Ihmiset & kulttuuri

Lasse Virén selvisi poliisin töistä vähällä: "Kerran tarjottiin leipäveistä"

Entinen kokoomuksen kansanedustaja ei hyväksy vastikkeetonta rahan jakamista. "Jokaisen täytyy pistää oma rikkansa kokoon."
Maija Partanen
Myrskylässä eläkepäiviä viettävä Lasse Virén täyttää maanantaina 70 vuotta. Yleisurheilulegenda juhlii syntymäpäiviään perhepiirissä.

Nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Virén ei ole pelkästään urheilusankari, vaan hän on tehnyt pitkän uran myös poliisina, kansanedustajana ja maansiirtoyrittäjänä.

Virénin perheyrityksessä tehtiin kesän aikana sukupolvenvaihdos ja maansiirtoyrityksen toimitusjohtajuus siirtyi Lasselta pojan Matti Virénin nimiin.

"Kyllä minä silti olen välillä kuorma-auton nupissa ja ajan pyöräkuormaajia. Hyvää porukkaa on nykyään vaikea saada töihin."

Myrskyläläinen juoksija hakeutui poliisikouluun 1960-luvun lopulla, koska poliisin työstä sai helposti virkavapaata esimerkiksi ulkomaan leirien ajaksi.

"Olin suurimman osan ajasta töissä Myrskylän nimismiespiirissä, ja silloin poliisi sai kulkea vielä siviilivaatteet päällä. En joutunut koskaan pahaan paikkaan. Kerran huostaanottotilanteessa tarjottiin leipäveistä."

Virén hyötyi poliisin ammatissa siitä, että hän oli tunnettu urheilija.

"Myrskylässä oli suosittu Kiparkatin tanssipaikka. Romanit sanoivat joskus toisilleen, että nyt ei kannata tehdä mitään, kun Virén on paikalla", hän naurahtaa.

Kunnallispolitiikkaan Virén lähti urheilu-uran päätyttyä 1980-luvun alussa. Puolueeksi valikoitui kokoomus, lapsuudenkodin arvomaailman pohjalta.

"Näissä pitäjissä ei paljon vasemmistolaisia ollut, vaihtoehtona oli keskusta tai kokoomus."

Kansanedustajana Virén toimi vuodet 1999–2007 ja 2010–2011. Virénille on tärkeää, että kaikki suomalaiset pärjäisivät. Perustuloa hän vastustaa.

"Ilmaista rahaa ei saisi jakaa. Jokaisen täytyy pistää oma rikkansa kokoon."

Syntymäpäivähaastattelussaan Virén muisteli MT:lle muun muassa miten hän melkein tapasi toisen legendaarisen suomalaisjuoksijan Paavo Nurmen.

Lue haastattelu täältä: Juoksulegenda Lasse Virén on yhä kilpavuosiensa mitoissa – "Minun piti taistella, että pääsin yleensä olympialaisiin mukaan"

Voit lukea jutun tilaamalla MT:n. Tarjolla on myös kahden viikon ilmainen kokeilujakso.

Lue lisää

Kokoomuksen piirijohtajat eivät tunnista Kirsi Pihan väitteitä – "Kokoomuksen konservatiivipääty ei ponnista millään mittarilla samasta aatepohjasta kuin perussuomalaiset"

Ylen gallup: Kokoomus ja SDP suosituimpia – keskustan kannatus alle kuntavaalien tason

Kaksi traktoria varastettiin Orimattilassa – Nyt niitä on pöllitty tänä vuonna jo yli viisikymmentä: Etenkin traktorimönkijät houkuttelevat pitkäkyntisiä

Kajaanin poliisiasemalla ammuttiin konepistoolilla konstaapelia käteen – syyttäjän mukaan asetta ja patruunoita ei tarkastettu ennen ampumista poliisin simulaatioharjoituksessa