POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Ihmiset & kulttuuri

Kalkkisten kylä elää vireänä – yhtenä taustavoimana entinen mäkihyppyvalmentaja

Monissa kylissä vietetään kyläpäiviä ja nostetaan henkeä kesäviikonloppuina. Kalkkisten entisellä kyläpäälliköllä Hannu Lepistöllä olisi vinkki myös Suomen mäkihyppymenestyksen nostamiseksi.
Eija Mansikkamäki
"Vireä maine ja palvelut voivat tuoda kylään myös uusia vakinaisia asukkaita", uskovat entinen ja nykyinen kyläpäällikkö Hannu Lepistö ja Miia Kangas. Takana näkyy paikallinen "Alko", Pihamaan viinitila.

Asikkalan Kalkkisissa on kylä sekä Päijänteen Kymijokeen ja Ruotsalaiseen yhdistävä kanava.

Ja tänä lauantaina myös pitkät autojonot. Vastaan valuu mansikoita, heinäseivästä, pärekoria ja tuohivirsuja kantavaa väkeä.

Viidensadan asukkaan kylä veti lauantaina vuotuiseen kyläpäiväänsä ehkä parisentuhatta vierasta, sillä seutu on suosittua mökkeilyaluetta. Matkaa kuntakeskus Vääksyyn on saman verran kuin naapurikuntiin Sysmään ja Heinolaan, 30 kilometriä, ja Lahteen tuplaten.

"Olemme vähän sivussa, tänne pitää erikseen tulla", vuosina 2011–2018 kyläpäällikkönä toiminut Hannu Lepistö sanoo.

Kursailu on turhaa, sillä matkat eivät näytä olevan ihmisille ongelma. Myös juhannusjuhlille saapuu toistatuhatta ihmistä, ja osittain se on Lepistön ansiota. Jäätyään eläkkeelle Suomen mäkihyppyvalmentajan työstä hän ryhtyi kyläpäälliköksi eli kylätoimikunnan puheenjohtajaksi. Kylän kokko- ja markkinatalkoot olivat toki tuttuja jo vuosien ajalta.

"Ajattelin, että täällä markkinoilla pitäisi olla jotakin muutakin kuin markkinat, kun niitä on muuallakin. Olemme pyytäneet esiintymään paikallisia julkkiksia ja juhannusjuhlilla oikein hauskoja esityksiä pitävät oman kylän nuoret."

Myös juoksutapahtuma on viritetty uuteen malliin ja maksulliseksi, ja pyöräilykin sopisi polkijoiden suosimalle seudulle, Lepistö pohtii.

Yhtä sinnikästä työtä tarvitsisi Suomen mäkihyppy.

"Hyppyrikaupungeissa pitäisi ennen kaikkea järjestää nuorille kiinnostavaa tekemistä", Lepistö neuvoo. Kun nuoria vie vaikka laskettelumäkeen, aina on joukossa yksi hurjapää, joka alkaa hyppiä.

Kalkkisten kyläpäivässä kojut reunustavat kylänraittia, ja metrilakun ohessa tarjolla on paikallisia puutarha- ja käsityötuotteita. Asiaan kuuluu myös nuorisoseuran järjestämä lounaspöytä.

Kalkkisten 25-vuotias urheilukalastusseura myi kadulla lohisoppaa. Kympin sopan lohi ei kuitenkaan ollut Päijänteestä, mutta keitto lämmitti, kun aurinkoisena alkanutta tapahtumaa vesitti kesken kaiken kohdalle osunut ankara ukkoskuuro.

Väkiluku ei varsinaisesti kylässä suurene, mutta Lepistön mukaan sen supistumista voi hillitä.

"Ei tämä ole poikkeus muista kylistä. Ihmisiä muuttaa pois, mutta myös vakituisesti tänne. Sitä en ymmärrä, että valtiovalta määrää säädöksillään, missä ihmiset saavat asua. Että jos katto on viisi senttiä liian matala, mutta riittää asukkaille, miksi se ei kelpaa viranomaisille?"

Myös maineella on iso valta.

"Sillä on kiinteistövälittäjien ja rakentajien mukaan iso merkitys, onko kylällä vireä maine. Pyrimme pitämään sitä yllä ja palveluita myös."

Niin. Täällä on alakoulu, K-kauppa, osuuspankki, huoltoasema, baari ja kirkko.

"Ja viinitilakin. Se on vähän kuin meidän Alko."

Asikkalan tuore kansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk.) kuvaa kylän tunnelmaa maagiseksi ja pitää kiinni juhannuksestaan Kalkkisten kanavalla. Hän kiittelee Lepistöä tapahtumien karsimisesta ja panostuksesta muutamiin isosti.

Lepistön seuraajana kyläpäällikkönä aloitit tänä vuonna kylällä asuva Miia Kangas, paikallisen Finlandia-uistimen tekninen johtaja.

"Minä olen ehtinyt vasta juoksennella näissä markkinatouhuissa, mutta tavoitteena on pitää kylä ja palvelut voimissaan. Täällä olisi työpiste sinullekin, jos vaikka alkaisit freelanceriksi, kiinnostaako?"

Pitääpä miettiä. Kalastusfirman edustaja osaa ainakin heittää koukkuja.

Juttua korjattu 8.7.2019 kello14.48: Lohikeittoa myi Kalkkisten Urheilukalastajat ry., ei Päijänteen urheilukalastajat.

Lue myös entisen suksivoitelijan ja huoltopäällikön näkemys:

Tästä syystä Suomi ei enää komeile mäkihypyn kärkimaana

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keski-Suomessa retkeillään lauantaina kylätalojen välillä kävellen, juosten, pyöräillen ja autoillen

Lokaali kutsuu kylätoimijat ja paikalliskehittäjät Kauhavalle – työpajojen aiheina esimerkiksi liikenne, koulutus ja digitaalisuus

Päijänteessä vilvoitteli epätavallisia uimareita – pelastuslaitos lassosi karkulaiset ja kuljetti rantaan