Ihmiset & kulttuuri

Mediatutkija ei julista television kuolemaa: "Broadcast-verkossa voi huoletta katsoa vaikka AlfaTV:tä, eikä kukaan naapureista saa tietää"

Marko Alafossin mukaan Suomessa ei ole poliittista tahtoa antaa resursseja maaseutudraamojen tekemiselle.
Johannes Tervo
AlfaTV kuvasi Kuortaneen urheiluopistolla Tangomarkkinoiden tangokuninkaallisista televisio-ohjelmaa Kuninkaalliset kimpassa kesäkuussa. Päivän kuvauksissa vuorossa oli pesäpalloa ja kirkkoveneilyä.

Yltiöpäisimmissä visioissa ennustetaan, että perinteisen television loppu häämöttää jo kymmenen vuoden päässä. Tampereen yliopiston mediatutkija ja yliopistonlehtori Marko Alafossi ei ole näin pessimistinen.

"En lähtisi ensimmäisenä julistamaan television kuolemaa, koska sitä on julistettu niin kauan ja broadcast–televisiolla on tiettyjä ylivertaisia etuja verrattuna internet- ja mobiiliverkkoon", Alafossi sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle.

Hänen mukaansa television katselu ei syö datapakettia, eikä tuki verkkoja, vaikka jääkiekon MM-kisat aiheuttaisi kanavalla katsojapiikin. Alafossi muistuttaa myös, että ip-pohjaisiin verkkoihin jää aina jälki kaikesta kulutuksesta ja käyttäytymisestä.

"Broadcast-verkossa voi ihan huoletta katsoa vaikka AlfaTV:tä, eikä kukaan naapureista saa tietää sitä."

Televisioverkko toimii vähäisten tukiasemien varassa. Varavoimakoneet takaavat, että järjestelmä ei ole kriisiherkkä, toisin kuin mobiiliverkko.

"Kaikki on kiertynyt Suomessa mobiilin ympärille, jota ei ole suunniteltu näin keskeiseksi tietoverkoksi. Ajokortti, pankkitiedot ja autonavaimet siirretään kännykkään ja kaikki munat on yhdessä korissa", Alafossi varoittaa.

Vaikka Marko Alafossi näkee, että lineaarisella televisiolla on paikkansa myös tulevaisuudessa. Mediayhtiöt eivät tällä hetkellä oikein tiedä, mitä tekevät televisiokanavilla.

Aikaisemmin valitettiin siitä, että kesällä televisiossa näkyy vain uusintoja. Nyt uusintojen määrä on räjähtänyt käsistä myös talvikaudella.

"Esimerkiksi Mies ja alaston ase -elokuva tulee melkein aina ruudusta, kun television erehtyy avaamaan. Ja kolmella kanavalla pyörii yhtä aikaa Temptation Islandin eri tuotantokaudet."

Alafossin mielestä perinteisessä televisiossa on olemassa selkeästi ylikapasiteettia ja mielenkiintoisimmat uudet ohjelmat julkaistaan ensimmäisenä usein suoratoistopalveluissa.

"Televisio on ajautumassa huonoon kierteeseen, josta pois pääseminen on vaikeaa. Samaan aikaan ihmisten kulutustottumukset ovat muuttuneet."

Miljoonayleisöjä keränneet maalaiskomediat ja -draamat ovat kadonneet Yleisradion ohjelmistosta. Verkossa Yle Areenassa on kyllä vapaasti katsottavissa esimerkiksi vanhoja Rintamäkeläisiä.

Alafossin mukaan yhtiön itse tekemät kotimaiset draamatuotannot ovat kohtuullisen kalliita tuottaa, ja pitkän perinteen jatkamiselle pitäisi olla hyvä syy.

"Onhan se eri asia katsella nostalgisesti Metsoloita kuin että julkisen palvelun televisio tekisi draamaa tämän päivän maaseudun arjesta. Siihen ei ole näkynyt poliittista tahtoa antaa resursseja."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ylen ohjelmatyöntekijät ylityökieltoon – kiista kikyn poistamisesta hiertää neuvotteluita Paltan kanssa

Kirja-arvio: Oletko koskaan pysähtynyt pohtimaan televisio-ohjelmien syvempiä juonteita? Esseekokoelma antaa siihen polttoainetta

Yle: Pitkäaikainen uutistenlukija Kari Toivonen on kuollut