LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ihmiset & kulttuuri

Tutkimus: Köyhät naiset ovat toiveikkaampia tulevaisuuden suhteen kuin köyhät miehet

Miehet kokevat THL:n tutkimuksen mukaan myös yksinäisyyttä naisia useammin.
Tutkimuksen mukaan naisilla on miehiä enemmän keinoja rakentaa omanarvontunnetta taloudellisesta asemasta riippumatta. Kuva leipäjonosta muutaman vuoden takaa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen tutkimuksen mukaan köyhät miehet eivät katso niin pitkälle tulevaisuuteen kuin köyhät naiset. Lisäksi köyhät miehet kokevat syvempää arvottomuutta.

Tutkijoiden mukaan tämä johtuu siitä, että miehen rooli on voimakkaasti sidottu työhön ja rahaan. Naisilla on sen sijaan enemmän keinoja rakentaa omanarvontunnetta taloudellisesta tilanteestaan riippumatta.

Tutkimuksessa analysoitiin 25 miehen ja 25 naisen omaelämänkerrallista kirjoitelmaa köyhyydestä. Kirjoittajat olivat iältään 28–57-vuotiaita. Kirjoitelmat oli lähetetty kirjoituskilpailuun, ja osallistujat olivat tietoisia, että niitä käytetään myös tutkimustarkoitukseen.

Tutkimus Gendered Experiences of Poverty and Recognition in the Finnish Welfare State ilmestyi NORA – Nordic Journal of Feminist and Gender Research -julkaisussa kesäkuussa.

Tutkimuksessa analysoidut tekstit kattoivat köyhyyden kuvauksia lapsuusmuistoista nykyhetkeen. Kirjoitelmissa toiveikkuus tulevaisuuden suhteen ja koettu tunnustus esiintyivät usein yhdessä. Samoin toivottomuus ja se, ettei kokenut hyväksyntää.

Naisvastaajat löysivät esimerkiksi äitiydestä ja vapaaehtoistyöstä korvaavan keinon saada tunnustettu asema yhteiskunnassa.

–  Miespuoliset vastaajat ajattelivat, että aktiivisuus luo arvoa. Naisten tulevaisuuden näkymiä määritteli usko parempaan sekä lasten kasvattaminen, kertoo THL:n tutkija Reetta Siukola.

Sosiaaliturvaan liittyvät toimenpiteet ja yleiset asenteet yhdistettynä taloudellisiin vaikeuksiin madalsivat omanarvontuntoa niin miehillä kuin naisilla ja altistivat heidät syrjäytymiselle. Välttääkseen leimautumista ja häpeää monet vastaajat kertoivat vetäytyvänsä sosiaalisista suhteista.

Sen sijaan kokemuksista, jotka eivät liittyneet sosiaaliturvajärjestelmään, selvisi, että miehet kokivat yksinäisyyttä naisia useammin.

–  Miehet saattavat kokea yksinäisyyttä, jos he eivät kykene toimimaan sen hyväksytyn sukupuoliroolin mukaisesti, johon kuuluu palkkatyö ja perheen elättäminen. Sen sijaan naisilla on enemmän vapautta liikkua äidin ja työssäkäyvän naisen roolien välillä, sanoo tutkimusjohtaja Anna-Maria Isola.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

”Silloin tuntui, että kun olisi rivat mistä repiä" – Juha Mieto: "Vuosina 1972–1975 olin elämäni kunnossa"

Tapahtuma: Ilvolan ilmeikäs väki kurkkii Metsästysmuseon seiniltä

Eikö piikkikruunu kuki? Katso vinkit huonekasvien sielunelämään