seinäjoen seudulle jopa noin 11 miljoonaa euroa.

"Seinäjoella on viisi merkittävää vakiintunutta kesätapahtumaa, joista Provinssi on vanhin. Muut ovat Tangomarkkinat, Vauhtiajot, Solar Sound ja Hip Hop -festarit", Seinäjoen kaupungin elinvoimajohtaja Erkki Välimäki sanoo.

Tapahtumat tuovat Seinäjoen seudulle kymmenien miljoonien eurojen rahavirrat, mutta Välimäki korostaa erityisesti niiden imagollista ja kulttuurista merkittävyyttä.

"Esimerkiksi Provinssista puhuttaessa on kyse paljosta muustakin kuin pelkästä rahasta. Provinssi on täällä Seinäjoella ylisukupolvinen kokemus", Välimäki tähdentää.

"Kesätapahtumat vetävät Seinäjoelle paljon ihmisiä ympäri Suomea ja ulkomailta saakka. Kun tapahtumilla on myönteinen imago, tarttuu myönteinen vire koko kaupunkiin."

Festivaalijohtaja Rumpusen mielestä Provinssi tekee Seinäjoesta kokoaan merkittävämmän paikan.

"Olen varttunut Seinäjoella Provinssin varjossa. Festivaali on ratkaisevasti vaikuttanut kaupungin kehitykseen ja moniin täällä asuviin ihmisiin."

Etelä-Pohjanmaan maakunnan pienehkössä maakuntakeskuksessa on myös kärsitty kasvukipuja paisuvan tapahtumatarjonnan takia.

"Ylivoimainen ykköshaasteemme on majoituskapasiteetti. Esimerkiksi airbnb:tä on Seinäjoella vielä aivan liian vähän tarjolla", Rumpunen toteaa.

Liisa Lähdesmäki pyörittää Seinäjoella maatilamatkailuyritystä, joka liittyi puoli vuotta sitten airbnb:hen.

"Matkailijat ovat hyvin laatutietoisia ja vaativat hyvät puitteet, palvelut ja asiakaspalvelun. Kokemukseni airbnb:stä ovat olleet myönteisiä", Lähdesmäki kertoo.

Yöpymisvuorokaudet Lähdesmäen maatilalla painottuvat voimakkaasti kesäsesonkiin.

"Kesällä kaikki viikonloput ovat suosittuja majoituksessamme."

Viime vuosina leirintämajoituksen suosio on ollut laskussa. Festivaalivieraat hakeutuvat entistä useammin sisämajoitukseen.

"Seinäjoen kaupunki kehittää jatkuvasti Törnävänsaaren leirintäalueita ja aluetta tapahtuma-alustana. Alustojen ja toimintojen täytyy koko ajan kehittyä, jotta tapahtumat säilyttävät vetovoimansa", Välimäki summaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MT Ravit: "Kyl meillä reenataan raskailla kengillä ja sitten starttiin niin keveään kuin vain saa"

Ala-Rantalalla suursuosikki ja makoisa yllättäjäehdokas Superlauantaille

Video: Harvinainen yhteishaastattelu: 20-vuotias Elonkerjuu juhlii "elämän pisintä ihmissuhdetta", vaikka lopettaminenkin on ollut lähellä