Ihmiset & kulttuuri

Aarre: Vanhan Kilkkilän tilaa on viljelty jo 1500-luvulla – nyt se on vehreyttä uhkuva kesämatkailukohde

Juvan Vanha Kilkkilä oli ollut autiona 20 vuotta, kun Mari ja Jussi Liimatainen kunnostivat ja ryhtyivät isännöimään sitä vuonna 2000.
Ritva Tuomi
Jussi ja Mari Liimatainen ovat isännöineet Vanhaa Kilkkilää vuosituhannen vaihteesta. Talon sisäänkäynnin ympärillä kasvaa villiviini, ja ikkunoiden alla rehottavat mustaviinimarjapensaat.

Heinäkuussa Vanhan Kilkkilän tunnelma on lämminhenkinen ja kiireetön. Puutarhakierroksen jälkeen on mukava piipahtaa myös Tupakahviossa ja Aittagalleriassa.

Eteläsavolainen maatila Juvan Tuhkalan kylässä Mikkelin ja Juvan puolivälissä on ollut viljelyksessä jo 1500-luvulla. Päärakennus on ollut nykyisessä kuosissaan historiantietojen mukaan ainakin vuodesta 1853.

Tila oli ollut autiona 20 vuotta Mari ja Jussi Liimataisen ryhtyessä isännöimään sitä vuonna 2000. Heidän tekemänsä kunnostustyöt ja remontit ovat säilyttäneet tilan historiallisen hengen. Pihapiiristä löytyvät aitta, talli, sauna, liiteri ja kellari. Tilan muutaman hehtaarin luomupeltoja viljelee naapuri.

Vanhan Kilkkilän kukoistava puutarha on muotoutunut sieltä löydettyjen ja paikalle istutettujen kasvien yhteispelillä. Kuvataiteilija ja kulttuuriympäristön tutkimusta opiskellut Mari Liimatainen kertoo kiinnostuneensa kasveista jo teini-ikäisenä. Vanha Kilkkilä antoi kipinän intohimoiselle harrastukselle.

Uusien omistajien ottaessa ohjat käsiinsä talon pihapiiri oli pelkkää miehenkorkuista heinää. Toisena kesänä raivatessa sen seasta löytyi marjapensaita. Löytyi myös vanhoja perennoja, jotka olivat sinnitelleet autioituneella tilalla vuodesta toiseen.

”Täällä oli säilynyt esimerkiksi kirkonruusu, joka on upeasti tuoksuva vanha lajike. Se kiipeili kolmessa metrissä kuusta vasten.”

Puutarha laajenee jatkuvasti. Matkoilla englantilaisiin puutarhoihin lienee osansa uusien ideoiden syntyyn. Vanhan saunan nurkalla kasvaa jo metsäpuutarha. Toinen uusi alue ruusutarhoineen on muotoutunut parin viime vuoden aikana hieman kauemmas talosta.

Heinäkuussa puutarha on avoinna yleisölle vajaan kuukauden ajan. Silloin siellä on opastettuja kierroksia ja teemapäiviä, kuten valtakunnallinen Avoimet puutarhat -päivä.

Lue koko juttu Vanhasta Kilkkilästä ja sen monipuolisesta kasvivalikoimasta Aarteen sivuilta.

Lue lisää

Kirja-arvio: Onko pihassasi mysteerikasveja? Pihan perinnekasvit -kirja auttaa puutarhan salapoliisia tunnistamaan lajin

Puutarhan historia kirjoitetaan lapiolla – mitä tulevaisuuden arkeologi sanoisi sinun pihastasi?

"Meiltä on peruuntunut mökkivarauksia ja kaikki tapahtumat, pelastuksemme on lypsykarjatila" – Kyselyn mukaan matkailuyrittäjät uskovat kuitenkin maaseudun rauhan vetovoimaan

Haapalan tila syntyi uudelleen, kun sisarukset löysivät Lontoosta ja Helsingistä halun palata juurille