Ihmiset & kulttuuri

Suomalaisten vihan kohteita selvitettiin – puhelinmyyjät, rasistit ja poliitikot herättivät eniten kiukkua, prosentti suomalaisista inhoaa Vappu Pimiää

Eroja oli eri väestö- ja identiteettiryhmien kesken. Suurin osa suomalaisista ei kuitenkaan vihaa ketään.
Jaana Kankaanpää
Mökkinaapurit ovat suomalaisille positiivinen asia.

Keskiviikkona SuomiAreenassa julkaistiin suomalaisten vihan ja vihastuksen kohteita selvittänyt tutkimus.

Eniten eri väestö- ja identiteettiryhmistä vihaa herättävät puhelinmyyjät, pikavippien tarjoajat, rasistit, poliitikot ja verkostomarkkinoijat. Vähiten kiukkua puolestaan aiheuttavat filosofit, tutkijat, mökkinaapurit, urheilijat ja portsarit.

Sukupuolten välillä oli vihan kohteissa selviä eroja. Naiset ilmoittivat vihaavansa eniten rasisteja ja poliitikkoja, miehet puolestaan vihervasemmistolaisia ja feministejä.

Nuoria kiukuttavat eniten ovelta ovelle -kauppiaat, mutta he suhtautuvat muita ikäryhmiä suopeammin AY-johtajiin, verkostomarkkinoijiin ja puhelinmyyjiin.

Tekir Oy:n toteuttamassa tutkimuksessa havaittiin myös, että yli 65-vuotiaat suhtautuivat kaikkien kielteisemmin populisteihin. Lisäksi huomattiin, että koulutustaso vaikuttaa vihan kohteisiin.

Peruskoulutaustaiset vihaavat muun muassa kansanedustajia, vihervasemmistoa, feministejä, maahanmuuttajia ja Youtube-tähtiä, kun taas korkeasti koulutetut vihaavat rasisteja, sovinisteja, populisteja ja feissareita.

Vihatuimpien mediapersoonien ja viihdetaiteilijoiden joukkoon pääsivät Tuomas Enbuske (1,3 %), Tuure Boelius (1,1 %), Vappu Pimiä (1,0 %), Aku Hirviniemi (0,9 %) ja Roope Salminen (0,9 %).

Positiivista on, että kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta ei kuitenkaan pystynyt nimeämään ainuttakaan henkilöä vihan kohteeksi.

"Tämä on myönteinen uutinen paitsi yhteiskunnan myös yksilöiden kannalta, sillä viha on kuluttava voima aina vihaajassa itsessään", Tekir Oy:n johtaja Eero Rämö sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valtaosa ei edes kiukustu

Elämäni maahanmuuttajien Suomessa

MT:n toimittaja testasi vihatyökurssin – häpeän kanssa oli painimista