Ihmiset & kulttuuri

Katso video: MT kävi testaamassa kauppakeskus Redin vapaalentotunnelin – "Lähdin lennolle kuin suomalainen keihäänheittäjä olympialaisiin"

Minuutin lento Föönin tuulitunnelissa vastaa normaalikorkeudesta suoritettua laskuvarjohyppyä ja 3 000 metrin pudotusta.
Jaana Kankaanpää
Tuulitunnelikouluttaja Eero Palmén näyttää Juha ja Helmi Sorvalalle, mikä on oikeanlainen lentoasento.

Toimittajan työssä joutuu välillä liikkumaan epämukavuusalueella. Uutispäällikkö pyysi kesäkuussa, että menisin testaamaan Fööni-vapaalentotunnelia, joka avattiin kauppakeskus Rediin Helsinkiin viime syyskuussa.

Vapaalentotunnelissa lentäminen on Suomessa mahdollista tällä hetkellä vain Föönissä. Pyhtäällä toiminut elämyskeskus Sirius lopetti toimintansa kesäkuussa.

Minuutin lento Föönin tuulitunnelissa vastaa normaalikorkeudesta suoritettua laskuvarjohyppyä ja 3 000 metrin pudotusta.

Laskuvarjohyppy tai vapaapudotus olisi ehkä liian hurja kokemus kaltaiselleni tasamaan tallaajalle. Sen sijaan tuulitunnelilentäminen sopii kaikenikäisille 5-vuotiaasta ylöspäin, eikä föönaaminen edellytä aikaisempaa kokemusta.

Föönin myyntijohtaja ja osaomistaja Jarmo Rossi kertoo, että 25-40-vuotiaat naiset ovat olleet innokkaimpia lentäjiä. Redin vapaalentotunneli on myös lapsiperheiden suosiossa. Tämän mennessä iäkkäin lentäjä on ollut 87-vuotias.

"Itse lennot kestävät vain kaksi minuuttia, mutta aloittelijan kannattaa varata reissuun kaksi tuntia, koska varusteidenvaihdossa ja opastuksessa menee oma aikansa. Lentämisen huumaa on käynyt testaamassa Föönissä jo kaikkiaan 20 000 kävijää", Rossi sanoo.

Menen opastetulle lennolle yhdessä haastateltavien, vantaalaisen isän ja 7-vuotiaan tyttären Juha ja Helmi Sorvalan kanssa. Tunnelikouluttajana toimiva hyväntuulinen Eero Palmén ottaa meidät vastaan ja opastaa varusteiden pukemisessa.

Pukuhuoneessa päälle puetaan sopivan kokoinen lentohaalari ja kypärä. Ennen H-hetkeä Palmen näyttää meille oikeanlaisen lentoasennon, ja kertoo millaisilla käsimerkeillä tunnelissa kommunikoidaan ohjaajan kanssa, koska ilmavirran huminassa ei kuule mitään.

Tärkeintä on pitää leukaa ylhäällä, välttää isoja liikkeitä, olla mahdollisimman rentona ja nauttia lentämisestä, Palmen korostaa. Ensimmäistä lentovuoroa odottaessa adrenaliinin eritys kiihtyy, nyt jännittää.

Ei kun lentämään. Elämän ensimmäinen kerta on joka asiassa usein vähän räpeltämistä. Pitkältä tuntuvalla minuutin ensilennolla ylikorostin pään ja vartalon liikkeitä, olin jäykkä kuin rautakanki. Lähdin lennnolle kuin suomalainen keihäänheittäjä olympialaisiin, pakkomitalin paine niskassa.

Föönin Starttipaketti sisältää kaksi minuutin mittaista yksityislentoa kouluttajan kanssa. Toinen lento sujuu jo huomattavasti paremmin. Mahallaan ilmassa pysyminen ei ole helppoa, mutta lennon jälkeen kahvia siemaillessa olo on euroforinen kuin urheilusuorituksen jälkeen.

Edullisimmillaan ensikertalainen pääsee Föönin opastetulle yksinlennolle arkipäivisin 59 euron hintaan.

Lue lisää